Tarih:
27.12.2014
Sizi Kınıyorum
Av. Züuhal Dönmez; Parti Tüzüğünün 71.maddesinde Kınama, yazılı olarak kusur bildirmektir denilmiş. Bir nevi ''Ey Üye, azcık çeneni tut'' ikazı.
Yeni yıla 5 gün, seçimlere 5 ay var. Milletvekili olma çalışmaları başladı bile. Ana Muhalefet Partisindeki istifalardan, örgüt başkanı kalmadı neredeyse. Adaylık garanti havalarındalar.Nasılsa sayıları her gün artan “disipline gönderilen milletvekkilleri”nin yerini alacaklara ihtiyaç var. Üyelikten çıkarma cezası alanlar milletvekili tabii ki olamayacaklar.
Peki ya kınananlar?
Parti bunları zaten aday göstermeyecek de ya ön seçime girip alırlarsa, diye bir soru duruyor ortada. Kimisi hemen Disiplin Yönetmeliğindeki kınama cezası alanlar 1 yıl süreyle parti organlarına seçilemezler hükmüne sarılıyor, aday olamazlar diyor. Öyle mi acaba, bir bakalım.
Milletvekili Seçimi Kanunu diyor ki; yirmibeş yaşını dolduran her Türk vatandaşı milletvekili seçilebilir.
Şu kişiler milletvekili olamaz: İlkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü iken askerlik yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, gösterilen suçlardan hüküm giymiş olanlar.
Siyasi Partiler Kanununun 53. ve 57.maddelerinde disiplin cezaları sayılmış, en ağır iki cezanın (parti üyeliğinden geçici ve kesin çıkarma) yaptırımları ve yargı yolu da gösterilmiş.
Parti Tüzüğünün 71.maddesinde Kınama, yazılı olarak kusur bildirmektir denilmiş. Bir nevi “Ey Üye, azcık çeneni tut” ikazı.
Yaptırımı da 1 yıl süreyle parti organlarına seçilememe. Aslında Kanunda olmayan ağır bir ceza bu. Tüzüğü yazanların “Parti organı”ndan kastı ne olabilir? “Organ” ile her kademedeki yönetimler ifade edilmektedir. İl-ilçe yönetimleri, MYK, parti meclisi falan.
TBMM grubu da organdır dersek ceza alan milletvekili 1 yıl süreyle grup çalışmalarına katılamayacak. Kınanmamış da geçici çıkarılmış gibi olacak.
Böyle mi olmalı?
Elbette değil. Kınama cezası verdiğiniz üyeye 1 yıl dolmadı milletvekili adayı olamazsın demek hiç de hukuka uymaz.
Zaten Tüzükte, üye aynı davranışı yaparsa bir üst ceza verilir deniyor, daha ne!
Mesela geçici çıkarma cezasının uygulanma şekli kanun ve tüzükte gösterilmiş. Bir üyenin, Türkiye Büyük Millet Meclisi parti grubundan geçici olarak çıkarılması hakkında verilen ceza, bu üyenin ceza süresince gruptaki çalışmalara katılmamasını gerektirir.
Hakkında geçici çıkarma cezası verilen parti üyesi, faaliyetine katılamayacağı parti organlarına hiçbir teklif yapamaz.
Ancak bu hüküm o üyenin parti tüzüğüne, programına, partinin diğer mevzuatına ve organlarının bağlayıcı kararlarına uyması zorunluğunu ortadan kaldırmaz. Geçici çıkarma cezası verilen parti üyelerine, parti içinde hiçbir görev verilemez. Kınama içinse böyle bir düzenleme yok. Sonuç olarak Kınamayı geçici çıkarma ağırlığında uygulamak hukuksuzluk olur. Aksini yapacak yöneticileri kınarız artık.
Av. Zühal Dönmez
CHP Eski YDK Üyesi
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları