loading
close
SON DAKİKALAR

Yoksul, sıbyan mektebine mecbur bırakılıyor: Diyanet’te bedava, MEB’de 5 bin lira

Yoksul, sıbyan mektebine mecbur bırakılıyor: Diyanet’te bedava, MEB’de 5 bin lira
Tarih: 13.07.2018 - 08:52
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği okulöncesi eğitimin ücretleri cep yakıyor. Anaokullarının ücretleri yıllık 5 bin lirayı bulurken Diyanet’in 2 bin 607 kursta “ücretsiz okul-öncesi eğitim” vermesi dikkat çekiyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı resmi okulöncesi eğitim kurumlarının aylık ücretleri bazı illerde yüzde 45’e varan oranlarda artırılarak, yıllık 5 bin lirayı buldu. AKP’nin eğitimi gericileştirme projesinin en önemli ayağını oluşturan Diyanet’in Sıbyan Mektepleri’nin okul öncesi eğitimi “ücretsiz” vermesi dikkat çekiyor.

Diyanet, MEB’in ücretli sağladığı okul öncesi eğitimi ücretsiz olarak vermek için atağa geçti. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Yaşları 4 ila 6 arasında değişen çocuklara Kuran eğitimi veren Diyanet’in bu kapsamda açtığı kursların sayısı 2 bin 607’ye ulaştı. Türkiye genelinde başlatılan, “Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi” projesi kapsamında ise yalnızca geçen yıl açılan kurs sayısı bine yaklaştı.

“Materyal ücreti” adı altında...

Çoğu AB ülkesinde ücretsiz verilen okulöncesi eğitim, Türkiye’de tüm tepkilere karşın ailelere yük olmaya devam ediyor. Yönetmelikle ücretsiz olması kararlaştırılan okulöncesi eğitimin “aylık tarifesi” çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri gerekçe gösterilerek belirleniyor. Fiyat listesi ilçelere göre farklılık gösterebiliyor.

Çocuğunu MEB’e bağlı okulların ana sınıflarına kayıt ettirmeyi düşünen veliler, yeni fiyat listesine göre aylık 500 lirayı bulan ücretleri ödemek zorunda kalacak. Çocuğunun okul öncesi eğitim almasını isteyen velinin cebinden yılda 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında bir ücret çıkacak. Üst üste iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı okul müdürlüğünce silinecek.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Valiliğe gönderdiği yazıya göre, Tarsus ilçesinde yaşayan ve çocuğunun okulöncesi eğitim almasını isteyen bir veli geçen yıla oranla yüzde 45 fazla ücret ödeyecek. Anaokulları bütçeyi en çok Muğla’da sarsacak. Muğla İl Milli Eğitim’in tarifesine göre Bodrum ilçesindeki bağımsız anaokulları ailelerden aylık 245 lira talep edecek. Menteşe’de 260 lira olan bağımsız anaokulu ücretleri, 36-72 aylık çocukların eğitimi amacıyla açılan ve okulöncesi eğitimle ilgili program uygulayan uygulama sınıflarında 550 liraya çıkacak.

Yarım pansiyon anaokulu

Bursa’da yarım gün eğitim veren bağımsız anaokullarının ücretleri 90 lira ile 170 lira arasında değişecek. “Çocuğumun kahvaltı ve kırtasiye giderlerini ben karşılarım” diyen Bursalı veli aylık 90 lira ödeyecek. Bu giderler okula ait olduğunda ise aylık ücret 170 lira olacak. Başkentte de tarife farklı olmayacak. Ankara’daki resmi bağımsız anaokulları ve uygulama sınıflarının yarım gün eğitim için aylık ücreti 150 lira olacak. Fiyata, “Sadece bir kahvaltı” dahil olacak. sınırlandırılacak.

***

MEB sınıfta kaldı

MEB’in istatistiklerine göre, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 25 bin 172 okulöncesi eğitim kurumunda 1 milyon 59 öğrenci bulunurken, “4+4+4” uygulamasının ilk yılında okul sayısı 23 bin 556’ya geriledi. Türkiye okulöncesi eğitimde, OECD ülkeleri içinde son sırada yer aldı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, şunları kaydetti:

“Okul öncesi eğitim taşerona devredilemez. Dünyanın her yerinde eğitim sisteminde mutlu olan ve akademik, sanatsal, sportif başarısı yüksek çocuklar okulöncesi eğitim alan çocuklardır. Buna rağmen AKP hükümeti dönemindeki mücadelemize karşın okulöncesi eğitim devlet okullarında paralı verilmeye devam etmektedir. Özel okul öncesi kurumlara milyonlarca teşvik vererek velileri ya özel kurumlara, ya da cemaatlere, sıbyan okullarına mahkum etmektedir.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları