CHP, seçim sonuçlarıyla birlikte, Kurultay gerçeğiyle karşı karşıya.
CHP, seçim sonuçlarıyla birlikte, Kurultay gerçeğiyle karşı karşıya. Seçimli veya seçimsiz hemen herkes bir kurultay yapılması, sorunların kurultay zemininde tartışılarak çözülmesinden yana.
Kurultay tartışmaları partinin ekseni, parti politikaları, Y. CHP tanımlanması ve parti meclisinin yenilenmesi talepleri ekseninde devam ediyor.
Artık, iş tartışma veya görüş olmaktan çıktı. Fiilen girilen bir süreç oldu. Kurultay için imzalar toplanmaya başladı.
***
Ama tüm tarafların üstünden atladığı veya “unuttuğu” bir şey. Tüzük sorunu veya demokratik tüzük sorunu…
***
CHP’nin bütün sorunlarının temelinde parti içi demokrasinin olmayışı veya eksik işletilmesi vardır.
İdeolojik ve siyasal sorunlar parti içinde özgürce tartışılmadığı, tartıştırılmadığı için parti ideolojik ve siyasal alanlarda körleşmiştir.
Parti içi mücadeleler, ideolojik veya siyasal görüş aykırılığı temelinde değil, kimin daha çok yönetimlerde etkin olduğu üzerinden yaşanmıştır.
Bugün CHP içinde, hem merkez düzeyde, hem de il ve ilçeler düzeyinde varolan tüm ayrışmalar esas olarak kimin daha çok parti örgütünde hakim olduğuyla ilgili yaşandı, yaşanıyor…
***
CHP, sol-sosyal demokrat bir parti olacaksa, parti içi demokrasi olmazsa olmazı, olmak zorundadır.
Geçmişteki tüzükte, anti demokratik ve parti içi etkin katılımcılığı önleyen bir karakterdeydi… şu anki Tüzük de. Ama, hiçbiri şu anki tüzük kadar, anti-demokratik değildi.
Mevcut tüzük, parti içi demokrasi kanallarını kapatan, parti içi katılımı yok sayan, her şeyi genel başkan ve yöneticilere bırakan bir yapıdadır.
***
CHP’nin bütün sorunlarının kaynağı, parti içi demokrasinin olmayışıdır. CHP’nin bütün sorunlarının çözümü de parti içi demokrasidedir.
Bu amaçla, yapılacak kurultay aynı zamanda parti içi demokrasiyi hayata geçirecek demokratik bir tüzük kurultayı da olmak zorundadır.
Mevcut tüzükte yapılacak bir kurultay belki, parti meclisi değiştirir ama CHP’nin yapısal sorunlarını çözemez…
· Önce tüzük değişmelidir. Genel başkan adaylığı dahil bütün adaylaşma süreçleri kısıtlamasız ve herkese açık olmalıdır.
· Parti meclisi seçimi kesinlikle çarşaf listeyle yapılmalıdır.
· Aday olmak için hiçbir sınırlama olmamalıdır. CHP üyesi olan herkes aday olabilmelidir.
· Parti meclisi etkin ve çalışabilir olmalıdır. İşlevli ve yetkin bir hal almalı, sayı 80’den 40’a indirilmelidir.
· MYK üye seçimi parti meclisi içinden, parti meclisinin 3/2 oyuyla gerçekleştirilmelidir.
· Önseçim, bütün iller için zorunlu olmalı, genel merkezin kontenjan hakkı en aza indirilmelidir.
· Kurultay, hangi sebeple olmuşsa olsun, partiden ayrılmış veya ihraç edilmiş olanlara, partiye katılma çağrısı yapmalıdır.
Kurultay, solda birlik ve dayanışma kurultayı haline getirilmelidir.
· Görevden alma ve atama yetkisi sınırlandırılmalıdır. Görevden alma ve atama yapılan yerlerde 45 gün için mutlak surette kongreye gidilmelidir.
· Yığma ve naylon üyeliklere son verilmelidir. Oy kullandığı sandık/mahalle esası üzerinden üyelikler mutlaka yenilenmelidir.
· 12. Maddeden toplu üyelikler engellenmelidir. 12 madde yalnızca seçimler veya yönetime atamalarda o zamana kadar çeşitli nedenlerle partiye üye olamamış insanlara uygulanmalıdır.
· Parti içi tartışmaları ve arama konferansları düzenleme görevi bilim kuruluna verilmelidir. Bu amaçla aylık yayınlanan bir dergi çıkarılarak, parti içi eleştiri ve önerilerin partililere ulaşması sağlanmalıdır.
Daha eklenecek, eklenmesi gereken birçok öneri olabilir. Parti yönetimi, bütün partililere bir çağrı yayınlayarak eleştiri ve önerileri toplamalıdır.
***
Kurultay, partinin yenilenmesi ve demokratikleşmesi için zorunludur.
Bu iş, imzalarla parti içinde ayrıştırma yapılarak değil, bizzat genel başkanın öncülüğünde, demokratik bir yarış içinde partiyi bütünleştirmek için yapılmalıdır.
Parti Meclisi, 4 Temmuz ‘da tüzük ve parti meclisi yenileme kararı alarak, partiyi kurultaya götürmelidir.
Sol-sosyal demokrat bir partide kimse kurultaydan korkmaz. Hele seçimli kurultaydan hiç korkmaz.
***
Seçimli kurultaydan, tesadüfen veya şartların zorlamasıyla yönetimde yer alan yönetici korkar…
Partinin yönetimi kendi delegesinden korkar mı?
Ayrıca, bu delege bir yıl içinde iki defa kurultaya gitmiş ve Kılıçdaroğlu’nu rekor düzeyde bir oyla genel başkan seçmiştir. Kılıçdaroğlu’nın listelerine oy vermiştir.
***
Demokrasi, her derdin çaresidir. Parti içi demokrasiyse, CHP’nin tek çıkış yoludur.