loading
close
SON DAKİKALAR

Volkan Demir: “Bu kanun teklifi AKP iktidarının bütçeyi doğru yapamadığının ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır”

Volkan Demir: “Bu kanun teklifi AKP iktidarının bütçeyi doğru yapamadığının ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır”
Tarih: 13.10.2024 - 12:49
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, AK Parti’nin savunma sanayisini güçlendirmek için kredi kartlarından, araba satışlarına kadar bir çok alanda yeni tahsilatlar getiren kanun teklifini eleştirdi.

Volkan Demir açıklamasında, “Savunma sanayini güçlendirmek için yıllardır yoksullaştırılan halktan katılma payı almak Anayasa’ya da aykırıdır hakkaniyete de aykırıdır. Aslında bu kanun teklifi AKP iktidarının bütçeyi doğru yapamadığının, plan ve programlara uymadığının, kamuda tasarruf öngörüp iktidarda tasarruf yapamadığının, israfı önleyemediğinin ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır” dedi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz gün TBMM'de, “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı. CHP Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, söz konusu kanun teklifini değerlendirdi. Demir’in yazılı açıklaması şöyle: “11 Ekim 2024 tarihinde, TBMM’ye AKP tarafından verilen kanun teklifiyle gündeme yeni vergi türü girdi. Adı: Katılma Payı. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek basına da manşet olan bir ifade kullandı: ‘Yeni yasama döneminde vergi oranlarına dönük bir paket olmayacak’ dedi. Kanun teklifi, bir vergi kanunu teklifi değil ama yeni kamu gelirleri elde etmeyi amaçlayan (yaklaşık 80 milyar TL) akla ve bilime aykırı bir teklif. Kelime oyunuyla vatandaşla alay ediyorlar.

Bu kanun teklifiyle ‘Savunma Sanayii Destekleme Fonuna Katılma Payı’ adı altında yeni tahsilatlar kondu. Düzenlemeyle yapılacaklar şunlar: Dünyada kredi limitinden vergi almayı amaçlayarak, tarihe geçerek 100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarından yıllık 750 TL; tapu işlemlerinde alıcıdan 750 TL, satıcıdan 750 TL; sıfır araç satışlarında 3 bin TL, ikinci el araç satışlarında bin 500 TL; noterlik işlemlerinden 75 TL; vergi, gümrük, SGK beyannamelerinden damga vergisi tutarı kadar savunma sanayii katılma payı alınacak. 5 bin TL üzerindeki kol saati ve cep saatleri artık ÖTV’ye tabi olacak, askeri kullanım harici drone ve oyuncak drone olarak ifade edilen insansız hava araçları ÖTV’ye tabi olacak. Motor silindir hacmi 100 cm3 ile 6 kw altında olan motorlar ÖTV’ye tabi olacak.

Bankacılık verilerine göre, kredi kartı sayıları incelendiğinde sadece kredi kartlarında 46 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ülkemizdeki verginin yaklaşık yüzde 83’ü dolaylı vergilerle ücret kesintilerinden ibaret. Vergi adaletini hükümet yanlış anlamış. Vergi ödemeyenlerden almak yerine, hala vatandaştan almayı amaçlıyorlar. 2023 yılında kurumlardan indirim ve istisna yoluyla 660 milyar TL vergi almayan hükümet, alamadığı vergiyi vatandaşa ödetecek. Savunma sanayii ülkemiz ve hepimiz için çok önemli ve güçlü olması gerekmektedir. Mevcut savunma sanayi destekleme fonunun gelirlerinin yüzde 80’i zaten vergi tahsilatlarından oluşmaktadır. Savunma sanayiini güçlendirmek için yıllardır yoksullaştırılan halktan katılma payı almak Anayasa’ya da aykırıdır hakkaniyete de aykırıdır. Savunma sanayiimiz daha çok güçlendirilmelidir ama hiç vergi ödemeyenlerden alınacak vergilerle yapılmalıdır.

Aslında bu kanun teklifi AKP iktidarının bütçeyi doğru yapamadığının, plan ve programlara uymadığının, kamuda tasarruf öngörüp iktidarda tasarruf yapamadığının, israfı önleyemediğinin ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır. Ülke olarak ödediğimiz her kuruş verginin, harcın, katılma payının nerede kullanıldığını sorarsak ve şeffaf bir şekilde kamu gelirleri ve harcamalarının açıklanmasını istersek gelişmişlik ve demokrasi düzeyimiz o kadar yükselir.”

Kaynak : istanbulgerceği.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları