Yeni İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü: Lisede okuma-yazma güçlüğü çekenler var
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yeni atanan Levent Yazıcı, "Ara sınıflarda okuma-yazma güçlüğü çeken çocuklarımız var, hatta lisede olanlar bile bulunuyor" dedi.
Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakçı'ya konuşan Levent Yazıcı, "Yıllar önce okuduğum bir makalede kadın-erkek eşitsizliğinin temelinde okul bahçelerinin yattığını, erkek çocukların bahçedeki geniş alanda futbol oynarken, kızların geri kalan daha küçük alanlarda el çırpma gibi oyunlar oynamasına imkân vererek eşitsizliğin temelinin atıldığı anlatılıyordu. Bu yüzden her öğrenciye birlikte aynı sporu yapabilme, fiziksel etkinlik içinde olabilme olanağı sağlanmalı" difadelerini kullandı.
Yazıcı'nın açıklamaları şöyle:
"Göreve başladığım gün gece yarısına kadar İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki tüm birim müdürü ve yöneticisi yaklaşık 200 kişiyle görüştüm. Stratejik eylem planı hazırladık. Her hafta düzenli toplantılar yapacağız. Programı her cuma gözden geçireceğiz. Her ay düzenli olarak bütün okullarımızdaki yöneticilerimizle e-Konferans ile birlikte olacağız. Her okula ulaşmaya çalışacağım. Çünkü birlikte başarmak zorundayız.
İlimizin en önemli sorunu eğitim arsası. Yıllara dayanan köklü bir sorun bu. Öğrencilere yürüme mesafesinde okullar sunma noktasında bir engel. Bu yapılaşma sorununu çözersek büyük bir engeli aşmış oluruz. Eğitimde kapasite ve erişimi de bu problem doğrudan ilgilendiriyor.
LİSEDE OKUMA YAZMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKEN ÇOCUKLARIMIZ VAR
Ara sınıflarda okuma-yazma güçüğü çeken çocuklarımız var, hatta lisede olanlar bile bulunuyor. Bu çocuklar için daha önce görevli olduğum Tokat’ta çok önemli çalışmalar yapmış, ödül de kazanmıştım. 1.750 çocuğu bu şekilde kazandık. Okul terklerinin başında bu tür problemler yatıyor. Çocuk travma, öğrenme güçlüğü ya da başka nedenlerle okuma-yazma öğrenemezse ve okulda okurken eğer bu travmayı atlatamazsa ya okulu terk ediyor, ya da hayatta çok önemli sorunlarla karşılaşıyor. Sınıfa girildiğinde o çocuklarımız gözlerini kaçırıyor ya da arkadaşları tarafından dışlanabiliyor. Bu çocuklarımızı erken yaşta yakalayıp okuma-yazma öğretmeliyiz. Her öğrencinin okuma-yazma hızı ve kapasitesi neredeyse parmak izi kadar farklı. Türkçe ve sınıf öğretmenlerimizle işbirliği yaparak bu çocuklara okuma-yazma öğretmeliyiz.
CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN TEMELİ OKUL BAHÇELERİ
Yıllar önce okuduğum bir makalede kadın-erkek eşitsizliğinin temelinde okul bahçelerinin yattığını, erkek çocukların bahçedeki geniş alanda futbol oynarken, kızların geri kalan daha küçük alanlarda el çırpma gibi oyunlar oynamasına imkân vererek eşitsizliğin temelinin atıldığı anlatılıyordu. Bu yüzden her öğrenciye birlikte aynı sporu yapabilme, fiziksel etkinlik içinde olabilme olanağı sağlanmalı. Takım sporları olmasa bile mutlaka bir spora yönlendirilmeli. Tokat’ta birçok okula masa tenisi koyduk. 20 metrelik küçük alanlarda bile bireysel spor altyapısı oluşturmaya çalıştık. Okul bahçesine çizimlerle geleneksel çocuk oyunlarımızı oynama imkânı sağladık. Yeni nesil okulların alt giriş katlarının tavan yüksekliğini beş metreye çıkartıp zemin düzenlemesiyle spor salonu olarak kullandık.
REHBERLİK ETKİN OLACAK
Rehberliği çok önemsiyorum. Okuldaki her sorunun çözümünde rehberlik etkili. Her sınıf, şube öğretmeni aslında bir rehber öğretmendir. Okul Rehberlik Yürütme Komisyonu da önemli. Rehberlik servisi bulunmasa bile bu komisyon işlevsel olursa sorunların çözümü için de yararlı oluyor. Öğrencilerin istenmeyen davranışlarının önlenmesinde, teknolojiden daha birçok bağımlılığa kadar çok fazla konuda bu birim etkindir.
ÖĞRETMENLERLE İLETİŞİMDE OLUN
Velilere sesleniyorum; okulla ilgili sorunla karşılaşınca önce ona sebep olan kişiden mutlaka bilgi alın. Birinci elden bu bilgiyi talep edin. Pozitif etkileşim içinde olun, farklı değişkenler olabileceğine dikkat edin. Suçlayıcı bakış açısından uzak durun. Doğruyu anlamaya yönelik tutum içinde kalın.
Okulla igili çocuklara pozitif mesaj verin. Öğretmenlerle ilgili olumlu mesajlar verin ki çocuklarımız okuldan daha çok yararlansın. Çözüm bulamayınca üst amirlere yapıcı olarak konuyu taşıyın. Ben de her zaman buradayım. Ama yerinde problem çözümü hem kalıcı hem de anlamlı olur.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları