Türkan Saylan'ın aramızdan ayrılışının 15. yıl dönümü
Hayatını sağlık ve eğitime adayan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucularından Türkan Saylan 18 Mayıs 2009'da 15 yıl önce aramızdan ayrıldı. Saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Hayatını sağlık ve eğitim çalışmalarına adayan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularından Prof. Dr. Türkan Saylan bundan 15 yıl önce aramızdan ayrıldı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucularından ve uzun süre genel başkanlığını yapan Türkan Saylan, cüzzam çalışmalarıyla 'Uluslararası Gandhi Ödülü' almış bir isim. Sağlık alanındaki çalışmalarının yanında eğitime de önem veren Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile de çok sayıda çocuğun ve gencin eğitim görmesini sağladı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim olanağı bulamayan kız çocuklarının okuması için ‘Kardelenler’ projesinin hayata geçmesinde ön ayak oldu.
Saylan, o gün Cumhuriyetin altını oymaya çalışan ve darbe teşebbüsünde bulunan Gülen cemaatinin eğitimden siyasete yargıdan tüm kamu kurumlarına kadar devleti nasıl ele geçirmeye çalıştığını yıllar önce katıldığı 18 Haziran 1999 tarihli Ali Kırca’nın sunduğu ATV ana haber bülteninde tüm açıklığıyla anlatmış ve uyarılarda bulunmuştu.
Türkan Saylan'ın hayatı
Türkan Saylan 13 Aralık 1935'te İstanbul'da doğdu. 1944-1946 yıllarında Kandilli İlkokulu ve 1946-1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi'nde okuyan Saylan, 1963'te İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi.
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı olan Saylan, 1968 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlığa başlayan Saylan, 1971'de İngiliz Kültür Heyeti'nin bursuyla İngiltere'de ileri eğitim gördü. 1974'te Fransa, 1976'da yine İngiltere'de kısa süreli çalışmalar yapan Saylan, 1972'de doçent, 1977'de profesör unvanını aldı.
1976 yılında Cüzzamla Savaş Derneği'ni kurdu. Hindistan'da "Uluslararası Gandhi Ödülü" verilen Saylan, 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün Lepra (Cüzzam) konusunda danışmanlığını da üstlendi. Uluslararası Lepra Birliği'nin (ILU) kurucu üye, ayrıca Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi'nin ve Uluslararası Lepra Derneği'nin de üyeliğini yaptı. 21 yıl boyunca üniversitedeki görevinin yanında gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği yaptı. Saylan, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı ve İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nü de yürüttü.
Dermatopatoloji Laboratuvarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasına öncülük eden Saylan ayrıca Ulusal Lepra Kontrol Programını koordinatörü olarak proje, planlama ve uygulamalarını gerçekleştirdi.
1989'da, bir grup Atatürkçü aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucularından olan Saylan uzun süre ÇYDD’nin genel başkanlığını yürüttü.
Cumhuriyet mitinglerine destek veren Saylan, bu mitinglerde “Ne şeriat ne darbe" sloganını öne çıkaran isim oldu.
Ergenekon soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve evi polislerce basılan Saylan’ın ağır hastalığına bakılmaksızın evinde 7 saati aşan bir süre arama yapıldı. Kitaplarına ve CD’lerine el konuldu. Delil olmaksızın bir örgüte dahil edilmeye çalışılarak itibarsızlaştırma girişimlerine maruz kalan Türkan Saylan ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yöneticileri hakkında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle haklarında dava açılmasına yer olmadığına karar verildi.
2005 yılı başı olarak, toplam 440 yayını bulunan Prof. Dr. Saylan'ın bu yayınlarından 50'si yabancı dergilerde yayımlanmış tıbbi çalışmaları, 204'ü tıbbi, sosyal ve siyasal içerikli gazete makaleleri, 186'sı ise Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayımlanmış araştırma, derleme ve olgu bildirimlerinden oluşuyor.
Ömrünü eğitim ve sağlık konularında çalışmalara adayan Türkan Saylan, 18 Mayıs 2009’da İstanbul'da hayatını kaybetti.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları