loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’nin Kuruluş Şifreleri

Yılmaz Özdemir
Tarih: 25.08.2016

Yılmaz Özdemir; 11 Eylül 1923’te İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesi verilerek kurulan CHP’nin kuruluş gününün iki gün öne alınarak 9 Eylül 1923 kabul edilmesi tarihe not düşmektir.

Siyasi partiler genellikle var olan sisteme alternatif olarak kurulurlar ve iktidar olmak için mücadele ederler.

Cumhuriyet Halk Partisi, olağanüstü koşullarda kurulan ve cumhuriyeti kurarak devrimleri yapan siyasi partidir.

Tarihi misyonunun bilincinde olan Mustafa Kemal Atatürk, CHP’nin kuruluş tarihini 9 Eylül olarak belirlerken bu günü tesadüfen belirlemiş olamaz.

11 Eylül 1923’te İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesi verilerek kurulan CHP’nin kuruluş gününün iki gün öne alınarak 9 Eylül 1923 kabul edilmesi tarihe not düşmektir.

Çünkü 9 Eylül 1923, İzmir’in düşman işgalinden kurtarılması yani işgalci emperyalistlerin ülkeden kovulmasının birinci yıl dönümüdür.

Atatürk, 9 Eylül’ü CHP’nin kuruluş tarihi olarak belirlerken bütün dünyaya silahlı mücadelenin kazanıldığını ve bundan sonra aslolanın siyasi mücadele olduğunun mesajını verirken, 9 Eylül 1922 öncesi şartların oluşması durumunda silahlı mücadeleye baş vurulacağının şifresini vermiştir.

Yukarıda da belirttiğim gibi tarihi misyonunun bilincinde olan Atatürk, 9 Eylül 1923’te kurulan CHP’nin ilk kurultayını üç yıl geriye giderek 4 Eylül 1919 olarak tarihe not düşmüştür.

4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin yapıldığı gündür.

Anadolu’nu işgaline karşı çıkanların kurduğu Müdafaa-i Hukuk ve Redd-i İlhak Cemiyetleri’nin Atatürk’ün önderliğinde birleşerek Kuvay-i Milliye’yi oluşturması ve devamında TBMM tarfından yönetilen Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın kazanılmasında 4 Eylül 1919’da yapılan Sivas Kongresi çok önemli bir gündür.

CHP’nin 1. Kurultayı olarak kabul edilen Sivas Kongres’inde alınan kararların başlıcaları şöyledir;

‘’Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür;parçalanamaz’’
‘’Her türlü yabancı işgal ve müdahelesine karşı millet top yekun kendisini savunacak ve direnecektir’’
‘’Kuvay-i Milliye’yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır’’
‘’Manda ve himaye kabul edilemez’’
‘’Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan’nın derhal toplanması Mecburidir’’


Bu maddelerden de anlaşılacağı gibi CHP’nin kuruluş felsefesi Tam Bağımsızlık ve milli egemenliğe dayanan Demokratik Cumhuriyet’tir.

Süreç içinde emekten ve ezilenlerden yana bir siyasi çizgi belirleyerek dünya görüşünü Altıok’la simgeleştiren CHP’nin varoluş sebebi ve kuruluş felsefesi Tam Bağımsız Türkiye ideali için vaz geçilmezdir.

Yılmaz Özdemir

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları