Murat Yalçıntaş, Fransa Senatosu'nda soykırım inkarına ceza verilmesini öngören yasanın kabul edilmesinde Türkiye'nin ve gurbetçilerin günahı bulunduğunu belirtti
Murat Yalçıntaş, "Özellikle Fransa ve Almanya’daki gurbetçiler birlik içinde değiller. Birbirlerinin camilerine, lokallerine gitmiyor. Böyle olunca da bir avuç insan istedikleri şeyi çıkarıyorlar" dedi. İstanbul Ticaret Odası üyesi 70’e yakın işadamıyla Erzurum’a gelen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, MUSİAD tarafından düzenlenen konferansta konuştu. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi mavi salonda gerçekleştirilen konferansta
Türkiye ekonomisi ve Avrupa’yı etkileyen krizle ilgili bilgi verdi.
Avrupa’yı etkileyen krizin yanı sıra başta Suriye olmak üzere Afrika ülkelerinde yaşanan karışıklığın Türkiye’yi olumsuz etkilediğini anlatan Yalçıntaş, "Yunanistan iflas etti. Avrupa’yı İtalya ve Fransa’da iflas edecek mi? Korkusu sardı. Bunlar batı tarafında olan olaylar. Bir de güneyde olan olaylar var. Suriye’de olanları biliyorsunuz. Kuzey Afrika düzelmedi. Olanlar hayır mı? Bütün bunlar bizim doğrudan müdahale edemediğimiz ama bizi etkileyen olaylar. Bizim ülke borç para almak zorunda. Ülke olarak ürettiğimizden fazla harcıyoruz. Biz borç para almak zorundayız. Türkiye’ye gelen yabancı paranın yüzde 85’i Avrupa’dan. Türkiye’ye borç veren Alman ve Fransız bankaları batarsa bu kez kimse bize para veremez.
Hem özel sektör, hem devlet buradan borçlandığı için bu bankaların batması halinde bizim durumumuz da kötü olur" diye konuştu. Türk müteahhitlerin çoğunluğunun Libya başta olmak üzere Cezayir ve Fas’ta çalıştıklarını hatırlatan İTO Başkanı Yalçıntaş, "Buralarda yaşanacak olumsuzluklar müteahhitlerin çalışmalarını zorlaştıracağı gibi bu ülkelere giderek artan ihracatımızı da düşürebilir. Bu ülkeler hakikaten demokrasiye geçebilirler mi? Biz kardeşlerimizin iyi ve zengin yaşamalarını isteriz" dedi.
Okuduğu bir kitapta rahmetli işadamı Vehbi Koç’un üretilmesi planlanan yeni ürünle ilgili ’Kilosu kaç para?’ diye sormasına ilk başlarda anlam veremediğini belirten Murat Yalçıntaş, "Rahmetli yeni ürünle ilgili ‘satacağız ama kilosu kaç para? diye soruyor. Bunu okuyunca demiştim ki Vehbi bey Koç Holding’in başı acaba bilmiyor mu? Her şey kiloyla satılmaz. Bazı şeyler taneyle, metreyle satılıyor. 5 sene başkanlık yaptım, yığınla kitap okudum, yığınla toplantıya girdim çıktım. Sorulması gereken soru ‘bunun kilosu kaç para? Bütün mesele yükte hafif, pahada ağır iş yapmak. Örneğin basit bir fanile üretiyorsunuz kilosunu yarım dolara, bir dolara satarsınız. Ama eğer bir bilgisayar yaparsanız bunun kilosu 3-4 bin dolardır. Daha ileri gider bilgisayar için çip yaparsınız kilosunu 10-15 bin dolara satarsınız" diye konuştu.
Fransa Senatosu’nun soykırım inkarını suç sayan yasayı kabul etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, parlamento ve senatodaki oylama öncesinde Fransa’da girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Fransa’daki onaylanan yasanın altında 500 bin Ermeni’nin oyu olduğunu ifade eden Yalçıntaş, konuşmasında şunları ifade etti: "Sarkozy ve muhalefetteki sosyalistler 500 bin Ermeni oyu için bunu çıkartıyor. Bu konuda Fransız’larda hata var. Çuvaldızı karşıya batırıyorsak iğneyi de kendimize batıralım. Türkiye’nin ve gurbetteki Türklerin bu konuda büyük günahı var. Almanya’daki, Fransa’daki gurbetçıler birlik beraberlik içinde değiller. En büyük sıkıntıları seçmen kütüklerine yazılmıyorlar. Birbirlerinin camilerine lokallerine gitmezler. Bunun sonucunda bir avuç adam istedikleri her şeyi çıkarıyor, bizimkiler de bir şey yapamıyor." Konferans sonunda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, MUSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a günün anısına plaket verdi.