Yargıtay, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nın (YARGI-SEN) kapatılmasına karar verdi
Yargıtay, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nın (YARGI-SEN) kapatılma kararını onadı. YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin gündemine taşıyacağını açıkladı.
Ankara Valiliği, Anayasa'nın sendika kurma hükümlerini düzenleyen 51'inci maddesine dikkat çekerek, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre, yüksek yargı organlarının başkanlarının, üyelerinin, hâkimlerin ve savcıların sendika kuramayacakları ve üye olamayacakları gerekçesiyle YARGI-SEN'in kapatılması istemiyle dava açtı. Hakimler ve savcılar tarafından kurulan YARGI-SEN'in kapatılması istemi Ankara 15. İş Mahkemesi tarafından kabul edildi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin gündemine geldi. Davanın bugünkü karar duruşmasına YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Avukatı Ali Musa Sarıçimen, YARSAV Başkanı Murat Aslan, YARSAV üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Duruşmada YARGI-SEN hakkında verilen kapatma kararının bozulması talebinde bulunan Eminağaoğlu, sendikanın 20 Ocak 2011 tarihinde kurulduğunu 28 Nisan 2011 tarihinde de hakkında kapatma kararı verildiğini anlattı. Türkiye ve Arnavutluk dışında Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin tamamında yargıç ve savcılarla ilgili sendikalar kurulduğunu belirten Eminağaoğlu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nce kabul edilen "Yargıçların Rolü Etkinliği, Bağımsızlığı" konusundaki tavsiye kararında, 'yargıçların tek başlarına veya başka organla birlikte bağımsızlıklarının ve çıkarlarının korunması amacıyla birlikler oluşturmakta özgür olmalıdır' denildiğini anımsattı.
"Yasak demokratik toplum gereklerine aykırıdır"
Eminağaoğlu, HSYK'nın Türkiye'de uygulanmasını kabul ettiği Bungalov Yargı Etiği Kuralları'nda da "yargıçlar, yargıçlarla ilgili örgütlere katılabilir, örgütler kurabilir" ilkesinin yer aldığını kaydetti. Uluslararası birçok sözleşmede yargıçlar ve savcıların bir sendika altında örgütlenmesi konusunda herhangi bir kısıtlama kararı olmadığını ifade eden Eminağaoğlu, sendikal faaliyetler konusunda polislere yönelik kısıtlama kararı olmasına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Belçika Polis Sendikası davasında emniyet güçlerinin sendika kurabileceklerine dair kararı bulunduğunu anımsattı. Anayasa'nın 90. maddesinin doğrudan uygulanabilir nitelikte olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, savunmasında şu değerlendirmede bulundu:
"YARGI-SEN'in kapatılması istemiyle açılan davada yargıç ve savcıların sendika kuramayacağı konusu yoktur. Yerel mahkeme uluslararası sözleşmelerin yargıçlar ve savcıların sendika kurabileceği konusunda doğrudan uygulanabilirliliğini kabul etmiş ve o yönüyle davayı reddetmiştir. Meslek esasına göre sendika kurma konusunda getirilen yasak temel haklar ve özgürlükler boyutuyla demokratik toplum gereklerine çok açıkça aykırıdır."
"Açılan davanın hukuksal tarafı yoktur"
Eminağaoğlu, Daire'nin gerekli görmesi halinde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun "meslek ve işyeri esasına göre sendika kurulamaz" hükmünün yer aldığı 4. maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması talebinde bulundu. Türkiye'nin açılımlar sürecinde TCK'nın 118. maddesinde sendikal hakların hukuka aykırı şekilde engellenmesinin suç olarak kabul ettiğini anımsatan Eminağaoğlu, duruşmada savunmasını şu sözlerle tamamladı:
"Türkiye'de böyle bir davanın kendimize yönelik açılmasını kabul edemiyoruz. Bütün ülkelerde sendikalaşma sağlanmışken Türkiye, yargıdaki sendikalaşma konusunda en alt sıradaki ülke konumuna itilmiştir. Türkiye'de yargı mesleğinin gelişememesinde, yargıdaki örgütlenmenin hiçbir zaman benimsenmemesi ve yargı örgütlerinin yaşadığımız bu pozisyonda tutulması, şu anda bir yargıç sendikasının dünyada ilk kez bir yargı kararıyla kapatıldığı bir ülke konumuna itilmeyi de günümüz koşulları içerisinde çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nde hukuk devletini engelleyeceği inancındayız. Açılan davanın hukuksal tarafı yoktur, kararın bozulmasını talep ediyorum."
Daire YARGI-SEN'in kapatılmasına karar verdi
Ankara Valiliği Avukatı Fisun Çelikaslan ise 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre yargıçların ve savcıların sendika kuramayacağını belirterek, kararın onanmasını istedi. Duruşmanın ardından 9. Hukuk Dairesi Heyeti müzakereye çekildi.
Yaklaşık 6 saat süren müzakerenin ardından Daire, Ankara 15. İş Mahkemesi'nin YARGI-SEN'in kapatma kararını onadı. Kararı değerlendiren Ömer Faruk Eminağaoğlu, kapatılan YARGI-SEN yerine Bağımsız Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nı kuracaklarını açıkladı.
Eminağaoğlu, hukukun üstünlüğü mücadelesine devam edeceklerini belirtti.