Tiyatro ile ilgilenen bir grup öğrencinin 1953'te Aspendos Antik Tiyatrosu'na yaptığı geziyle temelleri atılan ve 1963'te festivale dönüştürülen Uluslararası Antalya Film Festivali, 53. kez sinemaseverlere kapısını açacak.
Tiyatro ile ilgilenen bir grup öğrencinin 1953'te Aspendos Antik Tiyatrosu'na yaptığı geziyle temelleri atılan ve 1963'te festivale dönüştürülen Uluslararası Antalya Film Festivali, 53. kez sinemaseverlere kapısını açacak.
"Türkiye'nin en köklü film festivallerinden Uluslararası Antalya Film Festivali, 53'üncü kez kapılarını sinemaseverlere açacak.
Bu yıl 16-23 Ekim'de, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel ile Festival Direktörü Elif Dağdeviren'in ev sahipliğinde düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali'nin tarihi 1953'e dayanıyor. O yıl Aspendos Antik Tiyatrosu'na bir gezi düzenleyen Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan bir grup tiyatro öğrencisi, antik tiyatrodan çok etkilenerek yanlarında bulundurdukları kostümlerle burada bir gösteri yapmaya karar verdiler.
Dönemin Antalya Valisi Sabri Çağlayangil ve Belediye Başkanı Seyit Ali Pamir ile görüşen öğrenciler, antik kentteki otlar ve çalıların temizlenmesinin ardından ahşap sahnede Shakespeare'in "Romeo ve Juliet" adlı eserini sahneye koydular. O yıllarda nüfusu 50 bin olan Antalya'da şehir dışındaki tiyatroyu izlemek için 10 bin kişi antik kente geldi. Tiyatroya gösterilen ilgiye şaşıran dönemin yöneticileri, Antalya Belkıs Tiyatro ve Müzik Festivali adı verilen şenliği düzenlemeye karar verdi.
10 yıl öğrenci gösterileri şeklinde süren festival, Avni Tolunay'ın belediye başkanı seçilmesinin ardından Antalyalı sinema sanatçısı Behlül Dal'ın etkisiyle film yarışmasına dönüştürüldü ve ismi de "Antalya Altın Portakal Film Festivali" olarak değiştirildi.
Festivalin adı değişti, ödülün adı "Altın Portakal" oldu
O döneme kadar ara vermeden yapılan festivalde, 1979'da sansür kurulunun 3 filmi yasaklayıp bazı bölümleri de kesmek istemesi üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler şenlikten çekilme kararı aldı. Jüri üyelerinin de filmleri değerlendirmeme kararı alması üzerine festival yönetimi, sanatsal etkinliği iptal etme kararı aldı. Festival bir yıl sonra da 12 Eylül Askeri Darbesi nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Darbenin ardından kesintisiz olarak devam eden festivalin adı geçen yıl değiştirildiği açıklandı. Festival yönetimi, "Antalya Altın Portakal Film Festivali"nin adının "Antalya Uluslararası Film Festivali" olarak devam etmesine karar verdi. Festivalde verilen ödülün adı ise "Altın Portakal" oldu
Festivalde yarışacak filmler
Festivalin bu yıl Ulusal Yarışma Jüri Başkanlığını Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü alan yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu yapacak. Festivalde ikisi belgesel 12 film ulusal yarışma bölümünde Türk sinemasının "Oscar"ı olarak bilinen Altın Portakal ödülünü almak için mücadele edecek.
53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri şöyle:
Albüm (Mehmet Can Mertoğlu), Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer), Eşik (Ayhan Salar), Genç Pehlivanlar (Mete Gümürhan), Mavi Bisiklet (Ümit Köreken), Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var (Rıza Sönmez), Rauf (Barış Kaya ve Soner Caner), Rüya (Derviş Zaim), Rüzgarda Salınan Nilüfer (Seren Yüce), Siyah Karga (Tayfur Aydın), Tereddüt (Yeşim Ustaoğlu) ve Toz (Gözde Kural).
Festival, 23 Ekim'de düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.
AA