Bakanlığın parası nereye gidiyor?
Barış Pehlivan; Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve bakanlığa ilettiği rapor, büyükşehirlerdeki yurt ücretlerini ve kira artış oranlarını da rakam rakam veriyor. Buna göre 30 büyükşehirdeki kira bedelinde ortalama artış oranı yüzde 697 olarak tespit ediliyor.
Yıllar önceydi. Bir büyükşehrin başsavcılığını yapmış, o dönem Yargıtay’da görevli isme direkt sormuştum:
“Sizin Fethullahçı olduğunuz söyleniyor, doğru mu?”
Şaşırmıştı soruma, şöyle yanıt verdi:
“Hukuk fakültesini kazandığımda devletin yurtlarında kalma hakkı bana sağlanmadı. Okulun önünde iki ayrı masa vardı. Biri Fethullahçıların yurduydu, diğeri Hakyolcuların... Ya onlardan birine sığınacaktım ya da köyüme geri dönecektim. Ben Hakyol’un evlerinde kalmayı tercih ettim. Kendimi onlardan sayarım.”
Tarikatların pençesinde takılan çocukları ve gençleri ne zaman düşünsem, bu dinlediğim öykü gelir aklıma.
Önümde iki hafta önce Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim edilen bir rapor var. Üniversite öğrencilerinin en yakıcı sorununu dert ediyor: Barınma Raporu. Altını çize çize okuyorum, çarpıcı tespitleri paylaşmalıyım:
- 2014 yılında KYK burs/kredileri asgari ücretin yaklaşık 3’te 1’i iken 2023 yılında bugün yüzde 11 gerileyerek yaklaşık 10’da 1’idir.
- 2014 yılında KYK burs/kredi miktarı 300 TL iken bu miktar 137 dolara denk geliyordu. Bugün, 2023 yılında KYK burs/ kredi miktarı 1250 TL iken dolar karşısındaki değeri ciddi şekilde düşerek 67 dolara geriledi.
- 2022 yılında KYK yurtları dışında kalan öğrenci sayısı 1 milyon 700 bin iken 2023 yılında bu sayı 6 milyon 100’e yükselmiştir.
- İstanbul’daki devlet yurtlarında yatak başına 59 öğrenci düşüyor. Ankara’da ise yatak başına 13 öğrenci düşüyor.
YALNIZCA YÜZDE 2
Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve bakanlığa ilettiği rapor, büyükşehirlerdeki yurt ücretlerini ve kira artış oranlarını da rakam rakam veriyor. Buna göre 30 büyükşehirdeki kira bedelinde ortalama artış oranı yüzde 697 olarak tespit ediliyor.
Tüm yakıcı gerçekler sonunda soru şu: Bakanlığın parası mı yok?
Rapor bu soruya da resmi verilerle yanıt veriyor. İnanmak zor geliyor ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs desteği vermek üzere harcanıyor.
2022 yılının verilerine göre 400 bin öğrencinin KYK kredi borçları sebebiyle icralık olduğunu hatırlatan rapor, tüm bu sorunların çözümünü de sunuyor:
- Özel yurtlarda ve apartlarda kalan öğrenciler için barınma bursu verilsin, öğrenci evleri için kira yardımı ile fatura desteği sağlansın.
- Ranzalı sistemle kapasite artırımı yerine yurt yapılsın.
- KYK bursları en az asgari ücretin 3’te 1’ine endekslensin, borçlar silinsin.
- Yurt koşulları iyileştirilsin.
- Meclis’te barınma komisyonu kurulsun.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları