Gebelik ve Eş İlişkileri
Şebnem Nur; Aileniz ve ‘aileleriniz’ çapında en sevindirici müjdenin başında gelir ‘bebek’ haberi. Aileye yeni bir üye katılacaktır, aileniz genişleyecektir, soyunuz devam edecektir.
Tek istediğimiz tam bir aile olmaktı.
Şükür ki birlikteliğimizin ilk yılının sonlarına doğru,
Bu müjdeli haberi aldık.
Ama ikinci aydan itibaren,
Eşim işiyle daha çok ilgilenmeye başladı.
Eski yakınlığımızı kaybediyor gibiydik.
Oysa çocuk sahibi olmak, ikimizin ortak kararıydı.
Zaten hormonal değişiklikler ve ilk gebelik oluşu
Yeterince zorlayıcıyken,
Ondan doğru düzgün destek görememek,
Kırılmama ve soğumama neden olmaya başlamıştı.
Aileniz ve ‘aileleriniz’ çapında en sevindirici müjdenin başında gelir ‘bebek’ haberi. Aileye yeni bir üye katılacaktır, aileniz genişleyecektir, soyunuz devam edecektir.
İki tarafın da isteği doğrultusunda olmuş ve planlıysa, pek de sorun teşkil etmez. Ancak ilk gebeliklerde çiftler zaman zaman bocalamalara da girebilir. Hormonal değişiklikler, fetüsle ilgili problemler, erken doğum yahut düşük riski, işten ayrılma, ekonomik zorluklar, kocanın ilgi azlığı,vs. gibi durumlar bu dönemde ciddi sorunlar yaratabilir.
İşte bu gibi durumlarda çiftler, birbirine karşılıklı olarak gereken fedakarlığı ve anlayışı da göstermelidir:
▫️ Öncelikle anne adayı, vücudundaki değişikliklerin, ruhsal dalgalanmalarının sebebinin gebelik olduğunu ve bu sürecin geçici bir süreç olduğunu bilerek davranmalıdır.
▫️ Anne adayının eşiyle ilgili sıkıntılarını açık bir şekilde ve güzel bir üslupla eşine karşı dile getirmesi de sorun çözücü olabilir.
▫️ Planlı bir gebelik olduğu takdirde doğum masrafının ve ilk altı aylık bebek bakım tutarının da birikim hâlinde bulunması, stres azaltıcı olabilir.
▫️ Baba adayının; özellikle ilk gebelik başta olmak üzere, eşinin mevcut durumuna anlayış göstermesi gerekir. Güzel hitap şekilleri ve zaman zaman alınan küçük hediyeler, haneye huzur getirmek için çoğunlukla yeterli olur.
▫️ İstenmeyen gebelik yahut plansız gebelik olduğu takdirde; bunun kavga yahut ayrılık sebebi yapılması, çiftlerin suçu birbirine atması gibi durumlar, aile birliği için yıpratıcı olmaktadır. Bu durumlara düşülmemesi için; hekim desteğiyle gebelik önleyici materyaller hakkında bilgi sahibi olunmalı ve kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığı da bilinmelidir.
▫️ Kadına şiddetin görüldüğü aile ilişkilerinde, ne yazıktır ki, gebelik döneminde bu şiddetin daha da arttığı zaman zaman görülen bir sorundur. Böylesi bir durumda, düşük yapılması yahut bebeğin sakat doğması söz konusu olabiliyor. Eğer ki eşinizden gördüğünüz şiddetten muzdaripseniz, gebe kalmadan önce bu sorunu kalıcı olarak çözmenin yollarını arayın, olmuyorsa da ilişkiyi bitirin.
▫️ Madde kullanımı yahut alkol bağımlılığının çiftlerden birinde yahut her ikisinde bulunması durumunda, fetüste sakatlık, zeka geriliği, düşük doğum ağırlığı, erken doğum yahut düşük görülebilmektedir. Bu tür bağımlılıkları olan bireyler, gebelik kontrolüyle ilgili gereken önlemleri almalı, bebek planladıkları takdirde, öncesinde tedavi olmalıdırlar.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları