loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'deki 1 milyon 768 bin 262 iş yerinden 748.083'ü tehlikeli

Türkiye'deki 1 milyon 768 bin 262 iş yerinden 748.083'ü tehlikeli
Tarih: 04.06.2017 - 13:55
Kategori: Sendika

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde iş yerlerinin denetimine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na yönelttiği soruları Bakan Müezzinoğlu yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer ülkemizde iş yerleri ve bunların denetimine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına yönelttiği soruları Bakan Müezzinoğlu yanıtladı.
Bakan Müezzinoğlu Ömer Fethi Gürer’in sözlü sorusunu cevaplayarak; “ Ülkemizde 1 milyon 768 bin 262 iş yeri faaliyet göstermektedir. Bu iş yerlerinden 1 milyon 20 bin 179 iş yeri az tehlikeli, 390.413 iş yeri tehlikeli sınıfta, 357.670 iş yeri ise çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. İş sağlığı ve güvenliği teftişleri çalışma hayatının riskleri ve öncelikleri dikkate alınmak suretiyle programlı ve program dışı teftişler olarak yürütülmektedir. 2016 yılında 788 iş müfettişiyle toplam 24.284 iş yerinde teftişler gerçekleştirilmiştir. 2016 yılı teftiş faaliyetleri dikkate alındığında, müfettiş başına düşen teftiş sayısı 30,82; müfettiş başına düşen aktif iş yeri sayısı ise 2.244’tür. Bu teftişlerden 14.287 tanesi iş sağlığı ve güvenliği yönünden gerçekleştirilmiştir. ” dedi.

SENDİKALAŞMAMANIN NEDENİ NEDİR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “ 15 milyon sigortalıdan yasal engeli olmayanlarının sendikalaşma oranın %10 da kalmasının nedeni nedir? Bu konuda tarafınızca bir değerlendirme yapılmakta mıdır? ” sorusunu yanıtlayan Bakan Mehmet Müezzinoğlu; “ 7/11/2013 tarihinden itibaren uygulamaya konulan e-üyelik hizmeti e-devlet kapısı üzerinden yürütülen yeni hizmetler arasına girmiştir. Vatandaşların kamu hizmetlerine erişimi için güvenli bir yol olarak uygulanan bu sistemle işçi ve işveren sendikalarına üyelik işlemlerinde noter şartı kaldırılmıştır. 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren yerine basit, kolay ve ekonomik bir yöntem olan e-devlet kapısı üzerinde üyelik işlemleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 2013 yılı Ocak ayından itibaren yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranı 2017 yılı Ocak ayında yüzde 12,18 olarak gerçekleşmiştir. Sendika özgürlüğü anayasal bir haktır ve kanunlarımızda da güvence altına alınmıştır. Bakanlığımız tarafından örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve her düzeyde sosyal diyalog konusunda kurumların ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla ILO’yla birlikte çalışma hayatında sosyal diyaloğun geliştirilmesi projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında ulusal ve uluslararası çalışma standartları ve uygulamalarıyla sosyal diyalog mekanizmaları eğitimleri verilecektir.
ILO sözleşmeleri ve AB müktesebatı temelinde çalışma ve araştırmalar yürütülecek, örgütlenme özgürlüğü, toplu sözleşme yapma ve işçi temsilciliği konularında çalışma grupları oluşturulacaktır. Her düzeyde örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve sosyal diyalog ana temaları üzerinde konferanslar düzenlenmektedir. Kuruluşların ve genel halkın örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve her düzeyde sosyal diyalog hakkında farkındalığı artıracak basılı ve dijital medya araçları üretilmektedir. Sendikal haklar konusunda eğitim kurumlarına yönelik bilinçlendirme faaliyetleri de yapılacaktır. Sendikalı işçisi bulunan, toplamda 50’den fazla işçi çalıştıran iş yeri sayısı 17.768 dir. ” dedi.

İMALAT SANAYİNDE ÇALIŞAN SAYISI 3 MİLYON 632 BİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in imalat sanayinde faaliyet gösteren sigortalı sayısı ve sektörel dağılımlardaki ilk beş sektör ve bölgesel dağılımı ile ilgili sorusunu da Bakan Müezzinoğlu yanıtlayarak; “ 2017 yılı Mart ayı itibarıyla iktisadi faaliyet kolları sınıflandırmasına göre imalat sanayisinde çalışan sigortalı sayısı 3 milyon 632 bin 531 dir. Sırasıyla ilk 5 faaliyet kolu; eğitim, perakende ticaret, motorlu taşıt onarımları hariç bina inşaatı, bina ve çevre düzenleme faaliyetleri ve toptan ticaret yine motorlu taşıt onarımları hariç faaliyetlerdir. “dedi.

SENDİKALAŞMA YOK EDİLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Sayın Bakanın açıklamalarına göre, 1 milyon 768 bin 262 iş yerinden 748.083 tehlikeli iş yeri var ve sendikalı işçisi bulunan, toplamda 50’den fazla işçi çalıştıran iş yeri sayısı 17.768 dir. Bu veriler dahi ülkemizde emeğin hak arama mücadelesinde hangi noktada olduğunun göstergesidir. Sendikasızlaştırma süreci devam ediyor. Bir yerde ülkemizin iş cinayetlerinde Avrupa birincisi olmasının bir nedeni de bu durum. Sendikalaşmanın önünde engeller olduğu verilerle de ortada. Sendikalaşmanın önü açılmalı ve kolaylaştırıcı düzenlemeler sağlanmalı. Sendika üyesi olanın bu nedenle işten atılması ve baskı görmesini engelleyici uygulamalar sağlanmalıdır.” dedi.

Vişne Haber Ajansı



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları