MEB, 2019 LGS raporu
Turgut Ünlü: Bu sistem mutlaka değişmeli, okul öncesi eğitimde, ilkokulda yetenek ve becerisi belirlenen öğrenci bunlara uygun okullarda okuyabilmeli,
MEB, 2019 LGS kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları Ön Raporu’nu yayınladı. Buna göre; 15.443 öğrenci sıfır çekti. Öğrencilerin %46.2’si ilk tercihlerinde Fen Lisesi’ni, %29.1’i 2. Tercihinde Anadolu Lisesi’ni, 3. sırada ise Sosyal Bilimler Liselerini tercih etti. En başarılı öğrenciler GS lisesini tercih etti. Öğrenciler, 20’şer soruluk Türkçe’de 17.42, Matematik’te 11.24,Fen Bil. De 15.62, İnk. Tarihi ve Atatürkçülük’te 9.32, Din Kül. 8.82, Y Dil’de 7.83 net sayısına ulaştı. Kız öğrenciler erkeklere oranla daha başarılı oldu. Fen, Anadolu, Sosyal Bil. Liseleri ilk yerleştirmede doldu. Merkezi yerleştirmede; 1. sırada, devlet (67.73), 2. sırada Özel, son sırada İ. Hatip ortaokulları öğrencileri yer aldı. 8. Sınıf mezunu 1.210.112 öğrencinin %11.4 ü sınavla öğrenci alan liselere yerleştirildi, geri kalan 1.071.000 öğrenci evlerine yakın ve aynı kayıt aklanındaki liselere yerel yerleştirme ile kayıt hakkı kazandı.
Özetle; Öğrencinin ilk üç tercihleri Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerinde; İmam hatip ve mesleki teknik liseler tercihte son sıradadır. Bu da gösteriyor ki her öğrenci “en iyi” okullarda okumak istiyor. Öğrenciler İmam hatip ve meslek liselerine gitmek istememiş fakat aynı lise türünden en çok üç tercih yapabileceği için 4. Ve 5. Tercihlerine İmam hatip ve meslek liselerini yazmak zorunda kalmış. Ayrıca İ. Hatip ortaokul öğrencileri ilk sıralarda İ. Hatip liselerini tercih etmemiş. Şimdi yerleşemeyenlerin ve okul değiştireceklerin umudu 1. Ve 2. Nakil başvurularında. O da olmaz ise 19-23 ağustos tarihlerinde il, ilçe nakil komisyonlarında.
Sonuç, bu sistem mutlaka değişmeli, okul öncesi eğitimde, ilkokulda yetenek ve becerisi belirlenen öğrenci bunlara uygun okullarda okuyabilmeli, Akademik liseler, askeri liseleri, öğretmen liseleri çağa ve ülke gerçeklerine uygun mesleki teknik liseler en kaliteli düzeyde öğrenci hizmetine sunulmalı. Eğitimin tüm paydaşları ile çağdaş, bilimsel, ulusal, laik müfredatlar hazırlanmalı. Eğitimimiz parasız, eşit, karma, sorgulayıcı, istihdam ve üretime yönelik olmalı. Öğretmen liseleri, öğretmen akademileri yaşama geçirilmeli, öğretmenlik mesleğinin donanımlı olması sağlanmalı ve yöneticilerini kendileri seçebilmeleri dahil, sendikal örgütlenmelerinin önündeki, tüm engeller kaldırılmalıdır.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları