Tarih:
11.02.2012
Öğretmen Yerleştirme
II. Mahmut’a kadar Osmanlı’da sıbyan mektepleri ve medreseler sivil eğitim sisteminin başlıca unsurlarıydı.
II. Mahmut’a kadar Osmanlı’da sıbyan mektepleri ve medreseler sivil eğitim sisteminin başlıca unsurlarıydı.
Sıbyan mektepleri; 5-6 yaşlarındaki çocuklara, mahaller ve köylerde medrese eğitimli muallim denilen öğretmenlerin ders verdiği kurumlardı. Ve TAŞ MEKTEP, DARÜ’T-TALİM, DARÜ’L-İLİM, MUALLİM-HANE adlarıyla anılırdı.
Sıbyan mekteplerinde çok öğrenci okurdu. Bu öğrencilerin içinden iyi yetişenler KALFA adıyla muallime yardım ederlerdi.
Fatih devrine kadar bu mekteplere muallim yetiştiren bir program yoktu. Fatih, Ayasofya ve Eyüp medreselerinde genel medrese programlarından ayrı olarak, sıbyan mektebi muallimi olacaklar için ayrı bir program uygulamıştı.
Bu programda fıkıh dersleri yoktu, Adab-ı Muhasebe (Tartışma kuralları), ve Usul-i Tedris (Öğretim metodu) dersleri vardı.
Bu program, Türk eğitim tarihinde öğretmen yerleştirme alanında atılmış ilk adımdı ve ne yazık ki daha sonra bundan vazgeçildi. Medreselerde biraz okuyanlar artık bu mekteplerde öğretmenlik yapar oldular.
Fatih ve Kanuni dönemlerinde altın devrini yaşayan medreseler, verdikleri eğitim derecesine göre Haşiye-i Tecrid, miftah, Kırklı, Hariç, Dahil, Sahn-ı Seman diye kategorilere ayrıldı. Lisans ve Lisans üstü seviyede eğitim Sahn-ı Sman ve Süleymaniye Medreselerinde yapılıyor, birer ortaöğretim kurumu olan Stariç ve Dahil Medreseleri de buralara öğrenci yetiştiriyordu. Sahn-ı Seman ve Süleymaniye medreseleri medreselerin müderrislerin :(öğretim elemanı) yetiştiriyordu.
Buraları bitiren aldığı icazetname (diploma) ile müderrislik yapabiliyordu.
Tazminat’tan önceki durum bu idi.
Kaynaklar
C. Öztürk – Atatürk Devri Öğretmen Yetiştirme Politikası -TTK YAY.
Y. Akyüz –Türk Tarihi - Ankara 1989
İ. H. Uzunçarşılı – İslam-Türk Medeniyeti tarihi -İstanbul 19882
İ. H. Uzunçarşılı- Osmanlı Devletinde İlmiye Teşkilatı - Ankara1988
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları