loading
close
SON DAKİKALAR

Türk öğrencilerin robotu ABD'de 2 ödül kazandı

Türk öğrencilerin robotu ABD'de 2 ödül kazandı
Tarih: 03.04.2018 - 12:37
Kategori: Eğitim

Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi'nin 12 öğrencisi, ABD'nin Chicago kentinde First Vakfı'nın düzenlediği First Robotics Competition (FRC) Yarışması'nda, düz duvara tırmanabilen ve lojistikten tarıma bütün sektörlerde insansız eşya taşımada kullanılabilen 'Raven' adlı robotla iki ödül kazandı....

Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi Park Orman Kampüsü'nden 12 öğrenci, iki danışman öğretmenleriyle birlikte, Antalya Lokman Ecza Deposu'nun ana sponsorluğunda ABD'deki First Vakfı tarafından düzenlenen FRC Yarışması'na katıldı. ABD'nin Chicago kentinde mart ayında yapılan yarışmada öğrenciler, FRC'nin 'Power Up' olarak belirlenen bu yılki teması kapsamında sanayiden tarıma tüm sektörlerde kullanılabilecek insansız eşya taşımacılığı yapabilen bir robot tasarladı. Öğrenciler robota 'Raven' (Kuzgun) adını verdi.

EN İYİ ÇAYLAKLAR VE EN YÜKSEK SKOR ÖDÜLLERİ

6 haftalık süreçte tüm mekanik, elektronik ve yazılımları öğrenciler tarafından hazırlanan 54 kilo ağırlık, 135 santimetre yükseklikteki robot, 7 bin takımın katıldığı FRC'de mücadele etti. Türk öğrenciler Alihan Kılınç, Ezgisu Ünal, Mustafa Tuna Çelebi, Alkım Doryan, Alper Cici, Özgür Toktaş, Ece Nil Polat, Erenay Açık, Alin Doryan, Sena Çetin, İrem Eryılmaz ve Sude Sağlan'dan oluşan takımın robotu, 'Highest Rookie Seed' (En Yüksek Skor Ödülü) ve 'Rokkie All Star' (En İyi Çaylak Takımı) ödüllerini almayı başardı. Tasarlanan robot, içindeki kodlamalar değiştirilerek ve verilecek görev tanımlarına göre sanayiden tarıma hemen hemen bütün sektörlerde insansız eşya ve malzeme taşımalarında kullanılabilecek düzeyde. Bir fabrika, sera veya benzeri iş yerlerinde ürünün kabulünden yerleştirilmesi, paketlenmesi ve sevkiyatına kadar tüm alanlarda insan gücüne gerek duyulmadan tüm bu işleri yapabilecek düzeyde geliştirilen robot, düz duvara tırmanabilme özelliğine de sahip.

İSTİKLAL MARŞI GURURU

Antalya ve Akdeniz Bölgesi'nde kurulan ilk FRC takımı olduklarını belirten takım kaptanı Alihan Kılınç, bu sene ilk olarak katıldıkları yarışmada 'çaylak' olarak geçtiklerini ve yarışmada iki ödül birden aldıklarını söyledi. Kılınç, robotun çizimleri, yazılımı ve üretiminin 6 hafta sürdüğünü belirtti. Takım öğrencilerinden Ezgisu Ünal ise yarışmaya tek Türk takımı olarak katılmaktan ve iki ödül almaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, “Yarışmada İstiklal Marşımızı çaldırmanın da gururunu yaşadık. Aldığımız bu ödüller bizi bir üst seviyeye taşıdı. Nisan ayında yine ABD'de gerçekleştirilecek Dünya Robotik Yarışması'nda yeniden ülkemizi temsil edeceğiz" dedi.

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Nur

Gençlerimizi ve danışman öğretmenlerini yürekten kutluyorum ! Bizim bu gençlere ve onları yetiştirecek, dünyadaki bilimsel gelişmelerin ardına düşürmeyecek, onların beyin kapasitelerini geliştirecek eğitim, öğretim yapan okullara ve öğretmenlere ihtiyacımız var! Yeni İHL'ler açarak ve mevcut neredeyse tüm devlet okullarını İHL yaparak; islamın bir mantık ve akıl dini değil, biat dini olduğunu söyleyen din adamlarının ve de dini kullanarak iktidarı ele geçiren politikacıların istediği gibi düşünmeyen, sorgulamayan gençler yetiştirip ülkemizin çağdaşlıktan karanlığa doğru gitmesine izin vermemek için, ailelerin çocuklarının okul seçiminde olabildiğince fedakarlık edip çocuklarını İHL'ne vermemeleri gerekiyor diye düşünüyorum! Ayrıca kendilerine dayatılan İHL programlarının , aynı bakanlığa bağlı diğer liselerden daha iyi olduğunu iddia ederek ikna etmelerini de sorgulamalarını öneriyorum. Bir bakanlık kendisine bağlı 2 (devlet) okulun(un), birinin eğitiminin, diğerine üstünlüğünden söz ediyorsa, o bakanlık , bu işi yapamıyor demektir, başarısız demektir, adaletsiz demektir -ki adına rağmen iktidarın öyle olduğundan eminiz zaten de- , elindeki olanakları, çıkarları doğrultusunda - ki o çıkarlar biatçı bir nesil yetiştirmek için- bir okula daha fazla olanak (bedava yemek, giyim, bisiklet, gezi vb gibi) kullandırıyor demektir! Maalesef insanlarımız da bedavacılığa, dilenciliğe, emeksiz kazanmaya, almaya alıştırıldığı için sunulan bu çok da önemli olmayan olanaklara, çocuklarının daha da önemlisi hem onların geleceğini, hem de kendilerininkini sattıklarının, feda ettiklerinin farkında değiller ya da farkına rağmen kısa süreli çıkarları uğruna önemsemiyorlar :(
Belki bu haberin altında bu yorumumu yersiz bulanlar olacaktır ama bunları yazmadan edemezdim. Bu başarılı çocuklarımızın ailelerinin maddi olanakları onların, özel bir okulda okumasına izin verecek düzeyde olabilir ama olmayanların da birleşerek ÇPL olarak geçen bazı okullardaki branşların, öğrenci azlığı neden gösterilip kapatılarak tamamen İHL'lere dönüşmesine izin vermemek için aynı çatı altında İHL 'ye tanınan olanaklarla kendilerini iknaya çalışanlar karşısında pas etmeyip, kararlılıkla İHL dışındaki programlarda okutma isteğinde bulunmalıdırlar ! Belki böylelikle bir kısım çocuklarımız daha "bilim ve mantık dışı" -bazı medyatik hocaların söylemine göre- islam eğitimi almadan yetişerek bilime, sanata yönelebilir, alanlarında başarılı olup, ülkemizi bu gençler gibi uluslararası paltformlarda temsil eder, öne çıkarırlar! Son olarak bu gençlerimizin başarılarının devamını ve daha ileri boyutlara taşımalarını diliyorum!

03.04.2018, 16:05
Yorum Yap

Facebook Yorumları