Evdeki yabancı
Çiğdem Toker; Bir soruyla bitirelim: Bu sorun hakkında İçişleri Bakanlığı ile Göç İdaresi dışındaki kurumların bilgisi yok mudur?
e-Devlet'e girdiniz. İkamet adresinizde hiç tanımadığınız kişilere ait kayıtlar görüyorsunuz.
Bu rahatsız edici duruma her vatandaş gibi itiraz eder, nedenini öğrenmek istersiniz değil mi? Öğrenemiyorsunuz. Dilekçe yazıp falanca yere vermek gibi size önerilen bürokratik işlemleri yapsanız da sağlıklı bilgi alamıyorsunuz.
Fox Haber'in fikri takiple sürdürdüğü “Evdeki Yabancı” haberinde konu, bir bakanın, muhabire onun istemeyeceği bir fiziksel temasa kadar gelip dayandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Fox tv muhabiri Fırat Irmak, kendisine konuyla ilgili soru yönelttiğinde “Canım benim” diyerek eliyle muhabirin çenesine dokunuyor. Bu saygı yoksunu ve rahatsız edici davranış, muhabir meslektaşımızın kişiliğinde, gazetecilik mesleğine yöneliktir. Meslek örgütlerinin bu davranışa itiraz eden açıklamaları yerindedir.
ÇOK YÖNLÜ GÜVENLİK SORUNU
İkamet adresinde yabancı kaydı, farklı yönleriyle ciddi güvenlik sorunu. Seçimlere az zaman kalması, sorunu daha önemli kılıyor. Dijital güvenlik, ulusal güvenlik, seçim güvenliği gibi yönleri olan soruna dair kamuoyuna doyurucu açıklama zorunlu.
Gerçi Bakan Soylu, geçen hafta İstanbul Göç Değerlendirme Toplantısı'nın ardından, soru üzerine konuya dair bir şeyler söyledi. Ama demek istediği pek anlaşılmadı. Soylu'nun “Son zamanlarda vatandaşlardan çeşitli şikayetler geliyor. e-Devlet'ten sorgulama yaptıklarında kendi ikametlerinde yabancı kişiler kayıtlı görünüyor. Bu evdeki yabancıların diğer bölgelerin kapatılmasıyla
bir alakası olabilir mi? Çünkü sistemlerde aslında hiç bağlantıları olmayan o adresleri üçüncü adres olarak da göstermişler” sorusuna verdiği yanıtı paylaşalım. Belki değerli okurlar aydınlatıcı bir bilgiye rastlar. Bakan Soylu, Türkiye'nin şeffaf bir devlet olduğunu, e-Devlet uygulamaları üzerinden dünyaya örnek olabilecek adımlar atıldığını belirtip şöyle diyor:
“İki yıldır e-Devlet uygulamasında evde kimlerin oturduğu görülebiliyor. Bundan önce görebiliyor muydu? Göremiyordu. Göçle yani bir nüfus var. Bu nüfus yerli nüfus. Bir nüfus var, bu nüfus yabancı nüfus. Yerli nüfusla yabancı nüfusun birbiriyle entegrasyonunu bu bağlamda sağladık, yani birbirlerini görmelerini sağladık. Burada bazen beyanlar, bazen işlerini zamanında yapmamasından ortaya çıkan 1.209 kişilik, arkadaşlarımızın tespit ettiği… Çünkü bizim nüfus ve vatandaşlık işlerimizde en temel esaslardan bir tanesi beyan esasıdır. Siz şu anda e-Devlet'e girip ‘Ben şu adresten şu adrese gidiyorum' diyebilme hakkına sahip misiniz?Sahipsiniz. Vatandaşın beyanını kabul ediyor. Burada bu entegrasyon sağlanırken 1.200 kişinin beyan eksikliğinden kaynaklanan, -yani orada oturuyormuş, oradan bir başka yere geçmiş ama oradaki kaydını almamışki bu taramalarla sürekli çek edilerek gidiyor. Aynı zamanda bu taramaya bir de vatandaşın inisiyatifini verdi.”
DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ VE TÜRKSAT
Bir soruyla bitirelim: Bu sorun hakkında İçişleri Bakanlığı ile Göç İdaresi dışındaki kurumların bilgisi yok mudur?
Mesela e-Devlet'in yönetilme görevi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'nda. (CDDO) e-Devlet sisteminin geliştirilip işletilmesi de uydu operatörü Türksat AŞ'nin sorumluluğunda.
CDDO Başkanı Ali Taha Koç, Türksat AŞ'nin yönetim kurulunda da görevli. eDevlet'in sistem işletiminde sorumluluğu bulunan Türksat yönetimi şu isimlerden oluşuyor:
Prof. Dr. Kemal Yüksek, Dr. Ali Taha Koç, Prof. Dr. İbrahim Kalın, İbrahim Eren, İbrahim Kolcu, Dr. Şuayip Birinci, Dr. Yalçın Eyigün, Dr. Yunus Emre Ayözen Türkiye'nin dijital dönüşümü, büyük ve iddialı bir hedef. Bu hedef, ikamet adresimizde tanımadığımız kişilerin kayıtlı olması sorununu da kapsıyor olsa gerek.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları