DİSK Yönetim Kurulu'nun TÜMTİS Ankara Şube Yöneticilerine verilen cezaya ilişkin açıklama yaptı...
DİSK Yönetim Kurulu’nun TÜMTİS Ankara Şube Yöneticilerine verilen cezaya ilişkin açıklaması:
İŞÇİ SINIFININ ÖRGÜTLENME İRADESİ HUKUKSUZ UYGULAMALARLA ENGELLENEMEZ!
TÜMTİS’E YÖNELİK VERİLEN KARAR HUKUK SİSTEMİNİN İFLASIDIR!
Hiçbir mahkeme, yasalarla güvence altına alınmış tarihsel kazanımları yok sayamaz. Kendi Anayasa’sını inkar eden, tamamen siyasal iktidarın, onların yandaşlarının ve sermaye kesimlerinin ihtiyaçlarına göre hareket eden siyasallaşmış, güdümlü mahkemelerin varlığı faşizmin artık çoktan yanı başımızda bir celladın sinsiliğinde yerini aldığını göstermektedir.
Taşımacılık sektöründe örgütlü olan TÜMTİS sendikasının Ankara şubesinin 14 yönetici ve üyesinin yargılandığı davada Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi “üye işçilerin sayısını çoğaltmak” “suçunu” işledikleri gerekçesiyle yönetici ve üyeleri, işveren şikâyetleri üzerine 6 yıl 15 gün ile 1 yıl 10 ay 15 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardır.
Anayasa’nın 51. Maddesinde “çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” denilerek, sendikal faaliyetler güvence altına alınmıştır.
Buna rağmen, TUMTİS sendikasının yönetici ve üyelerine 5 yıl devam eden yargılama sonunda 20 Kasım 2012 tarihinde mahkeme, “yasal bir sendika olan TÜMTİS üyesi işçilerin sayısını çoğaltmak, bu şekilde aidat gelirlerini artırmak ve haksız ekonomik çıkar elde etmek amacını güttükleri anlaşılmıştır” diyerek ağır cezalar vermiştir. Mahkemenin, bu kanaate işveren şikâyetlerine dayanarak vardığı anlaşılmaktadır.
Üye olması için baskı yapıldığı iddiası ile şikâyet dilekçesi veren tek bir işçi dahi bulunmadığı halde, işverenlerin asılsız şikâyetleri üzerine sendikacıların tutuklanması yasa tanımazlığın, sendika düşmanlığının, işveren severliğin ne yazık ki, yasaları uygulamakla yükümlü mahkemeler eli ile örgütlendiğini göstermektedir.
Mahkemeler belli bir zümrenin ve siyasal merkezin çıkarlarını savunmakla görevli kurumlar değildir. Mahkemeler işçilerin örgütlenme iradelerine ket vuran değil, onların anayasal hakkı olan bu hakkı güvence altına almakla sorumludur.
Unutulmamalıdır ki, hukuk herkes için lazımdır. Hukukun hak ve özgürlüklerin alanını daraltacak bir şekilde yorumlanması ancak faşist rejimlerde mümkündür.
Konfederasyonumuz, Özel Yetkili Mahkemelerin yasa tanımaz ve keyfiyet üzerinden hareket eden kurumlar olduğunu daha önce de ifade etmişti. TÜMTİS sendikası yöneticilerine ve üyelerine yönelik bu hukuk dışı, keyfi, hak ve özgürlükler düşmanı kararı kınıyoruz.
En temel hak ve özgürlüklerden olan sendikalaşma hakkına yönelik bu saldırı İşçi sınıfının örgütlenme iradesine yönelik bir saldırıdır. Yılmayacağız, teslim olmayacağız, zalimin zulmüne karşı direneceğiz. Bu süreçte sonuna kadar TÜMTİS sendikası ile dayanışma içerisinde olacağız.
Vişne Haber Ajansı