İki otelin enkazının altından 23 kişi kurtarıldı, 7 kişi hayatını kaybetti. Arama ve kurtarma çalışmalrı devam ediyor.
7.2’lik depremle büyük yıkım yaşayan Van dün 5.6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. İkisi otel 25 bina yıkıldı. İki otelin enkazının altından 23 kişi kurtarıldı, 7 kişi hayatını kaybetti. Arama ve kurtarma çalışmalrı devam ediyor.
Van 23 Ekim’de meydana gelen 604 kişinin ölümünü ve büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin yaraları henüz sarılamamışken, kent dün ikinci felaketi yaşadı. Saat 21.23’te merkezi Edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu sarsıntıyı saat 21.30’da 4.5 olmak üzere çok sayıda artçı deprem izledi.
5.6 büyüklüğündeki depremde 2 otel ve 1 dershanenin de aralarında bulunduğu 25 bina yıkıldı. Bu binalardan 21’inin boş olduğu tamamen yıkılan iki otel ile 2 binanın enkazında arama, kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Depremin merkez üssü olan Edremit’te ise yıkılan bina olmadığı öğrenildi.
Bölgede görev yapan gazetecilerin ve başta Kızılay olmak üzere yardım kuruluşu görevlilerinin kaldığı 5’er katlı Bayram ve Aslan Otelleri depremde tamamen yıkıldı. Enkaz altında kalanların “Yardım edin” çığlıkları duyuldu.
Tamamen yerle bir olan Bayram Oteli’nde ilk depremin ardından orta derece hasar meydana geldiği, buna rağmen otelin çalışmaya devam ettiği belirlendi. Bölgede yaşanan ilk felaketin ardından çok sayıda gazeteci ve yardım ekibinin bölgeye gitmesi nedeniyle, hasarlı otelin tam kapasite hizmet verdiği öğrenildi. Hasarlı Bayram Oteli’nin enkazının altında 36 kişi, Aslan Oteli’nin enkazının altında ise 10 kişinin bulunduğu iddia edildi. Bayram Otel’de kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’den haber alınamadı. Kurtarma ekipleri her iki otelin enkazı altından 16 kişiyi sağ çıkardı.
Bölgede meydana gelebilecek patlamara karşı elektrikler kesildi, kurtarma ekipleri çalışmalarını el fenerleri ve jeneratörler aracılığıyla sürdürdü. 7.2’lik depremde hasar gören Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde de yangın çıktı. Hastane bo-şaltılırken, yangın kısa sürede söndürüldü.
Ekipler Van’a gitti
Depremin ardından arama-kurtarma ekiplerini bölgeye götürmek üzere uçaklar bölgeye hareket etti. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir ve Afyon’dan havalanan kargo uçakları ile THY uçakları bölgeye ulaştı. 11 ilden 300 kişilik arama kurtarma ve yardım ekipleri de Van’a gitti. Erciş’te görev yapan 30’a yakın ambulans ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi aracı da Van’a sevk edilirken, 50 kişilik sahra hastanesi kuruldu. Kızılay, ülke genelindeki lojistik depolarında kalan 15 bin çadırın tamamını bölgeye gönderdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Erciş’te görev yapan itfaiye arama kurtarma birliğinin Van’a sevk edildiğini bildirdi.
Okul tatili uzatıldı
Van ve ilçelerinde 7.2’lik deprem sonrasında okullar 14 Kasım’a kadar tatil edilmişti. Dünkü 5.6’lık deprem sonrasında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okulların açılmasının 5 Aralık’a kadar ertelendiğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Van’a gitti.
23 Ekim’den sonra 2 binin üzerinde artçı meydana geldi
VAN’DA 23 Ekim’de meydana gelen ve 604 kişinin ölümüne neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden günler geçmesine rağmen artçı sarsıntılar sürüyor. Van’da önceki 00.05’te merkez üssü Van gölü olan 5.5 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi. Dün saat 21.23’teki 5.6 büyüklüğündeki deprem ise şu ana kadar meydana gelen en büyük artçı oldu.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre dün akşam itibarıyla, 7.2’lik depremden sonra 2 bin 242 sarsıntı meydana geldi. Bunlardan 9’unun 5 ve 5’in üstünde olduğu belirtildi.
Van’da dün gece meydana gelen depremde bölgenin en büyük otellerinden 60 odalı 120 yataklı Bayram Otel ve Aslan Otel ile bir dersane ve hasarlı 22 bina yerle bir oldu. İki otelin enkazının altında yaklaşık 50 kişinin kaldığı belirtildi.
Çöken Bayram Oteli 47 yıllıktı
VAN’DA 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli’nin geçen Haziran’da ölen Mehmet Sıddık Bayram’a ait olduğu ve oğlu Tevfik Bayram tarafından işletildiği öğrenildi. 1964 yılında açılan 47 yıllık otel, 1970’li yıllarda İran Şahı Rıza Pehlevi ve 5’inci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay gibi çok sayıda devlet adamı ve siyasetçiyi ağırlamıştı. Van’ın en eski otellerinden Bayram Oteli, 1 milyon dolar hacama ile onarıldı. Van’ın en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı’nın kesiştiği noktada bulunan Bayram Oteli’nde bulunan 60 odanın 6’sı suit, 27’si iki kişilik, 27’si ise tek kişilikti.
Ana deprem mi artçı sarsıntı mı
VAN’DA dün meydana gelen 5.6’-lık depremin ana deprem mi artçı mı olduğu konusunda uzmanlar anlaşamadı.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Oğuz Gündoğdu: Başlangıç depreminin bölgedeki dengeyi bozduğu ve sağdaki soldaki bütün faylarda hareket başladığı görülüyor. Van Gölü’nün güneyinde daha fazla bir aktivite var. 7.2’nin etkisi bütün bölgeye yayılıyor. Gölün içi tam bilinmiyor, litaratürde olmayan faylar aktif oldu. Hayalet fay dediğimiz yüzeyin çok az altında olan ve haritalarda görülmeyen faylar ve kırıklar ortaya çıkıyor. 7.2’lik ilk deprem de böyleydi, artçıları da böyle. Van ve çevresindeki hayalet faylar aktif hale geldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr.Okan Tüysüz: 7.2 büyüklüğündeki depremin artçıları 6’ya ve üstüne çıkabilir. Şu ana kadar 5’in üzerinde artçı depremler o bölgede oldu. Ama 6’nın üzerinde de artçılar önümüzdeki günlerde artabilir. Bu 6’nın üzerine çıkabilir diyoruz ama bu 1 yılı da bulabilir.
Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu: Bu sarsıntı 7.2’nin artçısıdır. Orada olağanüstü bir artçı birikmesi var. Artçılar devam edecek. Önceki gün meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem suda olmuştu. Bu son deprem ise karada olmuştur. Karaya yakında olmuştur. Mağma yükselmesi ile fay hattı yeniden harekete geçmiş ve kırılmalar olmuştur.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve
Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik: Eldeki veriler, bölgedeki kırılmanın halen devam ettiğini gösterdi. Ana şok 7.2 olduğu için 6.2’yi görme ihtimali var. Şu anda en yükseği 5.6 civarında kaldı. Bu bölgede, Türkiye’deki yanal atımlı faylara göre artçı şok aktivitesi çabuk sönmüyor. Bir süre daha artçı sarsıntılar devam edecek gibi duruyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve
Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal
Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat: “Bu deprem, 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşan sistem içerisindeki farklı bir parçanın kırılmasıdır. Artçı deprem değildir.”