Erdoğan cezasıyla Gülen dosyası indi
Barış Terkoğlu: Gülen, sayısını bilmediğimiz kadar davada yargılanıyor. Ancak İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi bugün bir gazeteciyi Fethullah Gülen’in şikâyetiyle yargılamaya başlayacak. 8 sene önce yazılan iddianameye dayanarak sorgulayacak.
Bugün Fethullah Gülen ile karşı karşıya geleceğiz.
Meclis’te vekil değiliz. Yandaş medyada da yazmıyoruz. Haliyle Fethullah Gülen’le Pensilvanya’da fotoğrafımız yok. Ancak mahkemelerde karşı karşıya geliyoruz.
Hayır, hayır, sandığınız gibi bu bir “FETÖ davası” da değil.
Aksine Fethullah Gülen’in şikâyetçi olduğu, OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın hapis talebiyle yargılandığı bir dava.
Kafanız mı karıştı?
Şöyle anlatayım…
Yıllar yıllar değil, hepi topu 9-10 yıl önceydi. Adliyesiyle polisiyle, devlet Pensilvanya’nın emrindeydi. Yalnız askerler tutuklanmıyordu. Yalnız gazeteciler soruşturulmuyordu. Haber sitelerine Fethullah Gülen aleyhinde yorum yapan vatandaşların bile adreslerini polis tespit ediyor, okurların kimi korkutuluyor kimi ise hapisle cezalandırıyordu.
Elbette ilk sırada OdaTV’de Gülen aleyhinde yorum yapanlar vardı. Yüzlerce insan bu nedenle soruşturuldu. Yetmedi, OdaTV’ye dava açıldı.
Neler söylüyordu vatandaşlar?
Fethullah Gülen’in darbeye hazırlandığını, rejimi değiştirmeye çalıştığını, devletin içinde örgütlendiğini, yabancı istihbarat örgütleriyle ilişkileri olduğunu anlatıyorlardı.
Gülen, avukatı Orhan Erdemli aracılığıyla aleyhindeki yorumları yasaklattı. Yetmedi, 49 tanesi hariç karara direnen OdaTV yayın yönetmeninden şikâyetçi oldu. Beyoğlu savcısının iddianamesiyle açılan davada, İstanbul 12. Sulh Ceza Hâkimi Barış Pehlivan’a 5 ay hapis cezası verdi. 10 Ocak 2012’de verilen cezayı, 5 yıl içinde bir daha “aynısını yapmaması” şartıyla erteledi.
Salonda ‘Oha’ sesi
O gün Dünya Gazeteciler Günü’ydü. Çalışma arkadaşım Barış Pehlivan duruşmaya kelepçeyle getirilmişti. Çünkü Fethullahçıların kumpasıyla açılan OdaTV davasının tutuklu sanığıydı.
Hâkim ceza kararını okuduğunda salonda “Oha” diye bir ses duyuldu. O sesin sahibi ise yargılanmak için bir sonraki duruşmayı bekleyen, bir başka tutuklu gazeteci Ahmet Şık’tan başkası değildi.
Gel zaman, git zaman 5 yıl geçti.
Evet, eski ortaklar avın başında kavgaya tutuştular. AKP ile FETÖ’nün yolları ayrıştı.
Peki, Türkiye’de çok şey değişti mi?
Şöyle anlatayım...
ABD’li ünlü komedyen John Oliver, çoğu zaman politikacıları hicvediyor. HBO kanalındaki programında tabiri caizse yerin dibine batırıyor. Hedefinde yalnız Trump yok. Sözleri Erdoğan’a kadar uzanıyor. 2014 yılındaki programlarından birinde gündemi Beştepe’ye yapılan saraydı. Oliver, Saray’daki oda sayısından harcanan ölçüsüz paraya kadar bir dizi eleştiride bulundu. Yer yer de ağır espriler yaptı.
Dünyanın en çok izlenen programlarından birinde geçen Erdoğan bölümünün, haliyle haber değeri vardı. Nitekim OdaTV’de de yer aldı.
ABD’ye giden Türk politikacılar “Türkiye’de basının tam anlamıyla özgür olduğunu” anlatıyordu. Ancak ABD’li komedyenin sözleri Türkiye’de bir genel yayın yönetmeninin başını yakıyordu.
OdaTV Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’a bu kez de Cumhurbaşkanı’na hakaretten dava açıldı. 3 yıl süren davanın sonunda 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi ama Erdoğan’ın açtığı davada cezanın kesinleşleşmesi çok kritik bir şeye sebep oldu. Yargı, Fethullah Gülen’in şikâyetiyle ertelenen dosyayı yeniden açtı. İddianame raftan indi. Yargılamanın baştan yapılmasına karar verildi.
İşte bugün o davanın ilk duruşması var.
Türkiye’de şimdilerde Fethullah Gülen’e söylenmedik söz yok. Edilmedik hakaret de... Mensupları ağır suçlarla müebbet cezaları alıyor. Gülen, sayısını bilmediğimiz kadar davada yargılanıyor.
Ancak İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi bugün bir gazeteciyi Fethullah Gülen’in şikâyetiyle yargılamaya başlayacak. 8 sene önce yazılan iddianameye dayanarak sorgulayacak.
Davanın savcısı duruşmaya gelip, “Fethullah Gülen’e hakaret eden yorumları nasıl yayımlarsınız” diye soracak mı? O gün hapis cezası veren hâkimler salona gelip Fethullah Gülen lehine tanıklık yapacak mı? Gülen’in avukatlığını yapan olacak mı?
Sanmıyorum...
Şimdi neredeler
Sizin gibi ben de 8 yıl önce başlayan hikâyenin aktörleri nerede diye merak ettim.
İlki Fethullah Gülen’in 19 yıl avukatlığını yapan Orhan Erdemli. Örgüt üyeliğinden kısa süre tutuklu kalan Erdemli, çeşitli itiraflarda bulundu ve geçen mayıs ayında tahliye oldu.
İddianameyi yazan savcının izine ulaşamasam da, tasfiye edilen yargı mensupları arasında adını göremedim. Adliyede, emekli olduğu konuşuluyor.
Ceza veren hâkim ise halen görevde. Belki gelecekte birilerinin FETÖ davasına bakacak.
Korku insanın doğal bir duygusu. Ancak bir ülkede yargı mensuplarının kararlarına korku eşlik ediyorsa, orada mahkemelerden her karar çıkabilir. Bir dönem yargıya şekil veren FETÖ giderken, yerine başkaları yerleşir. Hastalıklar bitmez, biçim değiştirir.
Keşke haberlerin altına yorum yazan vatandaşlar kadar cesur olsalardı.
Evet, bugün Türkiye’de bir gazeteci Fethullah Gülen’in şikâyetiyle yargılanacak.
Yargılanan gazeteci mi?
Yoksa geçmiş tarihin yeni düzendeki kalıntısı mı?
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları