Senin ailen - benim ailem
Şebnem Nur; Çiftler birbirine yakın kültürlerden yahut benzer aile ortamlarından geliyorlarsa, aynı çatı altında ‘kısmî’ adaptasyon zorlukları yaşanması da olasıdır.
Severek evlendik.
Oturacağımız ev, mobilyalar, beyaz eşyalarımız...
Her şeyi ortak zevkimize göre kararlaştırdık.
Balayımızda gideceğimiz yeri bile birlikte seçtik.
Ama her ne olduysa, balayı dönüşümüzde Değişmeye başladı.
Daha evimize bile uğramadan,
Annemleri görmeye gideceğiz, dedi.
Sonrasında; haftasonları, bayramlar, resmî tatiller...
Annemler, annemler, annemler.
Söz konusu benim aileme ziyaret olduğundaysa,
Ya yalnız gitmek durumunda kalıyordum,
Ya da eşimin beş karış suratıyla.
Kendi ailemizden, anne babamızdan gördüğümüz alışkanlıkları yansıtırız kimi zaman kendi evimize. Kendi ana babamızdan ne gördüysek, o rolleri bekleriz kimi zaman da.
Çiftler birbirine yakın kültürlerden yahut benzer aile ortamlarından geliyorlarsa, aynı çatı altında ‘kısmî’ adaptasyon zorlukları yaşanması da olasıdır.
Aşk evliliği yapıp yapmamış olmak, birbirlerini tanıma sürelerinin uzunluğu, evlilik öncesi bir arada yaşayabilme yahut tatil yapma fırsatı bulup bulmama dahi etkendir.
Bu gibi pürüzler de, yeni kurulan yuvaya bir adaptasyon zorluğu getireceğinden dolayı da çiftler; farkında olmadan kendi ‘eski’ ailelerine bağımlılık geliştirebilirler yahut bağı, sağlıklı bir çözülmeyle sonlandıramayabilirler.
Hatta; kimi uç örneklerde; mesai bitiminde erkeğin eşini alıp eski aile evine gittiği ve ‘yatma saatine’ değin orada kaldıkları dahi gözlenmiştir. Böylesi bir ‘vakada’: “Bari bu akşamı kendi evimizde geçirelim.” diyen eşin, sert ve öfkeli bir reddedişle ‘susturulduğuna’ şahit olunmuştur.
Böyle bir durum karşısında; eşlerin, kurdukları yuvalarının artık ‘yegane’ öncelikleri olduğunun idrakına varmaları gerektiğinin yanında:
▫️ Aşk evliliği yapmamış olmak. Çok kısa bir sürede evlilik kararı almak, sevmeden evlenmek, aklın eskide kal-a-mayan birilerinde takılı kalması.
▫️ Yuva kurmanın, bir evi çekip çevirmenin sorumluluğunu almaya ruhen ve/ veya bedenen yetersiz olmak.
▫️ Fazla korumacı ailede yetişmek, sorumluluk bilincinde olmamak, her şeyi başkasından beklemek.
▫️ Kendini yetersiz hissetmek. Ana- babaya fazla bağımlı olmak.
▫️ Evlendirilmiş olmak. Kendisinin evliliğe hazır olup olmadığının idrakını yapamadan, başkalarının kararıyla bu yola çıkmak.
▫️ Ruhsal rahatsızlık sahibi olmak.
▫️ Adaptasyon sorunu yaşamak. Yeni hayatına alışma konusunda normalden uzun süren alışma süreci yaşamak, yahut alışamamak.
▫️ Eşe yönelik olumsuz tutumlar. Eşi sevmemek, ihanetini yakalamak, bir sebeple evliliği sonlandıramamak. Eşten kaçma maksadıyla eski aileye sığınmak.
▫️ Cinsel soğukluk. Eş ile yalnız kalmak istememek. Eşin cinsel talep ve yaklaşımlarına karşılık vermemek maksadıyla aile evine kaçmak yahut bir şekilde aile fertleriyle bir arada kalmaya çalışmak.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları