Ülker’de Öz Gıda-İş üye işçiler, yaşadıkları sorunlar nedeniyle DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldu.
Onlar, emekçinin itibarını sokaklarda, meydanlarda verdikleri mücadelenin yanı sıra yılbaşı gecesi de direniş çadırlarında büyüttüler. Beko, başta, yılın sonunda gelen asgari ücret adaletsizliği olmak üzere yeni yılda da sınıfsal kazanımlar için umudu ve mücadeleyi örgütlemeye ve direnmeye devam edeceklerini söyledi.
Onlar... Havada kuş, suda balık, toprakta karınca kadar çok olan, maceraları destanlara konu olan, bazen bir maden ocağında bazen bir gökdelenin 32. katında canından olan ve nihayetinde zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayanlar... Onlar, kimi sendikalı olduğu için, kimi sendika değiştirdiği için işinden olan, kimi toplu sözleşmede uzlaşma sağlanamadığı için, kimi de davayı kazandığı halde işe iade edilmeği için, çocuklarının hayallerinin küçük de olsa bir kısmını gerçekleştirmek, eşlerinin yüzünü güldürmek için ülkenin dört bir yanında hak gasplarına, güvencesiz çalışmaya, iş cinayetlerine, sendikasızlaştırmaya ve hukuksuzluğa karşı yeni yıla direniş çadırlarında girdiler. Kendi deyimleriyle “direniş sarayları”nda...
Kim nerede direniyor?
TÜSİAD başkanı iken direnişe başlayan ve Muharrem Yılmaz’ı istifaya sürekleyen Sütaş işçileri, iki ayrı kentte direnmeye devam ediyor. Tekgıda-İş Sendikası’na üye oldukları için Sütaş’ın Aksaray ve Bursa Karacabey’de kurulu fabrikalarında işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor.
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmek istedikleri için işten atılan, Abdi İbrahim, Mustafa Nevzat gibi ünlü ilaç firmalarına hizmet veren 12 Zet Farma Lojistik işçisi İstanbul Hadımköy’deki fabrikanın önünde 60 gündür direniyor. 360 işçinin çalıştığı firmadaki çalışma koşullarına karşı örgütlenen işçiler yeni yıla direniş çadırında giriyor.
Ülker’de Öz Gıda-İş üye işçiler, yaşadıkları sorunlar nedeniyle DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldu. Bunun üzerine işten atılan 10 işçisi direnişe geçti. 67 gündür direnen işçilere her kesimden destek geldi.
141 gündür direniyorlar
BEDAŞ Avcılar İşletme Müdürlüğü’nden işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri için mücadele eden Enerji-Sen üyesi 26 işçi, yeni yılı direnişle karşılıyor. 141 gündür direnen işçiler 7 Kasım’da direniş çadırını İstanbul Taksim’de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne taşımıştı. Daha önce benzeri nedenlerle çeşitli merkezlerde direnen işçiler mücadelelerini kazanmışlardı. Bu direnişin akıbeti de zafer olacak gibi görünüyor.
Eskişehir ICF Isı Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. İşçiler “Direniş yıllar sürse de sendika ICF’ye girecek” diyerek yeni yıla direnişle giriyor. Ayrıca yine MT Reklam’da çalışan işçiler de yeni yılı direnişle karşılıyor.
Danone Lüleburgaz fabrikasında çalışan 138 işçinin 136’sı DİSK/Gıda-İş Sendikası’na geçti. Sözleşme taslağı hazırlayan işçiler, patronun iradelerine saygı göstermeye ve TİS imzalamaya çağırdı. İşçilerin eylemleri sürüyor.
Ayrıca sendikalı oldukları için işten atılan Bursa’da Mepar Taşımacılık Şirketi’nde 11 işçi, Kahramanmaraş’ta Ajlan Tahsin Taşımacılık’ta 4 kişi hakları için mücadele ediyor.
Emekçi umudunu büyütecek
Emek örgütü temsilcilerinin yeni yıla ilişkin mesajları ise özetle şöyle:
Kani Beko (DİSK Başkanı): Emekçi hak ettiğini bir gün mutlaka bulacak. Biz aralık ayı boyunca işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda haykırdıkları gibi asgari ücretin net olarak 1800 TL olmasını istedik. Çünkü onlar iyi bir yaşamı hak ediyorlar. 2014 yılı sona ererken “itibar” adına sarayları büyütenlere ve o sarayların sofralarında yer tutanlara inat DİSK itibarını “Direnişçi” çadırlarında büyütmeye, işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda verdiği mücadeleyle “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” demeye devam edecektir. Biz inanıyoruz ki asgari ücret komisyonlarında orta oyunlarına katılan, bu oyunlara müdahil olanlar değil, sınıfı için mücadele eden işçi hak ettiği yere gelecek.
Kenan Öztürk: (Sendikal Güç Birliği Platformu Sözcüsü ve TÜMTİS Başkanı): Çok sayıda işyerinde sendikalı olduğu için işçilere bir de yıl sonunda günlük 2 lira zam reva görüldü. Ancak bizler emek örgütleri olarak umudumuzu da mücadelemizi de daha güçlü hale getirmek için neler yapılacağı üzerine kafa yoracak ve daha güçlü birlikler için örgütleneceğiz.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen: Türkiye’de kamu emekçileri, işçiler, ezilenlen bütün kesimler yeni yıla yoksullukla, hükümetin yolsuzluklarıyla, antidemokratik yöntemlerle giriyor. 2014’e hükümetin antidemokratik uygulamaları damga vurdu. Biz emekçiler yeni yılda da savaşlara karşı, sömürünün olmadığı, eşit, barış içinde bir düzen yaratmak için mücadelemize devam edeceğiz. Hükümete her alanda nasıl ki önceki yıllarda biat etmeyip boyun eğmediysek yeni yılda da aynı mücadeleyi sürdüreceğiz.
Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet