Nasıl mı toparlanacağız?
Şebnem Nur; Yaşanmakta olan süreç; kendi başınıza atlatabileceğiniz bir durum değildir. Öncelik sosyal destek, sonrası da profesyonel destek (psikolog / psikiyatrist) olmalıdır.
Bugünler geçecek elbet.
Yaralarımızı hep birlikte saracağız.
Gene umutlarımız, yaşama sevinçlerimiz olacak ve
İnsanı insan yapan tüm güzel duygulara sahip olacağız.
Ama şimdi, yaşadığımız bu felaketten geriye kalanlar için;
Onlara ne şekilde yardımcı olabileceğimizdir önemli olan.
Bu yazım; özellikle depremi bizzat yaşamış yurttaşlarımız içindir.
Psikolog olarak, elimden geldiğince; bu süreci atlatmamız için;
Neler yapmamız gerektiğini kaleme alacağım öncelikle.
-Süreçle ilgili konuşun; deprem esnasında nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı, neler hissettiğinizi, hissettiğiniz korkuyu, anlatın. Bu anlattıklarınızı dinleyen kişinin; bir sağlıkçı ya da profesyonel olmasına da gerek yoktur. İçinizden geldiği gibi anlatın, yeter.
-Sosyal desteği eksik etmeyin; olabildiğince yalnız kal-mamaya çalışın. Aileniz, yakın çevreniz, okul arkadaşı, iş arkadaşı, bu süreçte tanıştığınız birileri… Yalnız kalmayın yeter.
-Öfke-suçluluk duygularından uzaklaşın; halen hayatta olduğunuz için suçluluk duymayın, bahşedilen yaşamın sonundaki ölüm hiçbirimiz için kaçınılmaz değildir. Kimin; nerede ne şekilde hayatının son bulacağını bilemeyiz. Kayıplarımızı yâd etmeyi unutmayacağız elbet ama yaşıyor olmanın da hiçbir suçluluk hissi yaratmaması gerektiğini de hatırımızdan çıkarmayacağız.
-Deprem mahalinde olabildiğince az bulunun; herhangi bir yardım maksadıyla orada bulunmuyorsanız yahut bulunmak için daha farklı bir geçerli sebebiniz yoksa; ruh sağlığınız açısından, orayı terk etmek yapabileceğiniz en akıllıca seçimdir.
-Böyle büyük afetlerden zaman zaman; kişinin, inanç sistemini sorguladığı da görülmektedir bunca kaybın, yıkımın ve daha pek çok acının yaşanmasına birebir tanık olmak; bazı kimselerde inancın sorgulanmasına yol açar. Bu süreçte; somuta odaklanmak, depremin insan hayatı üzerinde neden bu denli yıkıcı etki bırakmış olduğunun bilimsel açıklamaları dikkate almak daha akıllıca olacaktır. Bilimin, doğayı anlamak ve çoğunlukla da insan hayatını kolaylaştırmak için var olduğu hatırlanmalıdır.
-Yaşadığınız kayıpları, doğal âfet neticesinde yaşamış olduğunuz için sadece yas süreciyle değil, aynı zamanda da travma ile mücadele etmek durumunda olduğunuzu unutmayın. Yaşamakta olduğunuz travma, yas sürecinizi de öteleyebilir. Duyarsızlık, hissizlik, duygusal küntlük yaşamanız da gayet olasıdır.
Yaşanmakta olan süreç; kendi başınıza atlatabileceğiniz bir durum değildir. Öncelik sosyal destek, sonrası da profesyonel destek (psikolog / psikiyatrist) olmalıdır.
Depremi bizzat yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, ve tez zamanda toparlanmalarını ümit ediyorum.
Yakınlarını kaybedenlere de baş sağlığı diliyor, Türk Milleti’nin; bir daha böylesi bir felâkete uğramaması için, önceliği “insanı yaşatmak“ olan kadrolar tarafından hakkıyla yönetilmesini ümit ediyorum.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları