Eğitimde yapılması gerekenler
Turgut Ünlü: Taşımalı eğitime, ikili eğitime, ezberci ve sınav odaklı eğitime, ücretli-sözleşmeli öğretmen sistemine, mülakat sistemine, birleştirilmiş sınıf uygulamasına son verilmelidir.
1- Genel bütçeden eğitime en büyük pay ayrılmalıdır.
2- MEB, okullara öğrenci başı para göndermeli, bu meblağın dışında okul kesinlikle para talep etmemelidir.
3- Okulların memur ve müstahdem gereksinimi, tamiri, tadilatı, bina yapımı, badana ve boyası, yemek ve öğrenci taşımacılığı, çevre düzenlenmesi yerel yönetimlerce yapılmalı, iş-harcama kontrolü Belediye ve Aile Birliklerince yerine getirilmelidir.
4- Okul müdürleri, okulun öğretmen ve çalışanları aile birliği üyelerince seçilmelidir.
5- Müfredatlar; akademisyenler, Öğretmen sendikaları, aile birlikleri ve öğretmenlerin önerileriyle ilçeler bazında MEB’nin genel çerçevesini çizdiği ilkeler bazında hazırlanmalı. Oluşturulan komisyon tarafından öğrencilerin görüşleri de alınarak zaman zaman değişikliklere uğratılabilmelidir.
6- Öğrencinin her dereceli okulda kullanacağı tüm dökümanlar (kitap, defter, çanta, kalem vb…) ücretsiz verilmelidir. Bunları okullar seçmelidir.
7- Okullarda kesinlikle karma eğitim uygulanmalıdır.
8- Okul öncesi 2 yıllık eğitim tüm ülkede zorunlu olmalıdır.
9- Kesintisiz ve zorunlu eğitim 10 yıla çıkarılmalıdır. 9. ve 10. sınıflarda bölgesel özellikleri gözeten, meslek tanıtımını, yetenek ölçümünü ve mesleğe yönlendirmeyi esas alan 2 yıllık mesleki yönlendirme programı uygulanmalıdır. Öğrenciler, 10. Sınıf sonunda yapılacak genel değerlendirme sınavı sonuçları ve başarı puanlaması esasına göre;
a)- 2 yıllık Akademik liseye,
b)- 2 Yıllık Mesleki Lisesi’ne yönlendirilmelidir.
Bu okulların eğitimleri süresince yapılacak değerlendirme ve yönlendirmeler sonucunda, öğrencilerin 1/3’ü üniversitelere, diğerleri meslek yüksek okullarına yönlendirilmelidir. Böylece LGS ve ÖSS kaldırılmış olacaktır.
10- Öğretmen Liseleri, Öğretmen Akademileri açılmalıdır.
11- Taşımalı eğitime, ikili eğitime, ezberci ve sınav odaklı eğitime, ücretli-sözleşmeli öğretmen sistemine, mülakat sistemine, birleştirilmiş sınıf uygulamasına son verilmelidir.
12- Tüm okullarda tam gün eğitime, bilimsel-Çağdaş-Nitelikli-Laik-Demokratik-Parasız-Araştırıcı-Sorgulayıcı eğitime, liyakata dayalı bir sistemle, üretim için eğitime, öğrencinin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirdiği bir eğitime yer verilmelidir.
13- Üstün zekalı, engelli çocuklar için okullar açılmalı, spor ve sanat okulları geliştirilmelidir.
14- Öğrencilere okullarında günde bir kez ücretsiz yemek verilmelidir.
“GELECEĞİN GÜVENCESİ SAĞLAM TEMELLERE DAYALI BİR EĞİTİME, EĞİTİM İSE ÖĞRETMENE DAYALIDIR” Gazi Mustafa Kemal Atatürk…
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları