Milletvekili Levent Tüzel, Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz şubat ayında 11 işçiye mezar olan Afşin-Elbistan Çöllolar Kömür Havzası’nı Meclis gündemine taşıdı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tüzel, toprak altında unutturulmak istenen işçileri yeniden gündeme getirdi. Tüzel verdiği soru önergesinde, 21 Şubat 2011 tarihinde gazetemizde “İşte Cinayetin Belgeleri” manşetiyle verilen maden kazasına dikkat çekti. Tüzel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) ait olan ve Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Holding’e 28 yıllığına işletilmek üzere verilen Çöllolar kömür sahasında arka arkaya yaşanan ‘cinayet’ niteliğindeki kazalara dikkat çekti.
Tüzel önergede, 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011tarihlerinde yaşanan şev kayması nedeniyle 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, halen ikisi mühendis toplam 9 kişinin kayan malzemenin altında olduğunu hatırlattı.
Kazanın işaretlerinin çok önceden ortaya çıktığına dair belgeleri gazetemiz Evrensel’in 21 Şubat 2011’de “İşte cinayetin belgeleri” manşetiyle duyurduğunu kaydeden Tüzel, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı teşekkülü olan EÜAŞ ile, 28 yıllığına madenin işletmesini verdiği Park Teknik şirketi arasındaki yazışmalar ve bilgi notları, kazanın ‘geliyorum’ dediğini ortaya koyuyordu” ifadesini kullandı.
Maden Mühendisleri Odası’nın, sözü edilen belgeleri bakanlıktan istediğini, yanıt alamayınca Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde bir kez daha bakanlıktan belgeleri istediğini ve “ticari sırdır, belgeleri alamazsınız” yanıtı verildiğini hatırlatan Tüzel, odanın kanunla kurulmuş “kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu” olduğunu belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de soru yönelten Tüzel, dönemin bakanı Ömer Dinçer’in belgelerden haberdar olmadığı açıklamasını hatırlatarak, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kazalarına ilişkin basında yer alan haberleri taramakta mıdır? Tarıyorsa, Evrensel Gazetesi’nde yer alan böyle bir haber nasıl gözden kaçmıştır” diye sordu. Tüzel önergede, Dinçer’in “şirketlerin iç yazışmalarını takip edemeyiz” sözüne de atıfta bulunarak, “Eğer altında mühendislerin imzası bulunan ve kazayı öngören yazışmalar, ‘şirketlerin iç yazışması’ olarak değerlendirilecekse, madenlerde mühendisler denetim, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında nasıl faaliyet göstereceklerdir? Bu tür denetim raporlarının Bakanlığınıza ulaşmasına ilişkin bir mekanizma var mıdır” sorusuna yanıt istedi.
Tüzel, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan şu sorulara yanıt istedi:
*Bir meslek odası, doğrudan bir meslektaşının da yaşamını yitirdiği, kendi meslek alanına giren ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bir olaya ilişkin, ilgili devlet kurumlarından bilgi alamayacak mıdır?
*Basına da ayrıntılarıyla yansımış bu belgeler ‘ticari sır’ mıdır? Öyle ise ‘ticari sır’ olduğuna kim karar vermiştir? Bu konuda herhangi bir mahkeme kararı var mıdır?
*Kazanın önceden öngörüldüğüne ve kurumun uyarıldığına ilişkin belgelerden bilginiz var mıdır? Varsa neden gereği yapılmamıştır? Yoksa bu belgeler kim tarafından ve niçin saklanmıştır?
*Elektrik Üretim AŞ tarafından saha denetimi yapılmış mıdır? Elektrik Üretim AŞ’nin uyarılarından sonra ölenler olmuş mudur?
*Halen 9 kişinin toprak altında olduğu sahada herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu konuda toprak altında kalan kişilerin ailelerine bilgi verilmekte midir?
*Söz konusu kömür sahasında halen üretim faaliyeti var mıdır?