loading
close
SON DAKİKALAR

Vali Ali Yerlikaya: Okul yapmak için arsaya ihtiyacımız var

Vali Ali Yerlikaya: Okul yapmak için arsaya ihtiyacımız var
Tarih: 02.03.2018 - 10:23
Kategori: Eğitim

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Şahinbey belediye meclis toplantısına katıldı. Yerlikaya, eğitime yapılan ve yapılacak olan yatırımları anlattı.

Şahinbey Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısının 1.oturumuna Vali Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ve Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe katıldı.

Gaziantep27.net'ten Meral Kınacılar'ın haberine göre; Vali Ali Yerlikaya, eğitimde sıçrama yapılması gerektiğini, bunun için de 2019 yılına kadar şehrin ikili eğitimden normal eğitime geçmesi gerektiğini söyledi. Ankara'nın Gaziantep'e okul yatırımlarıyla ilgili açık çek verdiğini belirten Yerlikaya, "Bakan söz verdi, arsayı getir sana okul yapayım diyor. Bize açık çek verilen bir söz. Hayırseverlere diyorum ki arsayı alın, okulu biz yaptıralım. Ankaranın verdiği sözü kaçırmayalım. Arsayla ilgili sıkıntı var. 101 tane okulu ikili öğretimden kurtarmamız gerekiyor" dedi.

"POLİSİN ARACI GİREMİYOR"

Vali Ali Yerlikaya, belediyelere eğitime desteklerinden dolayı mekanlarında teşekkür etmek ve eğitim yatırımlarını anlatmak için meclis toplantısına katıldığını söyledi. Yerlikaya, "Gaziantep 2 milyon 5 bin nüfusa ulaştı. Türkiye'de nüfusta 8.'yiz. 30 yıldan beri en fazla göç alan 5 vilayetten biriyiz. Ülkemize gelen 3 milyon insandan 450 bine yakını bizim misafirimiz. Bunların da eğitim öğretim hayatına getirdiği yük paylaşımından söz ediyoruz. Ben geldiğimde Suriyeli öğrenci sayısı 3 bindi, bugün 68 bine dayandı. Bizim şehrimizde altyapıyla ilgili çok agresif çalışmamız lazım. Arsayla ilgili sıkıntı var. Hele Şahinbey'de. Muhacirlerle birlikte nüfusu milyonu aşan bir ilçemiz. Kentsel dönüşümle ilgili fevkalede güzel işler yapıyor. Türkiye'de bilinen bir belediye, sosyal konut yapmayla ilgili önemli hizmet yapıyor. Geçmişte yan yana yan yana evler yapılmış. Emrimdeki polisin aracının giremediği dar sokaklar var" diye konuştu. 

"ARSA YOK"

3 yılda yapılan okul yatırımlarından bahseden Vali Yerlikaya, "15 yıl önce 5 bin 700 derslik varken şu anda 18 bin dersliğe geldik. Devam eden 5 bine yakın derslik var. 105 tane okulumuz var. Nüfusunda yüzde 84'ü Şahinbey ve Şehitkamil'de yaşıyor. Burada Konya gibi geniş yüz ölçümü yok. Şehir iki merkez ilçeye sıkışmış. 101 tane okulu sabahçı-öğlenci sisteminden kurtarmamız lazım. 2019 sonu itibariyle Türkiye'nin bütün şehir merkezlerinde ve kırsalında ikili eğitim gidecek normal eğitim olacak. Sabah namazı cemaat camiye gitmediği saatte çocuklar evinden okula gidiyor. Bunu beraber başaracağız. Başaracağız da arsa yok, iş dönüp dolaşıp arsaya geliyor" dedi.

"BAKAN SÖZ VERDİ"

"101 tane okulu Allah izin verirse devlet yatırımıyla önce 75 rakamına indireceğiz, 75 tane rakamında 40 tanesi Şahinbey'de" diyen Vali Yerlikaya şunları söyledi: "Her sene 30 civarında 24 derslikli okul yapmalıyız. İş zor değil. Gaziantep girişimci bir şehir, aramızdaki iletişim dili güçlü, sorun çözen kabiliyeti var bu şehrin. Geçen sene Türkiye rekoru kırdık. 100'e yakın okul aldık. Milli eğitim bakanlığına şükranlarımızı arzediyorum. Kendi bakanlarımızdan Allah razı olsun. İsmet Bakanımız ekibiyle buraya geldi. Valilikte toplantı yaptık. Belediye başkanlarımız, vekiller oradaydık. Bakan söz verdi, dediki; bulduğunuz tüm arsaların inşaat parasını vereceğim. Biz öyle bir çalıştık ki, belediye başkanlarımızla Mehmet Başkan kamulaştırdığı yerleri bile bize verdi. Bakanlığın bu yıl kamulaştırma için ayırdığı para 10 milyon lira. Kamulaştırmaya ben para vermiyorum diyor, herkes kendi yağıyla kavrulacak diyor mesaj bu."

"1126 OKULDAN 156 TANESİNİN RUHSATI VARDI"

Geçmişte okulların ruhsatsız yapılmasını eleştiren Vali Ali Yerlikaya şöyle konuştu: "Belediyesiz bir adım atamam. Ben kaçak okul yapabilir miyim? Bakın, geldiğimde 1126 tane okulun inşaat ruhsatları ve iskanlarının sayısını belirledim. 156 tanesi yani yüzde 13'ünün ruhsatı vardı, diğerlerinin ruhsatsız olduğunu öğrendim. Talimat verdim, hem çok çalışacağız hem çok okul yapacağız hem de belediyeden ruhsatsız ve iskansız bir okula öğrencileri, öğretmenleri sokmayacağız hepsini nizamı yapacağız dedim. Devlet insanlara kaçak ev yapma derken kendi ruhsatsız okul yapar mı? Böyle birşey olabilir mi?"

"GRİ ALANLA İLGİLİ SORUNUMUZ VAR"

Ankara'nın 'arsayı getir ben sana okul yapayım' dediğini tekrarlayan Vali Yerlikaya, "Bize açık çek verilen bir söz. Şahinbey Belediyesi 3 yıldan buyana 200 milyondan fazla bedeli Şahinbey belediyesinin olan arsa verdi. İlk defa açılan yaşam alanlarıyla ilgili sorunumuz yok. Sorunumuz nerede o Google hazretlerinin yukarıdan çekerken bile zorlandığı o gri alanla ilgili sorunumuz var. Ümitsiz değiliz. Hatice Karslıgil'in değişmez kaderi mi? Orayı rahatlatmamız lazım. Belediyelerimizi zorladığımız kadar zorladığımızın farkındayız ama bundan daha ileri gidemediğimiz yerlerde farklı formüller bulduk. Vakıflar Genel müdürlüğü ile bu konularda görüşüyoruz" dedi. 

"TAPU VATANDAŞTA LEJANT BİZDE"

41 tane milli eğitim lejantı verilen arsa olduğunu anlatan Yerlikaya, "Tapusu vatandaşta, lejantı bizde. Vatandaş 17 yıl oldu diyor,  kamulaştırmanızı bekliyoruz diyorlar. Vatandaş dava açacağım diyor. Buralarla ilgili neler yapılabiliriz onu konuşuyoruz. Gönül ister ki kaynak olsun. Arsa simsarı gibi her yeri geziyoruz. Şahinbey'de okul altyapısı ile ilgili kimseyi incitmeden sizlerin gayretiyle bu hizmeti sizlerle beraber başarmak istiyoruz" dedi.

METE: ÖĞRETMEN EVİ YAPILACAK

Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete eğitim yatırımları ile ilgili bilgi verdi. Mete,"2002-2018 verilerine göre,  2002'de 319 bin 700 öğrencimiz varken bu yıl 588 bin 33'e çıktı, artış oranımız yüzde 84. Öğretmen sayımız 10 bin iken bu yıl 27 bin 158 olmuş, yüzde 170 artış sözkonusu. 5 bin 967 dersliğimiz varken bu yıl 18 bin 786 derslik sayısına ulaştı, yüzde 214 artış var. Derslik başına düşen öğrenci sayısında düşüş var. İlköğretimde 58'den, 32'ye, lise'da 33'ten 26'ya düştü. Türkiye ortalamasına yakın rakamlar. Ancak iki merkez ilçede derslik ihtiyacı ortalaması 55-60 olan okullar olduğunu hatırlatmak isterim. Son 3 yılda 92 okul tamamlandı. Toplamda 205 okul projesi var" dedi.

Öğretmenevi projesinden bahseden Mete, "260 yataklı bölgeye hitap edebilecek öğretmenevini hayata geçirmiş olacağız, şu anda projeleri yapılıyor. 101 okulun normal eğitime geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. 6025 dersliğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

KALKAN: BURALAR OKUL YAPILSIN

CHP Şahinbey Belediye Meclis üyesi Uğur Kalkan ise, söz alarak eğitimle ilgili çalışmalara her zaman destek verdiklerini söyledi. Kalkan, bir öneride de bulunarak, "Geçtiğimiz günlerde Güneykent'te, Bağlarbaşı'nda bir vakfın arsaları belediyeye tekrar geçti. Buralar okul yapılsın dediğimizde ihtiyaç yok dendi. Okul ihtiyaçlarıyla ilgili Mimarlar Odasıyla ilgili çalışma yapılmalı" dedi.

VALİ YERLİKAYA: ÖĞRENCİ SAYISINDA 5'TEYİZ 

Vali Ali Yerlikaya, "Biz 252 rakamını 101'e, 101 rakamını da 2018 itibariyle 75'e indirmeyi planlıyoruz. Nüfusta 8'inci, öğrenci sayısında 5'inciyiz. Üniversite sınavlarında sıralamamızı beğeniyor muyuz, ben beğenmiyorum, siz zaten beğenmiyorsunuz. Bizim şöyle bir derdimiz olmalı, nasıl sıçrayabiliriz" dedi.

"ARSAYI ALIN, OKULU BİZ YAPTIRACAĞIZ"

Vali Yerlikaya ise, "Gaziantep'te 460 bin araç var. Taşıma da çözüm değil. 40 tane yer için biz burayı satın almamız daha iyi olur diye düşünüyoruz. Hayırseverlere biz bitmiş okul satıyoruz. 205 inşaat var devam eden. Bitmeye yakın olanlarla ilgili okulları gezin. Hangisini beğenirseniz isminizi verelim. Arsayı alın okulu biz yaptıracağız diyoruz. Çünkü ikisinin maliyeti aynı. Ankara'nın verdiği sözü kaçırmayalım, oyalanmayalım" dedi.

"TEOG'DA İYİYİZ"

CHP'li belediye meclis üyesi Mehmet Dokbay da, "Geç kalınmış toplantı. Keşke daha önce yapsaydınız. Biz grup olarak okul projelerine destek verdik. TEOG'da gerideyiz. Yıkılması gereken kaç okul var?" dedi.

Vali Yerlikaya ise, "Depreme dayanıksız olan eski okullarla ilgili çalışmalarımız var. TEOG'da iyiyiz. En son 396 tane full yapan çocuk var" dedi.

MHP'li belediye meclis üyesi Abdullah Şaşuşağı da, "TEOG'da full yapan öğrencilerdan kaçı özel, kaçı devlet okulunda okuyor?" diye sordu. Şaşuşağı, "Öğrenciler boş mezun oluyor, önemli olan fiziki yapının yanı sıra içinin doldurulması" dedi. Şaşuşağı, Gaziantep'in üniversite ihtiyacının olduğunu da belirtti.

TAHMAZOĞLU: 4 TANE OKUL YAPTIK

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, eğitim konusunda meclis olarak çok hassas olduklarını belirterek, "Eğitimle ilgili maddeleri oy birliğiyle geçiriyoruz, hiçbir sıkıntımız yok, meclis üyelerinden Allah razı olsun. Çarpık yapılaşmış mahallelerde arsa sorunumuz var. Planlı mahallelerimizde okul ihtiyacı arsa ihtiyacı yok. Dumlupınar'da Fırat Mahallesinde kentsel dönüşüm için kamulaştırdığımız arsaları eğitim ihtiyacı olduğu için milli eğitime verdik. Yine Perilikaya'da kamulaştırdığımız yeri de milli eğitime verdik. Milli eğitime 4 tane okul yaptık. Belediye bütcesinden karşıladık. Okulların fiziki eksiklerinin karşılanması noktasında yardımcı oluyoruz" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları