Tuz Gölü'nde kuruma tehlikesi: Giderek küçülüyor
Yağış miktarının az olması ve yeraltı su seviyesinin azalması nedeniyle Tuz Gölü yeterli beslenemiyor.
Türkiye’nin ikinci büyük gölü ve flamingoların yoğun yaşadığı yer olan Tuz Gölü, giderek küçülüyor. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akköz, önlem alınmadığı takdirde gölün yok olabileceğini ifade ederek, “Yağışlar bol olduğu zaman göl şişiyor ve etrafı genişliyor. Biraz büyüyor ama gerçek olan göl sürekli kuruyor. Bunun sebebi besleyici kanalların kuruması, suyun gelmemesi, yer altı suyu tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle sürekli azalıyor olması. Göl kuruduğunda hiçbir kuş türü gelmez” dedi.
Akköz, Konya, Ankara ve Aksaray'da ciddi derecede tarımsal faaliyetler olduğunu, tarımsal sulama nedeniyle yer altı suyunun da sürekli azaldığını belirtti.
Akköz, hem yağış miktarının az olması hem de yeraltı su seviyesinin azalması nedeniyle gölün yeterli beslenemediğini kaydetti.
Gölün A sınıfı sulak alan ve doğal SİT alanı olduğunu hatırlatan Akköz, göldeki yüksek tuz oranı nedeniyle her canlının yaşayamadığını su karidesi olarak bilinen omurgasız canlıların yaşadığını söyledi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları