Güngör Uras
Melih Aşık: En büyük çabası ekonomi dünyasında olup bitenleri Ayşe Teyze’nin anlayacağı şekilde halka aktarmaktı. Cari açık ne demek, enflasyon hesabı nasıl yapılır, ekonomideki gelişmeler halkın mutfağına nasıl yansır...
Değerli bir yazar, ağabeyimiz ve dostumuz Güngör Uras da aramızdan ayrıldı. Aylardır hastanedeydi. Doktorların bütün çabasına rağmen ağrıları dinmiyordu. Buna rağmen yazılarını tek bir gün aksatmadı. Her ziyaretine gittiğimizde sandalyede oturmuş ağrılar içinde köşe yazısını yazarken buluyorduk...
En büyük çabası ekonomi dünyasında olup bitenleri Ayşe Teyze’nin anlayacağı şekilde halka aktarmaktı. Cari açık ne demek, enflasyon hesabı nasıl yapılır, ekonomideki gelişmeler halkın mutfağına nasıl yansır, Güngör Ağabeyimiz bıkıp usanmadan halka bunları anlatmaya çabaladı. Her zaman olumlu ve umutlu olmaya çalıştı. Dünyayı ve Türkiye’yi karış karış gezdi, gördü, yaşadı. Hayatı sevdi.
Bir filozof:
- Ölüm iyiliklerden değil kötülüklerden uzaklaştırır, diyor...
Güngör Uras güzellikleri yaşadı, kötülükleri bu dünyada bırakıp aramızdan ayrıldı. Eşi, kızı ve tüm diğer sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
/* */
Kurbanı dondur!
“Kurban Bayramı öncesi derin dondurucu ve kıyma makinesi satışlarında patlama oldu. Satışlardaki artış yüzde 150’ye yaklaştı. Ağustos ayının ilk haftasına göre ise artış 5.5 katı buldu.”
Haber ne anlama geliyor, belli... İnsanlarımız kestikleri kurbanın bir bölümünü konuya komşuya dağıttıktan sonra büyük parçasını kendilerine ayırıyorlar. Eh, ayırılan parça büyük olunca onun sağlıklı şekilde saklanması da şart tabii.
Bizim zamanımızda kurban etinin çoğu fakirlere dağıtılır azı evde kalırdı.
Şimdi çoğu evde kalıyor... Dağıtılanın önemli kısmı da akrabalara, varlıklı dostlara gidiyor.
Sağlık Bakanlığı da bu yeni hayat tarzına! uygun olarak etlerin nasıl sağlıklı korunacağını anlatan basın açıklaması yaptı. Etlerin eksi 2 derece buzlukta birkaç hafta, eksi 18 derece olan derin dondurucuda 3-4 ay süreyle sağlıklı şekilde saklanabileceğini bildirdi.
“Eskisine göre daha zenginiz ama gönlümüz daha fakir...”
Kimindi bu söz?
YILDIZ
Yıldız basketbol takımımız geçen hafta Avrupa üçüncüsü oldu. Yine bu yıl 17 yaş altı basket takımımız dünya 5’incisi, genç milli takımımız da Avrupa beşincisi oldu. Harika çocuğumuz Mete Gazoz, 19 yaşında olmasına rağmen ustalara kök söktürerek okçulukta dünya ve Avrupa şampiyonalarında altın madalyaya uzandı.
Teniste Yankı Erel genç çiftlerde Wimbledon şampiyonluğunu kazandı.
Gençlerimiz kendi imkânlarıyla çalışıp büyük başarılar kazanıyor.
Halkımızın ve basınımızın maalesef bunlardan pek haberi olmuyor.
Spor kültürümüz bir türlü futbolun ötesine geçemedi.
LOKUM
Birkaç yıl önce Kadıköy’de Şekerci Hacı Bekir’in arka tarafındaki masalarda oturup kendimize çay söyledik.
Çayı getiren garsona sorduk:
- Sizde tatlandırıcı var mı?
Garson arkadaş acı bir gülümsemeyle:
- Burası şekerci Hacı Bekir abi, dedi, burada suni şeker olur mu?
Mahcup olduk... Çünkü sitemi haklıydı...
Dün aynı yerde çayımızı içerken öğrendik ki...
Meğer Hacı Bekir artık şeker yerine tatlandırıcı kullanarak sakızlı lokum yapmaya başlamış... Bir paket alıp tadına baktık... Lokum tadı alamadık... Şekersiz lokum olur mu? Olmuyor...
BAYRAM
“Nereden gelip nereye gidersek gidelim, bu güzel dünyayı, bu ışığı, bu bin bir renkli toprağı, bu içleri sevinç dolu insanları gördük ya, yaşadık ya... Ya hiç gelmeseydik, bu güzelim dünyayı hiç görmeseydik...”
Bu satırlar büyük yazar Yaşar Kemal’e ait.
Böyle bakalım işte dünyaya...
İyi bayramlar...
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları