Meclis’in açılmasından sonra yeniden gündemin ilk sıralarına yerleşen tutuklu milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmaları konusunda çok çarpıcı bir öneri geldi
Avukat Dr. Mustafa Bayram Mısır ile Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Orhan Tekinsoy, mevzuata göre tutuklu vekillere, tahliye olmasalar bile, Meclis çalışmalarına katılmaları için tıpkı yakınlarının hastalığı veya ölümü durumlarında olduğu gibi ‘izin’ verilmesi gerektiğini belirtti. İki akademisyen cezaevi idarelerinin vereceği izinle tutuklu vekillerin Ankara’da herhangi bir tutukevine nakledilebilecekleri veya TBMM kampüsü sınırlarında yeni bir tutukevi yerleşkesi kurmak suretiyle bu talebin karşılanabileceğini savundu.
Mısır ve Tekinsoy, tutuklu vekillerin hukuki durumu üzerine yazdıkları ortak makalede TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “Yemin etmek ve parlamento çalışmalarına katılmak hem görev, hem de sorumluluktur” sözünü anımsattı. 8 milletvekillinin tutuklu olmaları nedeniyle “yemin etme ve parlamento çalışmalarına katılma görev ve sorumluluklarını” yerine getiremedikleri belirtilen makalede tutuklamanın bir güvenlik tedbiri olduğuna vurgu yapıldı ve “Yargı bir güvenlik tedbirinin uygulanmasına karar verir, güvenlik tedbirini uygulayan ise idaredir” denildi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda, tutukluların ve hükümlülerin idari izin ile infaz kurumu dışına çıkarılabileceğine dikkat çekilen makalede şöyle denildi: “Konuya ilişkin tüm mevzuat tarandığında, tutuklu vekillerin and içmelerini ve yasama faaliyetlerini yürütmelerini sağlayacak içerikte idarece izin verilmesini engelleyecek nitelikte yasal ya da idari düzenlemeye rastlanmamaktadır. Milletvekillerinin and içmesi, mutlaka kürsüde gerçekleştirilebilecek bir eylemdir. Mutlaka Meclis’te bulunmayı gerektiren yasama faaliyetleri de mevcuttur. Böylesi durumlar için, tutuklu vekillerin izin taleplerinin idare tarafından değerlendirilerek olumlu biçimde sonuçlandırılması gerekmektedir. Yasada, hükümlü ve tutukluların sağlık nedenleriyle, yakınlarının cenazelerine katılmak için ya da doğal afet yaşamış yakınlarını ziyaret için izin kullanabilecekleri düzenlenmiştir. Ayrıca yasanın 92. maddesinde, nedeni gösterilmeksizin ‘yetkili makamca verilmiş izin’ düzenlenmiştir. Bu izin düzenlemesi uyarınca, makûl ve meşrû her türlü izin talebinin idare tarafından ciddiye alınarak değerlendirilmesi, tutuklunun ileri sürdüğü nedenin gerçek ve yeterli bulunması durumunda izin başvurusunun kabul edilmesi gerekmektedir. İdare böyle bir başvuru olduğunda izin vermek zorundadır. Milletvekilinin tutukluluğunun ne tür bir infaz yapısı içinde sürdürüleceği konusu ise tümüyle idarenin takdirindedir. İdare dilerse, Ankara’da herhangi bir tutukevine nakil ile çözüm sağlayabileceği gibi, TBMM kampüsü içinde yeni bir tutukevi yerleşkesi kurarak da talepleri karşılayabilir.”