Toplardamarın çıkartıldığı cerrahi uygulamaya alternatif olabilen "Endovenöz termal ablasyon" yöntemi ile varis sorunu ortadan kaldırılabiliyor
Özellikle uzun süre ayakta kalmak, gebelik, şişmanlık, ileri yaş, artmış karın içi basınç gibi faktörlerle ortaya çıkan ya da ilerleyen varis varlığında, cerrahiye alternatif yoğun ısı tedavisi ile sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Uçar, varisin kanın cilt altı damarlarda anormal şekilde toplanmasıyla meydana gelen gözle görülebilir, şiş ve kıvrımlı damarlar olarak tanımlandığını söyledi.
Varislerin kıvrımlı, mavimsi-mor yapılar olarak görüldüğünü, genellikle bacaklarda ve baldırda ortaya çıktığını belirten Uçar, toplardamar içerisindeki küçük kapakların kanı kalbe doğru itme özelliğini yitirmesinin varislerin ortaya çıkmasında çok önemli bir etken olduğunu ifade etti. Uçar, örümcek ağı görünümlü varislerin ise daha hafif bir form olduğunu anlatarak, uzun süre ayakta kalmak, gebelik, şişmanlık, ileri yaş, artmış karın içi basınç gibi faktörler varis oluşumuna ve mevcut olanların ilerlemesine olanak sağladığına dikkati çekti.
Uçar, varisin, bacaklarda ağrı, bacaklarda dolgunluk, ağırlık hissi, gece krampları, bacaklarda karıncalanma, uyuşukluk, atmalar, genişlemiş görünür toplar damarlar, ayak bileklerinde şişlik, ayak bileği etrafında deride renk değişiklikleri, ciddi vakalarda ise cilt ülserleri ile kendini gösterdiğini ifade etti.
Varis tedavisinde ağrının giderilmesi ve komplikasyonların önlenmesi üzerine odaklanıldığını anlatan Uçar, tedavinin hastanın genel
sağlık durumu, yaşı ve mevcut varislerin şiddetine göre planlandığını söyledi. Uçar, kliniğe özellikle örümcek ağı görünümlü kılcal varise sahip olan hastaların bu görünümden rahatsız oldukları için başvurduğunu belirtti.
Küçük, orta çaplı damarlarda, iğne tedavisi uygulanıyor
Tedavinin, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi olarak iki gruba ayrıldığını, cerrahi olmayan tedavinin uzun süre ayakta durmaktan kaçınma, elastik, basınçlı varis çorabı uygulaması ve ilaç kullanımı ile yapıldığını dile getiren Doç. Dr. İbrahim Uçar, "İlaç dışı tedavide ise iğne tedavisi, radyofrekans ya da lazer termal ablasyon, cerrahi olarak venin çıkarılması, endoskopik perforan ven cerrahisi uygulanır" dedi. Uçar, bazı hastalarda kombine tedaviler yapıldığını da ifade ederek, cerrahi uygulamanın büyük varislerin varlığında ağrı, bacakta ağırlık ve yorgunluk hissi, bacağın görünümünün düzeltilmesi ve cilt, cilt altı yağ dokusunun sertleşmesi gibi durumlarda tercih edildiğini söyledi.
Uçar’ın verdiği bilgiye göre, cerrahi uygulama yaklaşık 1-1.5 saat sürüyor ve genel ya da epidural anestezi yoluyla yapılıyor. Biri kasıkta, diğeri ayak bileğinin iç kısmında olmak üzere iki küçük kesi açılıyor. Özel cerrahi bir tel aracılığıyla başka bir kesiye ihtiyaç duyulmadan toplardamar çıkartılıyor. Hastanede bir gece yatırılan hasta, ertesi gün taburcu ediliyor ve 1 hafta içerisinde normal hayatına dönebiliyor.
Skleroterapi olarak adlandırılan iğne tedavisi ise en sık uygulanan tedavi metotlarından biri olarak gösteriliyor. Uygulama, kimyasal özel bir solüsyonun varisli toplardamar içine enjeksiyonu ve buna bağlı olarak varisli damarın kapanmasıyla kanın sağlıklı toplar damarlara yönlendirilmesi prensibine dayanıyor. Uygulama sonrasında bacaklarda toplardamarlarda pıhtı oluşması olarak tanımlanabilen "toplardamar (ven)" sertleşiyor ve sonrasında kayboluyor. İğne tedavisi küçük, orta çaplı damarlarda uygulanıyor ve anestezi gerektirmiyor.
Yüzeysel lazer termal ablasyon yöntemi ile lazer varisli
damar üzerine uygulanarak yok ediliyor. Yöntem, varisin çok hafif formları üzerinde etkili olabiliyor.
Endovenöz termal ablasyon diye isimlendirilen yöntemde ise daha büyük varisli toplardamarların yoğun ısı kullanılarak yok edilmesi amaçlanıyor. Cerrahi olarak toplar damarın çıkarılmasına alternatif olarak gösteriliyor. Bu yöntemde, toplardamar içine oldukça ince bir kateter sokuluyor ve ucundan
damar çeperine ısı uygulanıyor. Kateter çekildikten sonra ısı, toplardamarın kapanmasına ve kanın sağlıklı damarlara yönlenmesine olanak sağlıyor.
Tedaviler sonucunda, oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor
Bir başka yöntem olan Radyofrekans (VNUS) termal ablasyonda da toplardamarın kapanmasına olanak sağlayan kateter ucundan enerji ısı değil radyofrekans dalgaları ile sağlanıyor. Hasta, uygulama sonrasında birkaç gün içerisinde normal aktivitesine dönebiliyor.
Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) yöntemi ise varis gelişen dokuların termal olarak hasarlanması prensibine dayanıyor. Çıplak bir lazer fiberi yoluyla toplardamar içerisindeki hastalıklı kısma ulaşılarak lazer enerjisi veriliyor.
Endoskopik Perforan Ven Cerrahisinde de ciddi derecede ilerlemiş cilt ülserleri varlığında uygulama yapılıyor.
Ambulatuvar Flebektomi diye isimlendirilen yöntemle ise cilde yapılan küçük kesilerle küçük venler çıkarılıyor.
Tedaviler sonucunda, oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor. Ağrı azaltılıyor ve kozmetik görünüm düzeltilebiliyor. Çok düşük olasılıkla zamanla varis tekrar oluşabiliyor, sinir hasarı gözlenebiliyor.