Orhan Bursalı'nın Tüm Yazıları
-
08.02.2022
Beyin göçünde suç göçende mi?
Orhan Bursalı; Her zaman Türkiye’den ülke dışına yaşanan beyin göçünü eleştirmiş biriyimdir. Yıllar önce ben bunu söylediğimde ülke dışında yaşayan bir arkadaşım bana şöyle yanıt vermişti: “Türkiye için bazen yurtdışında olmak yurtiçinde olmaktan daha iyi olabilir.”
-
06.02.2022
Gri tsunami geliyor! Ama korkulacak bir şey yok
Orhan Bursalı; MIT ekonomisti Daron Acemoğlu ise yaşlanan toplumların ekonomilerinin kötüleştiğini gösteren yeterince kanıt yok diyor. Buna da hızla yaşlanan nüfuslarına rağmen Japonya, Kore ve Almanya’nın güçlü ekonomilerini örnek gösteriyor.
-
01.02.2022
Yoksulluk - hastalık tuzağı
Orhan Bursalı; Yoksullukla sağlık arasındaki bu çift yönlü ilişki hem düşük gelirli hem de yüksek gelirli ülkelerde mevcuttur. Gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk, sağlık için en önemli sosyal belirleyicidir; bu ülkelerdeki hastalık yükünün neredeyse yarısı yoksulluk kaynaklıdır.
-
31.01.2022
İnsanlığın doğayla derdi ne?
Orhan Bursalı; Bu sorular vazgeçilmez olarak insanın doğayla ilişkilenme biçimleri üzerine düşünmeyi gerektiriyor. İlişkiselliği tamamen unutulan, insan-doğa, doğa-kültür, insan-hayvan gibi ikilikler, ayrımlar, çatışmalar üzerinden kavranan çarpık ve tehlikeli bir yaşam kavrayışımız var hâlâ.
-
30.01.2022
İstanbul ülkeyi çökertecek noktaya ulaştı
Orhan Bursalı; Türkiye’de kente göç, sanayileşme geliştiği için değil, yapılaşma (inşaat) üretimin en büyük parçası olduğu ve ülke yeteri kadar sanayileşmediği için oldu. “Her şeyi yapan inşaat işçisi” hâlâ ekmeğini malzeme taşıyarak yapıyor. Köyler boşaldı. Tarlalar toprak oldu. Geleneksel Türk tarımı çöktü.
YAZARLARIMIZ