TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner TÜSİAD Genel Kurulu'nda konuşma yaptı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 42. Olağan Genel Kurul toplantısı, Çırağan Sarayı'nda başladı.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'in konuşmalarının ardından, onur konuğu ve konuşmacısı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üyelere hitap edecek.
Genel Kurulda 2011 Yönetim Kurulu Çalışma Raporu ile 2011 yılı Bilanço ve Gelir-Gider tabloları okunacak, 2012 yılı bütçe tasarısı ve programı görüşülecek.
Denetim kurulu raporunun okunması ve yönetim kurulu ve denetçilerin ayrı ayrı ibra edilmesinin ardından yönetim kurulu ve denetim kurulu asil ve yedek üyeleri seçimi yapılacak.
TÜSİAD Başkanlar Konseyinin görevini 1 yıl daha üstlenmesi konusunda aldığı tavsiye kararını kabul eden Ümit Boyner, Genel Kurula sunmak üzere yeni yönetim kurulu asil ve yedek üye listesini oluşturmuş, 1 yıllık yeni dönem için önerdiği isimleri bir mektup aracılığıyla Genel Kurul öncesinde
TÜSİAD üyelerine sunmuştu.
Boyner'in sunduğu yeni Yönetim Kurulu asil ve yedek adayları şu isimlerden oluşuyor:
''Yönetim Kurulu asil üye adayları: Nezih Barut, Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Nazlı Ümit Boyner, Cenk Çimen, Haluk Dinçer, Erman Ilıcak, Volkan Vural, Muharrem Yılmaz, Meral İnci Zaim.
Yönetim Kurulu yedek üye adayları: Murat Özyeğin, Osman F. Boyner, Metin Akman, Zeynep Silahtaroğlu Baykal, Davut Doğan, Tarkan Kadoğlu, Oya Narin, Memduh Boydak, Nur Ger, Mehmet Bahadır Balkır.''
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi 2012'' raporunda yer alan ''içeride güven'' senaryosuna göre bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,2, ''gecikmeli makro uyum'' senaryosuna göre yüzde 1,7 ve ''içeride güven, dışarıda istikrar'' senaryosuna göre yüzde 5,1 büyümesi öngörülüyor.
Raporda, 2012 yılına ilişkin
TÜSİAD senaryoları üç farklı temel varsayıma dayalı olarak üç başlık halinde oluşturuldu. Bu senaryolardan temel kabul edilen ''içeride güven'' senaryosunun arka planındaki temel varsayım, küresel makroekonomik ve finansal sorunların bugünkü boyutlarda devam edeceği, buna karşılık yurt içi ekonomiye ve ekonomi politikalarına olan güvenin güçlü bir şekilde korunacağı yönünde.
''İçeride güven'' senaryosu 2012 yılında küresel finansal koşullar nedeniyle yabancı tasarruf kısıtıyla karşılaşan Türkiye ekonomisinin, 2011 yılına göre yüzde 3,2 gibi oldukça düşük bir büyüme göstermesini öngörüyor. Büyümeyi yavaşlatan en temel faktörün özel sektör yatırımlarındaki yavaşlama olacağı düşünülen bu senaryoda yatırım harcamalarının 2012 yılında yıllık olarak yüzde 6,1 büyümesi, bu çerçevede özel tüketim harcamalarının artış hızının yüzde 3,5'e gerilemesi bekleniyor.
Ekonomik büyümede yavaşlamanın neticesinde özellikle azalan dolaylı vergi gelirleri nedeniyle bütçe açığı/GSYH oranının bu yıl yüzde 2,1'e yükseleceği, bu gelişmeye paralel olarak da kamu borç stoku/GSYH oranın yüzde 42'ye yükseleceği düşünülüyor.
TÜSİAD 2012 senaryoları içinde en olumsuz beklentilere sahip olan ''gecikmeli makro uyum'' başlıklı senaryoda küresel makro çerçevedeki sorunlara karşın içeride makroekonomik politika uyumunun gecikebileceği varsayılıyor. Bu senaryoda yabancı sermaye kısıtı ekonomiye olan güvende bozulma ile bir arada değerlendirilerek yatırım ve tüketim yıllık büyüme oranlarının gerilemesi bekleniyor.
Bu kurgu dahilinde özel tüketim harcamaları yıllık büyüme hızının bu yıl yüzde 1,9 artacağı ve özel sermaye yatırım harcamaları büyüme oranının yüzde 3 ile sınırlanırken, milli gelir büyümesinin yüzde 1,7 oranında olacağı öngörülüyor. Bu senaryoda bütçe açığı/GSYH oranının 2011 yılına göre artarak yüzde 2,5'e, kamu borç stoku/GSYH oranının da yüzde 43,3'e yükselmesi bekleniyor. Yine söz konusu senaryoda işsizliğin yüzde 11,2 olarak gerçekleşeceği, diğer yandan yavaşlayan iç talebe ve TL'nin reel değer kaybına rağmen cari açık/GSYH oranının 2011 yılı beklenti tahmininden daha yukarıda olacağı düşünülüyor.
Üç senaryo arasında en iyimser varsayımlara sahip ''içeride güven, dışarıda istikrar'' senaryosu, 2012 yılında yurt içinde ekonomiye güvenin daha da güçleneceğini ve buna ek olarak küresel makro çerçevede istikrar sağlanacağı varsayımları üzerine inşa edildi.
Bu yıl Türkiye ekonomisinin yabancı tasarruf ihtiyacına yönelik sağlıklı kaynak girişi temin edebileceği ve ihracat performansını artırabileceği öngörülen bu çerçevede 2012 yılında Türkiye ekonomisinde özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 9,1, özel tüketim harcamalarında ise yüzde 5,2 oranında büyüme beklenirken, büyüme oranının da yüzde 5,1 olması tahmin ediliyor.
İyimser senaryoda işsizlik oranının ise yüksek yatırım ve GSYH büyümesine bağlı olarak yüzde 9,8'e gerilemesi bekleniyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, her yıl ihracat rekoru kırmanın işin en zor tarafı olmadığını, ihracatın mal kompozisyonu sıradansa büyümeye yapacağı katkının güdük kalacağını bildirdi.
Boyner, ''Önümüzde zorlu, güç kararların verilmesini ve alınan kararların çelik gibi iradeyle uygulanmasını gerektiren bir dönem olduğu kanısındayız'' dedi.
Boyner, ''Türkiye bugün alacağı kararlarla dünya ekonomisindeki birinci sınıf ekonomilerden birisine sahip olmakla, orta gelirli ülke tuzağına düşmek arasında tercihini ortaya koymuş olacaktır'' dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, ''Asırlarca demokrasi ve özgürlükler ülkesi olduğunu beyan eden Fransa ifade özgürlüğünü sınırlayan bir karara imza atmış bulunuyor. İnşallah bu karar pazartesi günü Fransız senatosundan da geçip yasalaşmaz. Çünkü aksi halde Fransa ile ilişkilerimizde tamir edilmesi zor bir zarar ortaya çıkabilir'' dedi.
Boyner, ''Bu toprakların ve toplumun sevdalısı olan vatansever'' Hrant Dink'in kurucusu olduğu gazetenin önünde katledildiğini,cinayetin gerisindeki asıl sorumlulara erişmenin mümkün olmadığını, mahkeme kararının duyarlı kamuoyunu şoka soktuğunu söyledi.
Boyner, ''Hrant Dink davası bir gazetecinin öldürülmesinden daha büyük anlamlar taşıyan temsili bir olay'' dedi.
TÜSİAD Başkanı
Ümit Boyner Yeni Anayasa'da hakim olmasını gereken ilkeleri daha önce defalarca dile getirdiklerini belirterek, "Yeni Anaysa'da vatandaşlık tanımının yapılması gerekiyor." dedi.
Boyner, siyasi açıdan Türkiye'nin önündeki en önemli hedefin yeni anayasanın bu yıl sonuna kadar hazırlanması olduğunu kaydetti.