loading
close
SON DAKİKALAR

Üçüncü köprü 'aykırı' çıktı

Üçüncü köprü 'aykırı' çıktı
Tarih: 13.02.2012 - 10:35
Kategori: Çevre

Bilirkişiye göre kent planına uymuyor, çevreye zararlı ve trafik için lüzumsuz.

3. köprü ve çevre yolu ile bağlantı yollarının geçeceği güzergâhları içeren Kuzey Marmara Otoyolu Planı’nın iptali istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na açılan davada bilirkişi, söz konusu işlemin planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanısına vardı.

17 Haziran 2010 tarihinde onaylanarak 1 Eylül 2010’da askıya çıkarılan 1/25.000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu Nâzım İmar Planı’nın iptali istemi ile CHP İstanbul Milletvekili avukat Mahmut Tanal’ın açtığı davada, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor tamamlandı.

Prof. Dr. Lale Berköz, Doç. Dr. Funda Yirmibeşoğlu, Yard. Doç. Dr. Özhan Ertekin tarafından hazırlanan rapor İstanbul 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderildi.

Raporda, Kuzey Marmara Otoyolu planının üst ölçekli 1/100 binlik İstanbul Çevre Düzeni planına uygun olmadığı tespitine yer verildi. 3. köprünün Çevre Düzeni Planı’na işlenmediği, plan raporunda da herhangi bir karar bulunmadığı belirtilerek “Alt ölçekli plan kararlarının üst ölçekli planda yer almadığı bu bakımdan da uygun olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Ekolojik denge bozulacak

3. köprü güzergâhı gibi plan sınırları içindeki tüm arazi kullanım kararlarını etkileyecek ölçekteki bir konunun plan notlarına eklenerek çözümlenmesi de planlama tekniklerine aykırı bulundu. 3. köprünün orman ve su havzası alanlarından geçtiğine dikkat çekilerek bu kapasitedeki otoyollarını-orman alanlarının tahribatına, havzaların kirlenmesine, yaban hayatının etkilenmesine ve ekolojik dengenin bozulmasına yol açacağı vurgulandı.

Raporda, 3. Karayolu Boğaz Geçişi’nin İstanbul’un kentsel yayılmasını hızlandıracağı da belirtilerek bu durum, 2. köprüden örnekler verilerek açıklandı.

Köprünün güzergâhı itibarıyla kentin kuzeyinden by-pass olarak geçeceği kaydedilerek transit amaçlı kullanım öncelikli olduğu için kent içi ulaşımın rahatlamasının mümkün olmayacağı vurgulandı. Transit trafiğin Boğaz geçişlerindeki payının sadece yüzde 2-3 dolayında olduğu belirtilerek “Bu pay, yeni bir köprü yapımını gerektirmeyecek derecede düşüktür” tespiti yapıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları