Binlerce tarihi, doğal ve kültürel güzelliğe ev sahipliği yapan Türkiye'de, 'Cittaslow' sertifikası alan 11 harika kent mevcut. Uluslararası Cittaslow Organizasyonu'na katılabilmek içinse gayet makul bazı kriterler var.
Binlerce tarihi, doğal ve kültürel güzelliğe ev sahipliği yapan Türkiye'de, 'Cittaslow' sertifikası alan 11 harika kent mevcut. Uluslararası Cittaslow Organizasyonu'na katılabilmek içinse gayet makul bazı kriterler var. Hızlı yaşanan; her şeyin git gide hızlandığı ve neredeyse yaşamayı unutan insan toplulukları ve onların doldurdukları şehirler genellikle üretimden ziyade yoğun tüketim içinde hayatlarını sürdürüyor. Yaşamdan zevk almak ve arkadaşlarınla, ailenle vakit geçirmek; kalori almak için değil bir zevk olarak yemek yemek; yaşadığı kenti korumak ve tarihsel arka planına değer veriyor olmak ve küçük kentlerde de sosyal imkanlar ve istihdam olanaklarının var olmasına katkı sağlamaya çalışmak bu kriterlerden bazıları. Türkiye'den Cittaslow'a kabul edilen şehirlere göz atalım.
Halfeti
Yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Halfeti'nin 3/5'lik bölümü Birecik Barajı projesi sebebiyle sular altında kaldı. Geri kalan kısmı içinse yeni yerleşim yerleri oluşturuluyor. Halfeti, eşsiz yöresel lezzetlerinin yanı sıra Rumkale, Barşavma Manastırı, Norhut Kilisesi, Kanterna Mezrası Hanı gibi tarihi mekanlarla ön plana çıkıyor.
Akyaka
Akyaka, Gökova sahilinde cennetten bir parça gibidir. Doğal güzelliklerinin yanında tarihsel olarak da çok uzun süredir yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölgede begonvillerin sarmaladığı kendine özgü ev modellerine hayran kalmamak mümkün değil. Akyaka, güzel ve keyifli bir tatil geçirmek için tercih edilecek, alternatif turizm seçeneklerinin bol olduğu cennet turizm beldelerinden biri. Bir kuş gözlemcisiyseniz bahar aylarında azmakların sazlıklarında kuş türlerini inceleyebilir, balıkçı tekneleriyle balık avına çıkabilir, harika meltemine yelken açabilir, bisiklet meraklısıysanız Gökova’yı pedallarınızla keşfedebilir, doğanın ve tarihin sayfalarında kendinizi baş bir dünyanın kollarına bırakabilirsiniz.
Gökçeada
Türkiye’nin en batı noktasında yer alan ve en büyük adası olan Gökçeada, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile son yıllarda önemli bir turizm merkezi haline geldi. Tarihi Rum köyleri, Tuz Gölü, ada koyları, Yenibademli Höyüğü, Peynirli Kayalıkları ve Marmaros Şelalesi gibi görmeden geçmemeniz gereken doğal ve tarihi güzelliklere sahip.
Perşembe
Coğrafi konumu itibariyle Perşembe doğal bir limandır. Kral Yolu, Medreseönü Afırlı Camisi, Yason Burnu, Hoynat Adası gibi yeşilin ve mavinin buluştuğu güzelliklerden etkilenmemek mümkün değil.
Seferihisar
Peyzajda yöresel aromatik bitkilerin kullanılması, güneş enerjili sokak aydınlatma elemanları, karbon salınımının hesaplanması, kompost tesisi ve güneş enerji santrali yapımı gibi projeler Seferihisar’ın vizyoner projeleri arasında yer alıyor. Bunlar, küreselleşmenin şehirleri aynılaştırması konusunda Seferihisar'ı farklılaştıran en önemli etkenlerden birkaçı. Sığacık Kalesi, Teos Antik Kenti, Lebedos Antik Kenti, Ulamış Hamamı, Çıfıt Kalesi gibi turistik yerler de fazlasıyla mevcut.
Taraklı
Marmara'nın doğusunda bulunan Taraklı'nın %20’si tarım alanı, %60’ı orman ve fundalık alan, %10’u çayır ve mera alanı, %10'u da tarım dışı alandır. Bozulmamış şehir dokusu ve tarihi evleriyle endüstri kentlerinin kıyısında huzur bulmanızı sağlar.
Uzundere
Türkiye'den Cittaslow'a en son katılan kent Uzundere oldu. Ülkedeki en yüksek şelale, otantik sivil mimari, ekolojik yaşam dokusunun bozulmamış olması, yirmi çeşit elmanın yetiştirilmesi gibi etkenler ilçeyi cazip kılan temel özellikler.
Vize
Tarihi kültürü ve doğasıyla eski iki başkentin (Edirne-İstanbul) arasında bulunur. Antik Tiyatro, Küçük Ayasofya Kilisesi/Gaz Süleyman Paşa Camisi, Ferhat Bey Hamamı, Vize Kalesi ve Surlar ile tarihi; Kıyıköy ve Cehennem Şelaleleri ile de doğal güzelliğini koruyor.
Yalvaç
Tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine adeta 1 günde 5000 yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Anadolu’nun bir zamanlar belki de en işlek coğrafyasına, tüm yolların, yolcuların buluştuğu bir konuma sahip Yalvaç’ı gezmekle, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yaşamlardan kıymetli el işçiliklerine, tarihi kalıntılardan bu kalıntıların günümüze uzanan kültürel etkileşimlerine zengin ve keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Yenipazar
Antik çağlarda Batı Anadolu'nun en büyük kesişim yollarından biri üzerinde yer alan Yenipazar'da Yörük Ali Efe ve Müzesi, Aşağı Dip Gölü Tabiat Parkı ve Çamlık Piknik Alanı ve Yel Değirmeni'ni görebilirsiniz.
Şavşat
Şavşat'ı gördüğünüz an, el değmemiş doğanın büyüsüne kapılmamak elde değil. Cevizli Manastırı, Şavşat (Satlel) Kalesi, Karagöl, Otluca Köyü Deposu, Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi görmeden geçmemeniz gereken yerler arasında.
CNNTürk