Tarih:
27.04.2017
İşkenceye dair CPT raporu son halini almamış
Kısa adı CPT olan Avrupa İşkence ve Onur Kırıcı Muameleleri Önleme Komitesi’nin Türkiye’de cezaevlerine yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporun henüz son halini almadığı bildirildi.
Kısa adı CPT olan Avrupa İşkence ve Onur Kırıcı Muameleleri Önleme Komitesi’nin Türkiye’de cezaevlerine yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporun henüz son halini almadığı bildirildi. Bu nedenle de hükümetin raporun yayımına yasak koymasının bu aşamada söz konusu olmadığı da ifade edildi. Bu önemli bilgiler Adalet Bakanlığı’ndan geldi. “Hâlâ işkenceye ‘sıfır tolerans’ mı peki?” başlığını taşıyan dünkü yazımı, “işkenceye sıfır toleransın” hükümetçe hâlâ savunulup savunulamadığı sorusuyla bitirmiş ve uluslararası hukukta suç olan işkencenin Türkiye’deki varlığı konusunda tekzip edilmeye hazır olduğumu belirtmiştim. Hemen belirteyim ki, Adalet Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgi tekzip niteliğinde değil. Yani “işkence yok” anlamını taşımıyor. Ancak önemli. Kayda girmesi gerekiyor. Önce kısa özet: Dünkü yazımda ülkemiz cezaevlerindeki işkence vakalarındaki artış haberlerine dikkat çektim. AKPM’nin Türkiye’yi yeniden denetim sürecine alan kararın tartışma sürecindeki işkence eleştirilerini vurguladım. Bu vurgu sırasında da CPT Başkanı Mykola Gnatovskyy’nin bir hafta önce yaptığı ve uluslararası ajansların da yer verdiği açıklamasına atıfta bulundum. Türk hükümetinin hazırlanan rapora yayın yasağı getirildiği belirtilen o haberlerde Gnatovskyy, konuşmak istediğini ancak konuşamadığını belirtiyordu. Adalet Bakanlığı yetkilisi CPT’nin Türkiye cezaevlerindeki görüşme ve incelemelerinin ardından hazırladığı raporun son şeklini almadığını belirtti. Bakanlığa CPT’den bir taslak rapor geldiğini, rapor incelendikten sonra Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü üzerinden bakanlıkca itirazda bulunulduğunu aktaran yetkili “Bizim itirazımız üzerine henüz bir yanıt gelmedi. Dolayısıyla rapor nihai şeklini almış değil. O nedenle, bu rapora bir yayın yasağı da konulmuş değil” diye konuştu.Raporu takibe devam
Bakanlık yetkilisine CPT Başkanı’nın raporla ilgili konuşamayacağı ifadesine yer verdiğimi belirtince, o ifadelerin de eksik ve yanlış olduğu yanıtını aldım. Yetkili, yalnızca kendilerinin değil Dışişleri Bakanlığı’nın da itirazda bulunduğunu ekledi.
Bu bilgilerden sonra Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Türkiye raporunun son hali ve içeriğinin nasıl olacağı daha büyük önem kazanmış oluyor. Çünkü belli ki, nihai raporun içeriğine göre, yayın ve açıklama yasağı konusunda bir karar verilecek. Bu vesileyle bir fikir verici anımsatma aktaralım: Geçen ocak ayında, 30 tutuklunun Van F Tipi cezaevinden T tipi cezaevine nakili sırasında domuz bağıyla bağlanıp ağır biçimde dövüldükleri, tutuklulara işkence yapan kişilerin “biz gardiyan değiliz, bu cezaevi gerçek cezaevi olacak unutmayın” dediğine ilişkin haberler üzerine CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun TBMM’ye verdiği soru önergesi cevaplanmadı. Neden olabilir sizce?
Çiğdem Toker - Cumhuriyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları