Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücret yeni beklentilerin altında kaldı.
Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren
asgari ücret yeni beklentilerin altında kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TİSK ve Türk-İş ile son kez bir araya gelerek asgari ücreti 701 lira olarak belirledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile yaptığı araştırmanın sonucunda asgari ücretin 971 lira olarak belirlenmesini istediği bir dönemde ortaya çıkan yüzde 5.9’luk artış oranı işçileri tatmin etmedi. Tatmin olmayan sadece işçiler değildi. Aynı zamanda patronlar da bu rakamdan rahatsız oldular. Çünkü aylardır
asgari ücret konusunda telaffuz edilen tek rakam yüzde 3’tü. Çalışma Bakanı Faruk Çelik yeni ücreti açıklamadan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile bir araya geldikten sonra yüzdelik artış 5.9’a çıktı. Patronlar da, Türk-İş de “kerhen” anlaştıklarını duyurdu. Türk-İş ikinci kez
asgari ücret rakamında mutabakata vardı.
Ortaya çıkan rakamı değerlendiren sendikacılar, 4 kişilik bir aile için açıklanan açlık sınırı rakamlarının bile dikkate alınmadığını ifade ettiler.
Cam Keramik-İş Genel Başkanı Mehmet Turp, yapılan araştırmaların açlık sınırının bin liranın üstünde olduğunu ortaya çıkarttığını ama asgari ücretliye 42 lira zam yapıldığı kaydetti. Geçtiğimiz aylarda temel tüketim maddelerine yapılan yüzde 15’e yakın zamları hatırlatan Turp, asgari ücrete yüzde 5.9 zam yapılmasının nasıl açıklanacağını sordu.
İşverenlerin “Biz bu kadarını da yapmazdık ama Bakan çok ısrar etti. Yoksa bizim için bu rakam çok yüksek” açıklamasının komik olduğunu belirten Turp, dört kişilik bir ailenin geçim şartları göz önüne alındığı zaman rakamın çok komik olduğunu kaydetti.
Asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini dile getiren Turp, Meclis Başkanının Milletvekillerine yapılan zammı savunmasını hatırlatarak, “Bu zamma karşı çıkanları halk dalkavukluğu ile suçlayanlar acaba asgari ücreti 701 lira yapanlarla ilgili ne söyleyecek? Milletvekillerine yapılan zamlarda
asgari ücret esas alsınlar ya da tam tersi. Milletvekiline ne kadar zam yapıyorsan asgari ücretliye de o kadar yap” dedi. Turp, belirlenen asgari ücreti çok yetersiz bulduklarını ifade etti.
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, belirlenen rakamın ötesinde asgari ücretin belirlenme şekline de karşı olduklarını kaydetti. Rakamlar nasıl belirlenirse belirlensin hükümetin tek taraflı bir yetki kullanarak artışa karar verdiğini belirten Türkel, “Ne işveren ve
işçi temsilcileri, ne uzmanların yaptığı çalışma ne de TÜİK’in çalışmaları asla dikkate alınmıyor. Hükümet bildik bir orta oyunu içinde kamuoyuna tartışılıyormuş gibi bir görüntü vererek hükümetin belirlediği rakamın taraflara sunmasından başka bir şey değil” diye konuştu. Türk-İş’in de yıllardır bu oyuna alet olduğunu,
asgari ücret tespit komisyonuna meşruiyet kazandırmaktan farklı bir şey yaptığına dikkat çeken Türkel, bir taraftan açlık ve yoksulluk sınırlarına ilişkin açıklamalar yaptığını ama daha sonra ise kendi rakamlarının bile arkasında duramayarak hükümetin dayattığını kabul ettiğini söyledi.
Öncelikle bu yönteme karşı çıkmak gerektiğini belirten Türkel, Türk-İş’in bir an önce bu komisyondan çıkması gerektiğini vurguladı. Türkel, bu komisyonda hane halkı ile yaptığı araştırmalar sonucunda asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini ortaya çıkartan TÜİK’in rakamlarının bile dikkate alınmadığını dile getirdi. Türkel, “Düşünün ki devletin kurumları bile bir konuda ortak çalışma yapamıyor. Maliye Bakanlığı çıkıp başka bir rakam ortaya koyuyor, TÜİK çıkıyor başka bir rakam ortaya koyuyor. Hükümet ise her ikisini de dikkate almayarak kendi istediği rakamı açıklıyor” diye konuştu.
Asgari ücretin ülkenin gerçekleri ile örtüşmediğini belirten Türkel, artık
işçi ile memur ayrımına son verilerek asgari ücretin de en düşük memur maaşına eşitlenmesini istedi.
Asgari ücretle çalışan Mehmet Doğan, 2011 yılı biterken AKP hükümetinin Türkiye halkına reva gördüğü yaşamın iki olayla ortaya çıktığını söyledi.
Sivillerin üstüne bomba yağdıran ve açlık sınırının çok altında bir
asgari ücret belirleyen AKP hükümetinin Türkiye’ye bakışının özeti olduğunu belirten Doğan, Şırnak’ta yapılan katliamın kaza olarak tarif edilmesini kabul etmediğini söyledi.
Üç dönemdir iktidarda olan AKP Hükümetinin, bir gece de milletvekili aylıklarına 3-5 bin lira zam yaparken asgari ücretliye 42 lira zam yaptığını hatırlatan Doğan, “Ben Başbakana şunu soruyorum. Ben 701 lira maaş alıp 550 lira kira veriyorum. 3 çocuğum var ve hepsi okuyor. Tek başıma çalışıyorum. Nasıl geçineceğimi bana anlatsın” diye konuştu.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 2012 yılı ilk altı ayı için net 701.14 TL olarak belirlenen asgari ücretin insanca yaşamaya yetmeyeceğini bildirdi.
Yokuş, asgari ücretin açlık sınırı olan bin 231 TL’nin üzerine çıkartılarak, en az bin 250 TL olarak belirlenmesi gerektiğini ileri sürdü. Yokuş yaptığı yazılı açıklamada, yeni yıl için uygulanacak
asgari ücret artışının yetersiz olduğunu belirtti.
“Asgari ücretlilerin ve sendikamız dahil bir çok emek örgütünün insanca yaşamaya yakışır bir ücret artışı talebi görmezden gelinmiştir.
Asgari ücret, açlık sınırı olan bin 231 TL’nin üzerine çıkartılarak, en az bin 250 TL olarak belirlenmesi gerekirdi” diyen Yokuş, hükümetin
asgari ücret konusunda işverenden yana tavır aldığını kaydetti.
Devletin resmi kurumu TÜİK’in, 4 kişilik bir ailenin minimum geçinebilmesi için aylık 971 TL gelirinin olması gerektiğini resmi olarak açıklamasına rağmen, asgari ücretin minimum geçinme şartlarının bile 200 TL altında belirlenmesinin oldukça manidar olduğunu kaydeden Yokuş, “Bu devletin resmi verileriyle, açıklanan
asgari ücret tutarının çelişmesidir. Siyasi iktidarın bu durumu izah etmesi gerekmektedir” dedi.