Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasanın onaylanması sonrası, CHP de Anayasa Mahkemesine dava açmaya karar verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasanın onaylanmasının ardından CHP de Anayasa Mahkemesine dava açmaya karar verdi. CHP’nin hafta başında yapılacak MYK toplantısı sonrası dava için başvuru yapılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Seçimi kanunu geçen hafta TBMM’de kabul edildi. Muhalefetin karşı olduğu tasarıya AKP’den 234 kabul oyu geldi. AKP 90 fire verdi. Yasaya göre Gül'ün
görev süresi 7 yıl oldu. Gül dahil önceki cumhurbaşkanları, da 2. kez aday olamayacak. 2014’de, Cumhurbaşkanını 5 yıllığına halk seçecek. Bir kişi, en fazla iki kez cumhurbaşkanı olabilecek.
Yasanın kabulü sonrası
Cumhurbaşkanı Gül de ‘’CHP herhalde Anayasa mahkemesine gidecektir’’ açıklaması yapmıştı. CHP bu yasa için iptal davası açacak. Anayasa mahkemesinin iptal kararı vermesi durumunda ise işler karışacak. Mahkeme ‘’Yasa ile Anayasa değişmez’’ derse bu kez Meclis’in Anayasa değişikliği yapıp, düzenlemeyi Anayasaya koyması gerekiyor.
Ancak bunun için de AKP’nin oyu yetmiyor ve en az 5 muhalefet milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. 330 oy bulunsa dahi bu kez referandum gerekiyor. Düzenleme yapılamazsa top YSK’ya geçecek ve Çankaya’nın kaderine ve seçimin ne zaman yapılacağına, YSK karar verecek.