loading
close
SON DAKİKALAR

TÜYAP Kitap ve Sanat Onur Ödülleri verildi

TÜYAP Kitap ve Sanat Onur Ödülleri verildi
Tarih: 11.02.2012 - 22:13
Kategori: Kültür & Sanat

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve 21. İstanbul Sanat Fuarı- ARTİST 2011 Onur Ödülleri verildi.

Tören, danslı müzik dinletisinin ardından İstanbul Kitap Fuarı’nın 30 yıllık serüvenini anlatan film gösterimiyle başladı. TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Onur konuğu Mısır'ın temsilcisine katkılarından dolayı teşekkür plaketi sunarak ilşkilerimizn 400.yılı olan 2012'de fuarın onur konuğu ülkesinin Hollanda olacağını duyurdu.

Ardından gerçekleşen ödül takdiminde, “Sanatsever Kurum Onur Ödülü”, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi adına İnan Kıraç’a Doğan Hızlan tarafından verildi. Kıraç, "Kültürsüz olamayız. Bu nedenle sene 1993'de Antalya'da açtığımız bir enstitü ve müzeyle bu yola girdik. İstanbul'da Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'yle devam ediyoruz. Buradaki en büyük başarı bende değil. Bunun yoluna çizen kişi olan Suna'da ve bu sistemi yürüten Özalp Bey ve arkadaşlarında ben onlar namına çıktım“diyerek teşekkür etti. Koleksiyoner Onur Ödülü”nü Prof. Dr. Münir Ekonomi, Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş’ın elinden alırken,"21.Sanat Fuarı kapsamında bana Onur Ödülü verilmesini büyük bir kıvançla kabul ediyorum. TÜYAP son yıllarda gösterdiği gelişmeyle bir ticari şirket olarak kurulmasına rağmen gerçek anlamda toplumsal sorumluluğu işlev olarak yürüten en önemli bir kuruluşlardan biri haline gelmiş bulunmaktadır" sözleriyle TÜYAP Başkan ve yöneticileri takdirle izlediğini belirtti.“Eleştirmen Onur Ödülü”, Prof. Dr. Uşun Tükel'e Zeynep Oral tarafından takdim edildi. Tükel; "20 yılı aşan köklü bir etkinliğin ödülünü, İstanbul Edebiyat Fakültesi gibi köklü bir gelenek içinde yöntemsel tutarlılık ve bilimsel ilkelere sadık kalmaya çalışan bir sanat tarihçisi olarak almam" diyerek kendisi için önemli olan iki noktanın altını çizdi. 

Bu yılın “Sanatçı Onur Ödülü” ise Prof. Yurdaer Altıntaş' a, Prof. Erhan Karaesmen tarafından verildi. Prof. Altıntaş, hayatında önemli yeri olan Kamuran Yüce ile Nuri İyem’i anarak, "Kamuran Yüce'nin uğraşları sonucunda ben ve diğer meslektaşlarım tiyatro afişleri ürettiler. Bu afişler bugün dünyanın çeşitli müze ve koleksiyonlarında yer alıyor. Tabii afiş alt tarafı afiş olduğu için daha bizim müzelerimiz böyle birşeyle meşgul değiller. Nuri İyem de mesleğe yeni başladığım günlerde, hiç bir çevrem yokken, çok zor koşullardayken beni iş dünyasına lanse etti ve düşüncelerimin gelişmesine katkıda bulundu, beni her zaman yüreklendirdi. İkisinin de bu akşam aramızda olmasını çok çok isterdim" dedi.

30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Ödülü ise, bu yılın Onur Yazarı Ferit Edgü’ ye verildi. Ödülünü, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın elinden alan Ferit Edgü, kitapların yalnızca yazarlığında değil, varoluşunda da önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“16 yaşında yazar olmaya karar vermiş birisi ne yapacak? Dünyayı keşfetmek ve anlamak için yola çıkmış bir genç ne yapacak? Neyse ki o gencin yanında kendisi gibi yaşıtları var. Daha sonradan edebiyat tarihimize 1950 kuşağı olarak geçen yazarlardan bahsediyorum. Bizlerin, 16- 18 yaşlarında yazıp yayımladıkları yazılar, öyküler, şiirler her şeyden önce, dünyayı keşfetmek için bir arayıştan ibaretti. Genç bir yazarın dünyayı keşfi, daha sonra o dünyayı değiştirmek isteyecektik. Bir tek yolu vardı, kitaplar. Kitaplar bizim yol göstericimiz oldu. Ben kendi adıma şunları söyleyebilirm ama aynı zamanda kuşağımın bütün yazarları için de bunun geçerli olduğunu yakından biliyorum. Kitaplara yalnızca kitaplara her şeyimi borçluyum. Yalnız yazdıklarımı değil, varoluşumun temelinde yatan ilkeleri de. ‘Kitaplar olmasaydı ne olurdu?' bu sorunun yanıtını düşünmek bile istemiyorum.”

Bülent Ünal'da Ferit Edgü'yü kutlayarak, "Uzun soluklu bir yolculuk bu. Çelme takanımızda zaman zaman çok oldu. Ama bugün keyfini çıkardığımızı söylemeliyim. Onur yazarlarımızla, sanatçılarımzla gururlandık, yüreklendik. Sevgili Ferit Edgü'nün açılış konuşmasında söylediği güzel bir öyküsünden bir ufak satır söylemek isterim. Derki orada, 'Öyküler illa ki bitmeli midir?' Bizim bu güzel öykümüz diliyorum ki hiçbir zaman bitmesin, sağolun" diyerek dostlukla herkesi selamladı.

Tören, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları