BBC tarafından 23 ülkede gerçekleştirilen "Dünya Konuşuyor" araştırmasına göre, Türkiye'deen çok yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlik konuşuluyor.
GlobeScan adlı araştırma kuruluşunun
BBC Dünya Servisi için yaptığı ''Dünya Konuşuyor'' başlıklı çalışması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkede toplam 11 bin 293 kişinin katılımıyla, temmuz ve eylül ayları arasında gerçekleştirildi.
Türkiye'deki katılımcılara kendilerini en çok kaygılandıran sorunun ne olduğu, hangi sorunu günlük yaşamlarında yakın çevreleriyle sıklıkla konuştukları, ele aldıkları sorulduğunda yolsuzluk,
yoksulluk ve işsizlik öne çıkan yanıt oldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 24'ü
yolsuzluk meselesinin bir biçimde günlük konuşmalarında gündeme geldiğini söyledi.
İkinci sorun ise yoksulluk oldu. Katılımcıların yüzde 20'si yoksulluk konusunu yakın zamanda yakın çevreleriyle konuştuklarını aktardı.
İşsizlik ve enflasyonla ilgili gıda ve enerji fiyatlarındaki artış sorunları da, katılımcıların yüzde 18'inin öncelikli saydıkları konular arasında yer aldı.
Bu arada, araştırma, işsizlik konusunun giderek artan bir kaygı olarak öne çıktığını da gösterdi.
Dünya işsizlik sorununu konuşuyor
Öte yandan,
BBC araştırmasıyla küresel düzeyde işsizlik sorununu, arkadaşları ya da aileleriyle son bir ay içinde tartışanların oranının, 2009'daki benzer bir araştırmada ortaya çıkanın altı katı olduğu belirlendi.
İşsizliğe ilişkin kaygıların da ülkelere göre değiştiği de ortaya çıktı. Euro krizinin derinden etkilediği ülkelerden İspanya'da, katılımcıların yüzde 54'ü son dönemde işsizliği tartıştıklarını söyledi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 30'luk bir artışa işaret etti.
Gana, Meksika, Nijerya ve Türkiye de işsizlik sorununun sokaktaki adamın gündeminde olduğu ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkelerde katılımcıların yüzde 30'undan fazlası, işsizlik sorununu, anketin yapıldığı günün bir ay öncesini kapsayan dönemde yakınlarıyla konuştuklarını söyledi.
Araştırmaya göre, ABD, Fransa ve Japonya gibi varlıklı, kalkınmış ülkelerde ise dünya ekonomisinin durumuna ilişkin kaygılar daha öne çıkıyor.
Yolsuzluğun ise, Nijerya, Hindistan, Türkiye, Endonezya, Nijerya ve Peru gibi kalkınmakta olan ve çoğunun devlette ve iş çevrelerinde şeffaflık konusunda sorunları olduğu bilinen ülkelerde öne çıktığına dikkat çekiliyor.
Bir diğer kalkınmakta olan ülkeler grubu, Çin, Rusya, Kenya ve Filipinler'de ise, artan gıda ve enerji fiyatları kaygı yaratan konular arasında bulunuyor.
Latin Amerika ülkelerinde ise suç ve şiddetin, tartışılan ortak sorunlar olarak ön planda olduğu saptandı.