Şehirden, gürültüden, betondan, kirli havadan bunalmadınız mı? Huzurun, doğal yaşamın, temiz havanın ve yöresel lezzetleri tadacağınız Türkiye’nin en güzel köyleri sizi bekliyor. “Orada bir köy var uzakta” demeyin, hazırlığınızı yapıp yola çıkın.
Şehirden, gürültüden, betondan, kirli havadan bunalmadınız mı? Huzurun, doğal yaşamın, temiz havanın ve yöresel lezzetleri tadacağınız Türkiye’nin en güzel köyleri sizi bekliyor. “Orada bir köy var uzakta” demeyin, hazırlığınızı yapıp yola çıkın.
GEZGİN, GURME, TV PROGRAMCISI, SEYAHAT YAZARI VE GAZETECİLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ:
Mehmet Yaşin (Hürriyet Seyahat gurme yazarı), Saffet Emre Tonguç Hürriyet Seyahat yazarı, Aynur Tartan TV programcısı, gazeteci, Sinan Çakmak Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni, Erdal İpekeşen DB Ankara Temsilcisi, Dicle Tuba Kılıç Doğa Derneği Başkanı, Nuray Yılmaz Gezelim Görelim programı sunucusu, Wilko Van Herpen Gezgin, TV programcısı, Uğur Biryol Gezi yazarı, turizmci, Mutlu Tönbekici Gazeteci
RUM KÖYÜ: DOĞANBEY / AYDIN
Dilek Yarımadası üzerinde yer alan eski bir Rum köyü. İlk yerleşim MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor.
Arnavut kaldırımlı sokaklar, taş evler, yemyeşil bahçeler, asmalar ve Şorlak Şelalesi... Aynur Tartan’a göre, kalabalıktan ve telaştan uzakta huzur dolu bir köy.
EL DEĞMEMİŞ: MARAL KÖYÜ (MACAHEL) / ARTVİN
Karadeniz’in her köyü güzel ama burası başka. Yemyeşil bir coğrafyada, ahşap Karadeniz evleri ve el değmemiş bir doğa... Uğur Biryol, Macahel’le ilgili şunu söylüyor: “Köyün içindeki Maral Şelalesi bile Macahel’in en güzel köy seçilmesi için yeterli.”
UNESCO MİRASI: CUMALIKIZIK BURSA
Film, dizi ve kliplerden aslında bu köyü tanıyorsunuz. 2014’te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.
Köyde 250 civarında rengârenk Türk köy evi, arnavutkaldırımlı dar sokaklar ve köy kahvaltısı sizi bekliyor. Mehmet Yaşin, “Uludağ’ın kuzey yamacındaki bu köyde zamanın ilerlemediğini gözleyebilirsiniz” diyor.
KARADENİZ MANZARASI: KIYIKÖY / KIRKLARELİ
İstanbul’dan günübirlik gidebileceğiniz harika bir plajı var. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından olan Aya Nikola Manastırı da burada bulunuyor. Mehmet Yaşin, “Karadeniz’e tepeden bakan bu köyde huzur, tarih ve taze balık yan yana” diyor.
OSMANLI VE RUM EVLERİ: ADATEPE / ÇANAKKALE
Çam ormanının eteklerinde, zeytin ağaçları ile bezeli, tüm haneleri Selçuklu, Osmanlı ve Rum taş mimarisi özellikleri taşıyan, girişindeki vadide Zeus Altarı’nın olduğu 208 haneli bir Ege köyü düşünün. Zeytinyağı almadan köyden dönmeyin.
O KÖY BİZİM KÖYÜMÜZ: APÇAĞA KÖYÜ / ERZİNCAN
Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Orda Bir Köy Var Uzakta’ şiirini yazmasına sebep olan köy burası. Dicle Tuba Kılıç, “Yüksek dağların yamacında kurulan köy, Fırat Nehri’nin mendereslerinin en güzel manzarasına sahip. Tepelere kondurulmuş, taş üzerine ahşap evleri sebebiyle çok etkileyici” diye yorumluyor.
SON ERMENİ KÖYÜ: VAKIFLI KÖYÜ / HATAY
Musa Dağı’nın eteklerinde, Hıdırbey Vadisi’nin devamında yer alan yerleşim, Türkiye’nin tek Ermeni köyü. Portakal ve limon ağaçlarıyla ayrı bir güzelliğe bürünen Vakıflı’da Ermeni kültürünü ve yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.
SÜTLACI MEŞHUR: HAMSİKÖY / TRABZON
İsmine takılmayın, denizden 1200 m. yüksekte yer alıyor. Yemyeşil ağaçlar ve yaylalarla etrafı sarılı.
Asırlarca İpek Yolu’nun kuzey güzergâhındaki konaklama yeri olarak kullanıldı. Dillere destan Hamsiköy sütlacını mutlaka yemelisiniz.
MİMAR SİNAN'IN KÖYÜ: AĞIRNAS / KAYSERİ
Dünyanın en iyi mimari dehası olan Mimar Sinan burada doğdu. Mağaraları, dehlizleri, yeraltı şehirleri ve kiliseleriyle Ağırnas 3000 yıllık bir geçmişe sahip. Wilko Van Herpen, Ağırnas’ı şöyle tarif ediyor: “Mimar Sinan’ın doğum yerini dolaşmak sadece inanılmaz bir şey.”
MODERN HAYATA ADAPTE: ALTINKÖY / ANKARA
100 yıl önceki Anadolu’da geleneksel köy yaşamının canlandığı ve modern hayata adapte edildiği bir köy. İçerisinde köy evleri, yeldeğirmenleri, kuzular, atlar, ördekler ve geyikler var. Erdal İpekeşen, köyün sonradan yaratıldığını ama şimdi Ankara’nın en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu anlatıyor.
Hürriyet