Tuzla’daki işçiler, Anayasa değişikliği ve Başkanlık sisteminin içeriğinden işçilerin büyük bir kısmının bilgisi olmadığını söylüyor.
Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği aylar süren tartışmaların ardından OHAL döneminde AKP ve MHP işbirliğiyle Meclise getirildi. Tuzla’daki işçiler, Anayasa değişikliği ve Başkanlık sisteminin içeriğinden işçilerin büyük bir kısmının bilgisi olmadığını söylüyor. İşçiler “Bu sistemin ve değişikliğin bize yararı ne olacak” diye soruyor.
Metal işçisi olan Çetin Uygur ise Anayasa değişikliğinin içeriğinden işçilerin haberdar olmadığını ve niçin böyle bir ihtiyacın olduğunu bilmediklerini söyledi. Televizyon kanallarında aktarılan kadarıyla işçilerin bilgi sahibi olduğunu dile getiren Uygur, “Örneğin çalıştığım firmada ortalama 1500 işçi çalışıyor. Bu arkadaşlarım yarın bir referandum olsa kime oy verecekler niye oy verecekler bunu bilmiyorlar. Memleket ne ile yönetiliyor, bu savaş ortamının sebebi ne? Doğru dürüst bilen yok. Bilinen tek şey tüm ülkeler ülkemizin üzerinde oyun oynuyor. Bunun için bu ülkeye sahip çıkmalıyız. Bunu içinde devlet ve millet olarak bir olmalıyız diye bir algı var. Bu kadar, böyle düşünüyorlar” dedi. Kendisinin ise başkanlık sistemine onay vermediğini söyleyen Uygur, “Bize yararı ne olacak” diye soruyor.
Ercan Yıldız da bir tekstil işçisi. Başkanlık meselesinde kararsız olduğunu söyleyen Yıldız, “Hükümete bakarsanız her şey devlet için ve doğru olan da budur diyor. Ama muhalefete bakarsanız onlar da başka bir şey söylüyor. Bizim için hangisinin doğru olduğunu bilmiyorum. Ama bildiğim bir gerçek var ki oda bu ülkenin yurttaşları olarak ülkemize sahip çıkmalıyız. Ama bu ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için hepimiz bir şeyler yapması gerekiyor. Bunun için iyi düşünüp doğru karar vermeliyiz hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun” dedi.
Başkanlık sistemine karşı olduğunu belirten deri işçisi Metin Çolak, “Bence başkanlık, hele de partili başkanlık tam bir diktatörlüktür. Ben bir işçi olarak siyaseti aklımın yettiğince izliyorum. Ve biliyorum ki burada konuşulan her şey benim geleceğimle ilgilidir. Meclise gelen Anayasa değişikliği üzerinde tam bir mutabakat yok. Onun için bana doğru gelmiyor” dedi. Hükümetin elindeki sayısal çoğunluğun avantajıyla ‘Ben her şeyi yaparım’ dediğini aktaran Çolak, “Kendisi dışındaki iradeyi hiçe sayıyor. Bu yaklaşım da ülkeyi felakete götürür” diye konuştu. Anayasa değişikliğine hayır denmesi gerektiğini belirten Çolak, “Çünkü bu teklif biz işçilerin yararına tek bir şey getirmiyor. Diktatörlük yasasına karşı herkesi içine katan bir mücadele örmeliyiz” dedi.
Tersane işçisi Turgut Yeşil de “Türkiye’nin zaten uzun zamandır fiili olarak başkanlık sistemiyle yönetildiğini düşünüyorum” dedi. Son bir yıla bakıldığında işçi grevlerinin olmadığına, olsa bile yasaklandığını ifade eden Yeşil, “Bu, ülkeyi yönetenler ve çıkardıkları yasalar, OHAL ve KHK’lerle ilgili. Bunun için bu ülkeye başkanlık değil tam demokrasi ve özgürlük lazım” dedi.
Evrensel