Amerikan Wall Street Journal gazetesi, YouTube'un sahibi Google'ın Türk hükümetinin içerik kaldırma talebini reddettiğini yazdı.
Türkiye , Twitter'a erişimin yasaklanmasının şokunu yaşarken çıkan son iddialar, sansür ağının büyüyerek devam edeceğini söylüyor. Uluslararası kaynaklardan gelen bilgilere göre sırada dev bilişim firması Google ve onun sahip olduğu video paylaşım sitesi Youtube var.
Twitter'dan sonra Google DNS de engellendi
Wall Stret Jornal'in haberine göre, Türk yetkililer Google'dan YouTube'da yer alan bazı videolara ulaşımın engellenmesini istedi. Ancak yolsuzluk iddiaları ulusal bir skandala dönüşürken, Google kanunen uygun olmadığı gerekçesiyle bu istekleri reddetti.
Youtube üzerinden yayınlanan ve başta kara para aklama, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ait olduğu öne sürülen kimi legal, kimisi de illegal yollardan elde edildiği öne sürülen ses kayıtlarının kaldırılmasına yönelik hükümetin girişimi sonuçsuz kaldı.
Twitter 'a erişimin, işbirliğine yanaşmadığı gerekçesiyle durdurulduğu 'Türkiye'de, şimdi de sırada youtube vb video paylaşım siteleri mi var' sorusunu gündeme getirdi.
AKP Hükümeti tarafından rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili konuşmalarının yer aldığı ileri sürülen ses kayıtlarının Google’a ait youtube sitesinden de silinmesi talebi iletildi.
Google’dan yapılan açıklamada isteğin "hukuken geçersiz" olduğu belirtilerek söz konusu kayıtların youtube'dan silinmeyeceği ifade edildi.
Gözler şimdi hergün milyonlarca Türk kullanıcısı tarafından ziyaret edilen Youtube'un da kapatılıp kapatılmayacağına çevrildi.
IP ADRESLERİ 90 GÜN SAKLANIYOR
Dijital mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi konuların Silikon Vadisi'ndeki en büyük savunucularından Google'ın şirketi olan Youtube, IP adreslerini yalnızca 90 gün boyunca saklıyor. 90 günü aşkın olaylarda ise "kayıt bulunamadı" şeklinde yanıt gönderiyor. Türkiye'de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), trafik kayıtlarını 5 yıl boyunca muhafaza ediyor.
DAHA ÖNCE DE KAPATILMIŞTI
Daha önce Atatürk 'e hakaret içerikli yayınlar yapıldığı gerekçesi ile soruşturma savcısı Kürşat Kayral tarafından Youtube'a yazı gönderilmiş ancak hiçbir geri dönüş alınamamıştı. Bu yüzden erişime engellenen Youtube, ilgili içeriklerin kaldırılmasından 2,5 yıl sonra Türkiye'de yeniden erişime açılmıştı.