MEB’in sınavlarındaki matematik ağırlığı
Turgut Ünlü; Matematik soruları zor diye, öğrencinin tümüyle matematiğe yönlenmesi, edebiyata, tarihe, coğrafyaya, fizik ve kimya, doğaya, çevreye yabancılaşan çocuklar yetişmesini ortaya çıkarır. Denge tutturulmalı.
* Gerek LGS, gerekse YGS/YKS’de matematik sorularının zorluğu dikkat çekti.
* Yalnızca matematik sorularının zorluğu, sınavların matematik endeksli“ olmasına, “matematik yapan kazanır“ algısına, diğer alanların önemi yitirmesine, bunların “matematiğin figuranı“ gibi gözükmesine neden oluyor.
* Eğitim sistemimiz sınav, skor odaklı. Bu nedenle öğrenci sınavda işine yaramayan branşlara ilgi duymamaya, onlardan uzaklaşmaya başlıyor.
* Böyle bir sınav(lar)’ın tüm yükünü bir teste, matematiğe yıkmak doğru değil. Bu ölçme ve değerlendirme açısından da doğru değil. Tüm derslerin dengeli ölçme ve değerlendirme becerisi olmalı.
* Matematik soruları zor diye, öğrencinin tümüyle matematiğe yönlenmesi, edebiyata, tarihe, coğrafyaya, fizik ve kimya, doğaya, çevreye yabancılaşan çocuklar yetişmesini ortaya çıkarır. Denge tutturulmalı.
* Eski sınav sisteminde, puanlama öğrencinin seçtiği branşa göre hesaplanıyordu. Soru sayısı daha çoktu. Ağırlıklar, öğrencilerin seçeceği bölümlere göre dağılım gösteriyordu. Öğrenciler de çalışmasını buna göre yapıyordu. Daha çok soru ve puan türü olduğu için, her öğrenci kendi alanına göre çalışıyordu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları