loading
close
SON DAKİKALAR

Tunceli-Dersim...

Melih Aşık
Tarih: 04.05.2019
Kaynak: Milliyet

Melih Aşık: Tunceli ilimize Dersim demek moda oldu. Dersim eski adıydı... Cumhuriyet yönetimi o şehre Tunceli adını koydu.

Tunceli ilimize Dersim demek moda oldu. Dersim eski adıydı... Cumhuriyet yönetimi o şehre Tunceli adını koydu. Üstelik Dersim geçmişte sadece bir kente değil, bölgeye verilen isim idi. Birçok başka şehrin de eski adı var, onları kullanıyor muyuz? Mesela:

Eski adları:

“Adonis, Hıns-ı Mansur, Akroenos, Karakilise, Garsaura, Ameseia, Ankyra, Tralles, Karesi, Parthenios, Payperd, Çabakçur, Gangrea, Diyar-ı Bekir, Hadrianapolis, Mamüretül Aziz, Erzigan, Arz-ı Rum, Dorlion, Ayıntap, Kerasos, Defterhane-i Ali Osman, Kostantinopolis, Smirna, Kastrakommeni, Caesarea, Kırkkilise, İkonion, Katiaenion, Melita, Magnesia, Muşkara, Anahita, Kotyoro, Rihizios, Sangari, Amisos, Sinope, Diaspolis/ Eyalet-i Rum, Tekfurdağı, Komano Pontika/Dokia, Trapezus, Temenothytia, Edessa, Sandraka...”

Yeni adları:

“Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Urfa, Zonguldak...”

Hangi isimler geçerli? Üsttekiler mi, alttakiler mi!

Heraklit

Yunanları yine kızdırmışız... Bu defa hedef doğrudan biz değil de bizim üzerimizden ABD’nin ünlü Massachusetts Teknoloji Üniversitesi yani MİT... Konuya gelince... MİT ünlü kişileri Pantheon başlıklı bir programda topluyor. Tarihteki ve bugünkü ünlü kişilerin kısa yaşam öykülerini bu sitede bulabiliyorsunuz. Kişilerin doğum yerleri olarak da şu anda o topraklarda var olan ülkelerin adları geçiyor. Örneğin Thales, Heraklit, Diyojen, Anaksagoras, Ksenofan gibi Yunan filozofların doğum yeri olarak “Turkey” yani Türkiye gösteriliyor. Yunan basını: “O dönemde Türkiye yoktu Küçük Asya vardı” diye itiraz ediyor.

Atatürk’ün doğum yeri hanesinde de “Greece” yani “Yunanistan” yazılı. Bir düzeltme herhalde gerekiyor.

3 Mayıs yani dün hem Milliyet gazetesinin kuruluş yıl dönümü, hem Dünya Basın Özgürlüğü günüydü... Önce Milliyet gazetesine dünden bugüne emek veren, hayatta olan olmayan tüm gazete emekçilerini kutluyoruz.

Basın özgürlüğü gününe gelince... Gün, 1993’te Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmişti... Bazıları basın özgürlüğüne artık kısaca “BÖ” diyor... Böylece korkutucu bir kavram olduğu da anlaşılıyor!

BOYZ

Amerikan sinema tarihinde özel bir yeri olan yönetmen John Singleton 51 yaşında geçirdiği felç sonucu hayatını kaybetti.

Singleton 1991 yılında yönettiği Boyz N The Hood (Artık Çocuk Değiller) adlı filmle dikkatleri çekmişti. Filmin senaristi ve yapımcısı da kendisiydi. Henüz 24 yaşındaydı. Çok küçük bir bütçeyle yaptığı film Oscar’a aday oldu. Singleton Oscar’a aday olan ilk siyahi yönetmendi. Bu filmi internette izleyebilirsiniz.

Özellikle yeni evliler ve erkek çocuk babaları izlemeli.

Sağlığımızın en kötü olduğu zamanlarda en iyi insanlar oluruz. İngiliz sözü

LEGAL

Emniyet Genel Müdürlüğü bu yıl 8 bin 187 mahalle bekçisi alacak. Bekçi olabilmek için sıralanan koşulların bir tanesi ilgimizi çekti. (q) maddesinde aynen şöyle deniliyor.

“Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş veya katılmamış olmak.”

İllegal örgütün legal uzantısı olur mu? Bizde oluyor!

Belli ki HDP kastediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları