ELEŞTİRİ
Melih Aşık; İktidara gelme iddiasındaki CHP’den beklenen koltuğa oturduğu zaman bu sorunları nasıl çözeceğini anlatmasıdır. Bu konularda ne tür planları, programları, formülleri, çözümleri var? Biz bunları yazdığımızda trollerden veya tembelleşmiş zihinlerden aynı kalıplaşmış laflar geliyor:
Gazetelerde CHP’li yetkili isimlerin demeçlerini okuyoruz:
Faik Öztrak: Kıtlıkların hükümeti, kuyrukların efendisi oldular.
Veli Ağbaba: Sebze ve bakliyat ürünleri dar gelirlinin sofrasında lüks oldu.
Gürsel Tekin: Çarşı pazar el yakıyor.
Demeçler bu minvalde gidiyor.
Oysa çarşı pazardaki ve sofradaki durumu vatandaş bizzat görüyor, dahası içinde yaşıyor.
İktidara gelme iddiasındaki CHP’den beklenen koltuğa oturduğu zaman bu sorunları nasıl çözeceğini anlatmasıdır. Bu konularda ne tür planları, programları, formülleri, çözümleri var?
Mazotu ucuzlatacağız, çiftçi borçlarını affedeceğiz gibi yüzeysel vaatlerle ülkenin tarım ve gıda sorunları çözülmez. Çok geniş ve ayrıntılı programlar hazırlanması gerekir.
Biz bunları yazdığımızda trollerden veya tembelleşmiş zihinlerden aynı kalıplaşmış laflar geliyor:
- Siz muhalefete muhalefet ediyorsunuz.
- Bu iktidar gitmesin mi istiyorsunuz?
Oysa... Çalakalem bir muhalefet programıyla iktidar olunmaz, olunursa da çok geçmeden devrilirsiniz.
Biz Ecevit’in 1974 yılında sekiz ay, 1978 yılında 21 ayda devrildiğini gördük. CHP’nin en güçlü dönemleriydi o dönemler. Ecevit iktidarda tutunamadı, MC geri geldi.
İktidar olma iddiasındaki partileri ve programlarını bugünden irdeler ve eleştirirseniz kendilerini düzeltmelerine zaman kalır. Partiler iktidar olduktan sonra vakit geçmiş olur zaten, o zaman size kulak da vermezler.
DOKTOR
Tarihten bir yaprak... Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı’nda bırakınız yeni mezunları, tıp öğrencileri bile doktor olarak cepheye gönderilmişti. Prof. Cevdet Erdöl anlatıyor:
“1915 yılında tüm hocaların ve öğrencilerin askeri birliklere dağıtılması nedeniyle Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane bir yıl kapalı kaldı. Birinci Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinden 346’sı şehit düştü ve geri dönemedi. 1915 yılında Tıbbiye’ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale’de şehit düştü ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun veremedi.”
Tüm doktor ve öğrencilerin o yıl cepheye gönüllü gittiğini anımsatalım.
OYUN
Ankara Büyükşehir Belediyesi “Oyuncaksız Çocuk Kalmasın” adıyla bir bağış kampanyası başlattı. Aynı zamanda kentte yaşayan çocuklar arasında paylaşım bilincini oluşturmayı da amaçlayan kampanya, gönüllülük esasına dayalı. Çocuklarının kullanmadığı oyuncakları aileler şehrin altı merkezinde kurulu Çocuk Kulüpleri’ne getirerek 3-6 yaş arası oyuncaksız çocuklara ulaşmasını sağlaya-bilecekler. Diğer belediyeler de benzer kampanyalar düzenleyebilir. Yeri gelmişken gözlemimizi söyleyelim: Belediyeler maalesef çocuklar için yeterli etkinlik düzenlemiyor. Çocuklar genelde ihmale uğruyor.
PARANOYA
Amerika’da görevli bir diplomat dostumuzla Ukrayna’daki savaşın ABD’de nasıl algılandığını konuşuyoruz. Bir ara dedi ki:
“Bu Amerikalılarda Rusya korkusu müthiş azizim. Birkaç gün önce konuştuğum üstelik üniversite mezunu bir genç hanım bana: ‘Acaba Ruslar New York’a nükleer bomba atar mı?’ diye sordu mesela. Resmen bunun olabileceğini düşünüyor ve korkuyordu.
ABD’de komünizm ve Rusya korkusu 80 yıl öncesine, soğuk savaş yıllarına kadar uzanır. ABD’nin ilk Savunma Bakanı James Forrestal müthiş bir Sovyet Rusya ve komünizm düşmanıydı. Ülkeye komünizm korkusu yaymak için elinden geleni ardına koymuyordu. Sonunda ne mi oldu? Kendisi de kendi yaydığı korkulara inandı, 1949 yılında paranoyaya yakalanarak hastanede tedaviye alındı, ama iflah etmedi, kendini camdan atarak intihar etti. Ölümüne yakın “Ruslar geliyor” diye pijamalarla sokağa fırlamıştı.
Forrestal’in adı sonradan bir uçak gemisine verildi. Gemi 1969 yılında İstanbul’u ziyaret etti. Gemiden inen askerleri bizim devrimciler Dolmabahçe’den denize attılar. Boğaz’a giren son uçak gemisi bu oldu. Forrestal 2015 yılında söküldü, tarih oldu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları