loading
close
SON DAKİKALAR

Vergi dilimi arttı; maaşlarda ortalama 50 TL kayıp var

Vergi dilimi arttı; maaşlarda ortalama 50 TL kayıp var
Tarih: 18.06.2017 - 14:28
Kategori: Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, gelir vergisi diliminin yüzde 20’ye çıkartılmasıyla memur ücretlerindeki kayıpların önlenmesine yönelik bir çalışma olup olmadığı şeklindeki soru önergesini yanıtladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, gelir vergisi diliminin yüzde 20’ye çıkartılmasıyla memur ücretlerindeki kayıpların önlenmesine yönelik bir çalışma olup olmadığı şeklindeki soru önergesini yanıtladı. Bakan Ağbal, kamu görevlilerinin ücret artışlarının enflasyonun üzerinde olduğunu ileri sürdü.

VERGİ DİLİMİ ARTTI MAAŞLARDAORTALAMA 50 TL KAYIP VAR

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, milyonlarca kamu görevlisini ilgilendiren ve vergi dilimi artışının ücretlerdeki negatif yansımasının sonuçlarıyla ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ömer Fethi Gürer, önergesinde Maliye Bakanlığı’nın 2016 yılında yüzde 15 olan gelir vergisi dilimini yüzde 5 artırarak bu oranı yüzde 20’ye çıkardığını, vergi dilimi artışından kaynaklı olarak da memur maaşlarının ortalama 76 TL düştüğünü belirtti.

ZORUNLU HARCAMA 440 TL, MAAŞ ARTIŞI 296 TL

Kamu çalışanlarının 2016 yılı maaşlarının zorunlu harcamalar karşısında en iyimser değerlendirmeyle yüzde 5.3 oranında eridiğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aile mutfak harcamalarının ve aylık zorunlu harcamaların toplamda 440.82 TL artarken, memur maaş artışının 296,62 TL’de kaldığını vurguladı. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu görevlilerinin gelirlerindeki kayıpların giderilmesine yönelik bir çalışmanın olup olmadığını sorduğu önergesinde, maaşlarda bir iyileştirme yapılıp yapılmayacağının ve 2017 yılı için normal maaş artışının haricinde bir düzenleme ile memur maaşlarında artış olup olmayacağı yönündeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise ücret ödemelerinde verginin, gelirin gerçek ve safı tutar işveren tarafından verilen para ve aynılarla sağlanan menfaatler toplamından anılan Kanunda yer alan indirimlerin (sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi, engellilik indirimi gibi) yapılmasından sonra kalan miktar olduğunu belirtti. Bakan Ağbal, “Buna göre, gayrisafi ücret tutarından söz konusu indirimler yapıldıktan sonra safı ücret tutarına ulaşılmakta ve bu tutar üzerinden, vergiye tabi gelirlere uygulanacak vergi dilim ve oranlarının düzenlendiği Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yer alan tarife uygulanmak suretiyle gelir vergisi tevkifatı yapılmaktadır” dedi.
İlgili kanun maddelerinde yer alan maktu had ve tutarların, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulandığını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bu şekilde hesaplanan maktu had ve tutarların %5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu surette tespit edilen had ve tutarları %50'sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir” şeklinde açıklama yaptı.

Bakan Ağbal, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103 üncü maddesinde yer alan, vergi tarifesi dilimleri, 2016 yılı için tespit edilen ve 474 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen yeniden değerleme oranında (%3,83) artırılarak 2017 yılında uygulanacak vergi tarifesi dilim tutarlarının belirlendiğini kaydetti.

6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin 01/10/2010 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirildiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Yapılan değişiklik sonucu, ücretlerin vergilendirilmesinde esas alınan vergi tarifesindeki üçüncü ve dördüncü gelir dilimli tutarları yükseltilmiş böylece ücretlilerin daha yüksek matrahtaki gelirlerinin daha düşük oranda vergilendirilmesi sağlanmıştır. Öte yandan, bazı ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmiş olması ve gayrisafi ücret tutarlarından her ücretliye göre değişebilen indirim uygulamaları nedeniyle tevkif yoluyla kesilen vergilerde farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, ücretlilerin aylık olarak almaları gereken asgari geçim indirimi tutarı de her ücretlinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre değişiklik gösterebileceğinden, çalışanların ücret gelirleri üzerinden ödenecek gelir vergisi tutarı da farklılaşabilmektedir” dedi.

Kamu personelinin haklarında yapılan artışlarda çeşitli kriterlerin bulunduğunu anlatan Maliye Bakanı Ağbal, 2012 yılından itibaren memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak artışların karşılıklı müzakereler ile yürütülen toplu sözleşme süreci sonucunda belirlenmeye başlandığını hatırlattı.

Maliye Bakanı Ağbal, 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlilerinin tamamının maaş ve ücretlerinde, bir önceki yılda gerçekleşen TÜFE oranından kaynaklı enflasyon zammı dahil %6,90 oranında artış yapılmış olup Temmuz ayından geçerli olmak üzere ise %5 oranında artış yapılmıştır. Diğer taraftan, 2016 yılında başta emniyet mensupları olmak üzere bazı kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ilave artışlar da yapılmıştır. Bu artışlar neticesinde 2016 yılı Aralık ayı itibarıyla aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 2015 yılı Aralık ayına göre %13,8 oranında artarak 2.475 TL'ye, ortalama memur maaşı ise %14,9 oranında artarak 2.979 TL'ye yükselmiştir. 2016 yılında TÜFE ise %8,53 olarak gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.

2017 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlilerinin tamamının maaş ve ücretlerinde %3 oranında artış yapıldığını, Temmuz ayından geçerli olmak üzere ise %4 oranında artış yapılacağını hatırlatan Ağbal, “Bu artışlar neticesinde 2002 Aralık-2017 Nisan döneminde kamu personelinin mali ve sosyal haklarında önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Bu dönemde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı %552,6 oranında artarak 2.558 TL'ye, ortalama memur maaşı ise %432,4 oranında artarak 3.077 TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde TÜFE'deki artış ise %247 oranında gerçekleşmiştir.
Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine ilişkin söz konusu artışlar karşılaştırıldığında, aylık ve ücretlerdeki artışların, enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiği ve kamu görevlilerinin satın alma güçlerinin arttığı görülmektedir” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer memur maaşlarında düşme devam ettiğini ve yaşam pahalılığının her gün katlayarak sürdüğünü belirterek bakan memur mağduriyetini görmezden gelip rakamlar üzerinden düşündüğü yaklaşımla durum değerlendiriyor. Çarşı Pazar yangın yeri alım gücü iyice daraldı tüm emekçi kesim için ek zam ihtiyaç, Memuru işçisi emeklisi büyük sıkıntı içinde. Mutlaka çalışanların ücretlerinde iyileştirme sağlanmalıdır" dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları