CHP Tüzük Kurultayına Doğru; Tüzük Önerileri
CHP'nin Sendikacı-Yazar Parti Meclisi Üyesi Yaşar Seyman'dan CHP Tüzük değişlikliği önerileri.
CHP Tüzük Kurultayına Doğru
Tüzük Önerileri
22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan CHP Kurultayı ile genel başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8 yıllık genel başkanlığı dönemine hem parti içinde hem de dışarıda “demokrasi ve adalet” kavramları damgasını vurmuştur.
Bu süreç içerisinde partimiz 3 kurultayda tüzük değişiklikleri de yaparak partinin demokratikleşmesi yolunda adımlar atılmıştır.
26 Şubat 2012 tarihindeki 16. Olağanüstü Kurultayda yapılan tüzük değişikliği ile;
1. Kadın Kolları ve Gençlik Kolları da Parti Örgütü içine alınarak; (Parti meclisi, MYK ile il ve ilçe yönetim kurulu toplantılarına kadın ve gençlik kolları başkanları da katılacak ancak oy kullanamayacak.)
2. İl ve ilçe kongreleri ile kurultayda organ seçimlerde kural, tek ve ortak liste, çarşaf liste olacak.
3. Genel başkanlığa adaylık kolaylaştırılacak. Kurultaylarda Genel Başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde onunun yazılı önerisi gerekecek.
4. Organlarda cinsiyet ve gençlik kotasına ilişkin hükümler uygulanacak, her iki cinsiyetten en az yüzde otuz üç oranında üye bulunacak. Milletvekili, parti meclisi, il-ilçe-belde yönetim kurulu, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde otuz üç cinsiyet kotası ve en az yüzde on gençlik kotası uygulanacak.
5. TBMM seçimleri için adayların belirlenmesinde önseçim veya aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak uygulanacak. Merkez yoklamasıyla belirlenecek adayların sayısı, Partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15'inden fazla olamayacak. Önseçim veya aday yoklamasına katılanlar, merkez adaylığı için başvuramayacak. Adayları belirlerken, engellilerin TBMM'de temsiline özen gösterecek.
6. Partinin aldığı hazine yardımının yüzde 40'ı il ve ilçe örgütlerine gönderilecek.
7. Parti bütçesinin en az yüzde 15’i Genel Merkez tarafından eğitim için ayrılacak
8. Parti üyeliğine kabul edilenlerin eğitim programına alınmaları sağlanacak. Üyenin aldığı eğitimler, üye defterine ve üyelik kütüğüne işlenecek.
5-6 Eylül 2014 tarihindeki 18. Olağanüstü Kurultay’da yapılan tüzük değişikliği ile,
1. Bir sandık çevresinde partiye hiç oy çıkmaması halinde ilçe yönetim kurulu, o sandık çevresinde kayıtlı tüm üyeleri silebilecek.
2. İnternet üzerinden partiye üye olunabilecek.
3. TBMM seçimleri için adayların belirlenmesinde önseçim, partiye yazılı üyelerin katılımı ile yapılacak.
16 Ocak 2016 tarihindeki 35. Olağan Kurultayda yapılan tüzük değişikliği ile,
1. Milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak.
2. Seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenecek.
3. Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek.
hükümleri getirilmiştir.
Burada da görülüyor ki, yapılan değişiklikler partinin çağdaş, sosyal demokrat bir parti olarak yapılanması için;
· Parti içi eğitimi şart koşan,
· Çarşaf liste ile seçimleri ilke edinen,
· Cinsiyet ve gençlik kotası ile katılımı güçlendiren,
· Örgütleri önemseyen,
· Delege esasından, üye katılımını esas almaya doğru evrilen
bir dizi değişikliğe gidilmiştir.
Yani demokratik bir parti yapılanması öngörülmüştür. Partimizi demokratikleştirmeden ülkeyi demokratikleştiremeyiz. Artık demokrasiden ve demokratik parti yapılanmasından geri adım atmak mümkün değildir. Bu yönde bir eğilim Cumhuriyet Halk Partisi örgütüne ve tarihine ihanet olur.
9-10 Mart 2018 tarihinde yapılacak CHP Tüzük Kurultayı, demokrasi yolundaki yürüyüşümüzü daha da güçlendirecek kararlara imza atmalıdır. Kamuoyunu yanlış beklentilere sürükleyecek popülizmden kaçınılmalıdır. Uygulanamayacak, demokrasiden geri adım atılacak düzenlemelerden kaçınılmalıdır.
Bu yönde benim önerilerim şu yöndedir:
1. Kadın ve gençlik kolları başkanları seçildikleri örgüt düzeyindeki yönetim organlarının parçası olmalıdır. İlçe, il, parti meclisi ve MYK’ya katılmalı, söz ve oy hakkı olmalıdır.
2. Muhtarlık düzeyindeki mahalle seçimlerindeki ön seçim delegeliği kaldırılmalıdır. Ön seçimler, seçim bölgesindeki kayıtlı üyeler ile yapılmalıdır.
3. MYK mutlaka parti meclisi içinden seçimle belirlenmelidir.
4. Güçlü genel sekreterlik sistemine geçilmelidir.
Yaşar Seyman - yasarseyman@gmail.com
ÜYE YORUMLARI
Facebook Yorumları
sayın tüzün biz değişmeden yana taraftar değiliz kılıçdaroğluyla devam etmek istiyoruz siz bizim için çok değerli bir insandınız sizi de bundan sonra muharrem bey gibi görüyoruz 16 aşiret toplandık bir karar aldık kılıçdatoğluna destek çıkacağız yaklaşık 5 milyon oyumuz var muharrem bey seçilirse eğer bir oy bile vermiyoruz
sevgili dostum yaşar,
görüşlerine katılmamak elde değil. bazı eklemeler yapılabilir elbet ama saydıkların kritik önemdeki hususlar. bunlara eklenmesinde yarar gördüğüm tek önemli husus, üyelerin partideki aidat ödeme, eğitim ve çalışmalara katılma düzeyi dikkate alınarak iki ana grupta sınıflandırılması. aslında sen de delege sisteminin kaldırılması yoluyla duygusunu yitirmiş fakat üye kaydı duran ya da delege sisteminin bir parçası olarak kaydettirilmiş olup üyelikle ilişkisi çok da olmayanların anlamsız kılınmasını öneriyorsun. benimki açık seninki örtük önerme özetle. değil mi? sevgiler,
GenelBaşkanı mevcut üyeler seçmeli.
_ Delege sistemi kaldırılmalı..