Çiğdem Toker: Bu da Hazine kasasına, martın ilk haftasına kadar 1.8 milyar Euro girmesi demek.
Geçtiğimiz hafta, Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımı ve 25 yıl süreyle kiralama ihalesi yapıldı. 2020'de açılıp iptal edilen, sonra yenilenen bu ihale, mali açıdan büyük ve iddialıydı.
Bir önceki yazımda, ihale sürecine dair okurlardan gelen mektup ve sorulara yer verdim: İlandaki 39 günlük sürenin kısa olduğu, rekabetin oluşmadığı ve ayrıca ihale bitiminde verilen teklifin, nasıl olup da bu kadar kolay 250 milyon Euro üzerine çıkıldığı merak ediliyordu.
Pazartesi günü yayımlanan yazıma dair hatırlatma:
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yaptığı ihaleyi, Antalya Havalimanı'nı halihazırda işletmekte olan TAV ve Alman ortağı Fraport kazanmıştı. TAV+Fraport'un teklifi 765.2 milyon Euro yatırım, 25 yıl için 7 milyar 250 milyon Euro kira bedelini içeriyor.
★★★
TAV CEO'su Sani Şener telefonla aradı. “Yazınızdaki sorulara cevap vermek istiyorum” dedi. Şener telefonda sorularımı yanıtladı, hem de sonrasında aynı doğrultuda bilgileri içeren yazılı bir mesaj gönderdi. Yorum yapmadan aktarıyorum.
“40 GÜN YETERLİDİR”
“Sizin de belirttiğiniz gibi, ihale 2020 yılında ilan edilmiş ve sonra ertelenmiştir. 2 yıldır (730 gün) bilinen bir ihaledir. Bir havalimanı işletmecisi şirket için 40 gün yeterli bir süredir ki, bu ihalede gerçek süre 40+730 gündür.
Rekabet konusuna gelince: Verdiğimiz rakam (teklif tutarı) konsorsiyum ortağımız Fraport ile TAV'ın büyük ortağı ADP'nin risk ve yatırım komiteleri ve Yönetim kurullarından onaylanmış, TAV'ın da her türlü komitesinden geçmiş bir rakamdır.
Dünya havalimanı işletmeciliğinin halka açık en büyük üç firması TAV, FRAPORT ve ADP yetkili kurullarınca onaylanmıştır.”
“BANA YETKİ VERİLDİ”
Şener, ihalede maksimum çıkılacak teklif tutarı için, ortaklarının kendisine bir rakam verdiğini vurguladı. Rakipleri Vnukovo Havalimanları, 7 milyar Euro rakamında ihaleden çekilince, İhale Komisyonu'nun kendilerinin devam etmesini istediğini vurgulayan Şener şöyle diyor:
“Biz 7 milyar 100 milyon Euro'ya çıktıktan sonra, 7 milyar 300 milyon Euro, İhale Komisyonu tarafından bize söylenmiştir. Biz de 7 milyar 200 milyon Euro'ya çıkabileceğimizi söyledikten sonra, İhale Komisyonu bizden 50 milyon Euro daha artırım isteyince kabul ettik.”
Böyle bir finalin de büyük kamu ihalelerinde “standart bir ritüel” olduğunu belirtiyor. Şener'e, artırıma rağmen verilen teklifin, havalimanının kârlılığı ve kamu açısından düşük kaldığı eleştirileri geldiğini, eğer rekabet sağlansaydı, belki de 10 milyar Eurolara çıkılabileceği yorumlarını sordum:
“GELİRLER BEŞ YIL SONRA”
“Olur mu öyle şey? Bir kere bu rakamın yüzde 25'ini peşin ödüyoruz. Ayrıca 765 milyon Euro yatırım yapacağız. Ve gelirler de 5 yıl sonra başlayacak. Bunlar dikkate alınırsa son derece rekabetçi bir fiyat olduğu anlaşılır. Ayrıca dikkatinize sunarım, bu ihalede herhangi bir yolcu garantisi ve borç üstlenimi yok. Çünkü ihale modeli kiralama, yap-işlet-devret değil.”
Şener, turizm merkezi Antalya için, bu yatırımın kritik önem taşıdığını da vurgularken, ihaledeki rakip Vnukovo A.Ş'nin (İntekar ile) sürpriz etkisi yaratmasına rağmen, kendileri açısından Rus turist yoğunluğu dolayısıyla sürpriz olmadığını da vurguladı.
Şener'e, yüzde 25 peşinatın ödenme takvimini sordum. 90 günmüş.
Bu da Hazine kasasına, martın ilk haftasına kadar 1.8 milyar Euro girmesi demek.
Yorum yapmayacağımı belirttiğim için yorum yok.