İstanbul’da 6–7 Temmuz 2012 tarihlerinde Veblen’in temel kuramlarına ve kavramlarına odaklanan uluslararası bir sempozyum düzenlenecek...
İstanbul’da 6–7 Temmuz 2012 tarihlerinde Veblen’in temel kuramlarına ve kavramlarına odaklanan uluslararası bir
sempozyum düzenlenecek. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) tarafından desteklenen sempozyum, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Uluslararası Thorstein Veblen Derneği ve Sabancı Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilecek.
Sempozyumun temel amacı, araştırmacıları, akademisyenleri, lisansüstü öğrencilerini, eylemcileri ve “mühendisleri” bir araya getirerek, Veblen’in finansallaşmış kapitalizm, finansal krizler ve kapitalizmin tahripkâr doğası üzerine ileri sürdükleri ile onun akılcı bir iktisadi düzenin kurulmasında “mühendislere” biçtiği rol ve bu bağlamda ister devrimci bir altüst oluşla, isterse de reformist düzenlemelerle olsun, politik yoldan dünyayı değiştirmenin zorluğuna dair duyduğu ciddi kuramsal şüpheleri hakkında tartışmalarını sağlayacak bilimsel bir zemin sunmak.
Politik olarak dünyanın değiştirilebileceği hakkında kötümser olması, Veblen’i Marx’ın devrimci pratik olarak devrimci kuram konumlanışından uzaklaştırır. Dolayısıyla Veblen’in Marx ile karşılaştırılması her ikisinin de daha iyi anlaşılabilmesini sağlayabileceği gibi, Veblen’in, insanların yağmacı egemen sınıfın iktidarını destekleyen bir dizi gelenekçi, duygusal ve gizemli inançlarca büyülenmiş ve zincirlenmiş özneler olarak kavramasına dayanan kurumsalcılığını anlamak açısından da zengin açılımlar sunabilir.
Her ne kadar işçi sınıfı ve çok önemsediği mühendisler de dâhil olmak üzere hiçbir toplumsal faile kesin bir devrimci faillik atfetmese de, Veblen’in eserleri, Marx’ınkiler gibi, alışkanlıkları gereği tutucu olan insanların toplumsal olarak akılcı bir iktisadi sistemi inşa etmek üzere hareketlenebileceklerine dair bir sorgulamayı gündeme getirmektedir.
İçinden geçmekte olduğumuz derin finansal bunalım neticesinde kapitalizmin tahripkâr doğası hiç olmadığı kadar açıkça gözlenebildiğinden, bu tür bir sorgulama için bundan daha uygun bir zaman düşünmek belki de mümkün değildir.
Acaba, Veblen’in siyasi görüşlerini dillendirirken kullandığı “asilik cüretkârlığı ya da “başkaldırma cesareti” olarak Türkçeleştirilebilecek kavrayışı, dünyayı değiştirme mücadelesine bir umut ya da ışık tutabilir mi? Yoksa, Veblen’i sadece kapitalizmi akıldışı bir iktisadi ve toplumsal sistem olarak eleştirmiş bir düşünür olarak tanımlayıp, dünyayı değiştirme mücadelesinde Marksizm başta olmak üzere başka yönlere ve arayışlara yönelmek daha mı anlamlı olacaktır?
Sempozyuma daha önce yayınlanmamış bildiriler kabul edilecek. Çağrılı ve gönderilen tüm bildiriler hakemler tarafından değerlendirilecek. Kabul edilen tüm bildiriler
sempozyum kitabında yayınlanacak ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın internet sitesinde yer alacak.
Sempozyumun dili İngilizce ve Türkçe. Bütün oturumlarda anında çeviri yapılacak.
Vişne Haber Ajansı