Yüksek şeker miktarıyla şaşırtan 9 besin
Beslenme düzeninizde sağlıklı besinlere yer verdiğinizi düşünürken kan şekerinizle ilgili sorun mu yaşıyorsunuz?
Beslenme düzeninizde sağlıklı besinlere yer verdiğinizi düşünürken kan şekerinizle ilgili sorun mu yaşıyorsunuz? Özellikle diyabetiniz varsa ne tükettiğiniz kadar, ne kadar miktar tükettiğiniz büyük önem taşıyor. Karbonhidratlı yiyecekleri tüketirken diyabeti olan kişilerin özellikle özen göstermeleri gerekiyor. Karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tamamen beslenme düzeninden çıkarmak çözüm değil. Bunun yerine kontrollü tüketim önemli.
Karbonhidratı kontrollü tüketirken basit olanından kaçmak gerekiyor. Kompleks karbonhidratlar kan şekerini yavaş yükselttiğinden diyabeti olanlar için uygundur. Tabii ki yine kompleks karbonhidrat da olsa tüketilen miktar önem taşıyor. Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, birçok sebze, süt-yoğurt-kefir gibi besinler glisemik indeksi düşük yani diyabeti olanlar için uygun besinlerdir. Ancak tek seferde tüketilen miktarları fazla olduğunda kan şekerinin yükselmesine neden oluyor. Diyabeti olanların bir besini tüketirken içindeki karbonhidrat türünü bilmeleri önemli. Bu sayede kişi, kan şekerini kolayca yönetebilir. Bu noktada bazı gıdalara özellikle dikkat etmekte fayda var. Özellikle içeriğindeki doğal şeker miktarıyla bazı besinlerin diyabeti olmayanlar tarafından bile kontrollü tüketilmeleri gerekiyor. Zira bu besinler kan şekerini hızlı yükseltiyor.
İşte sağlıklı bildiğimiz ve içerisinde çokça karbonhidrat bulunan besinler ve özellikle diyabeti olanlar için önemli uyarılar...
Kuru baklagiller
Kuru baklagiller şüphesiz, mutfağımızdan eksik etmeyeceğimiz besinlerden. Mesela kuru fasülye mutfağımızdan eksik etmediğimiz kuru baklagillerden biri. Peki acaba kuru fasülye şekeri yükseltirmi? 4 yemek kaşığı kuru fasulye/nohut/yeşil mercimek gibi kuru baklagillerde15 gram karbonhidrat bulunur. Bu da bir dilim ekmeğin içerdiği karbonhidrata eş değerdir.
Kapyabiber şekeri yükseltir mi?
Yaz mevsiminde tezgahları süsleyen kırmızıbiber de glisemik indeksi yüksek bir sebze. Bir adet kırmızıbiberde (kapya biber) 5 gram karbonhidrat bulunuyor. Özellikle karbonhidrat sayarak insülin diyeti uygulayan kişiler için dikkat edilmesi gereken bir besindir.
Patates
Pek çok yemeğe de eklenen patates tehlikeli olabiliyor. Yaklaşık 100 gram, yani 1 küçük boy, fırında pişmiş patatesin içerisinde 15 gram karbonhidrat bulunuyor. Burada önemli bir nokta daha var. Bu karbonhidratın çok büyük bir kısmı nişastadan oluşuyor. Bu da patatesin kan şekerine çok hızlı dönüşmesi anlamına geliyor.
Mısır şekeri yükseltir mi?
Yazın çocuk yetişkin haşlanıp severek yenilen mısır, patates kadar zararlı olabiliyor. Gelelim mısırda şeker var mı sorusunun yanıtına... Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Kavun-karpuz
Yazın en sevilen, en çok serinleten meyvelerinden kavun ve karpuz, lif oranları düşük meyvelerdir. Bu nedenle de glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 15-13 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabetli bir bireyin ara öğünde 200 gramdan fazla kavun ya da karpuz yememesi gerekiyor.
Beyaz ekmek
Ülkemizde çokça tüketilen beyaz ekmek de özellikle diyabeti olanlar için tehlikelidir. 25 gramlık 1 dilim beyaz ekmekte yaklaşık olarak 15 gram karbonhidrat vardır ve bu miktar tam buğday ekmeğinde de bu kadardır. Ancak tam buğday ekmeğini içeriğindeki lifler masum kılıyor. Tam buğday ekmeğiyle lifler sayesinde kan şekeri yavaşça yükselirken, beyaz ekmekle kann şekeri hızlı yükseliyor. Bu nedenle özellikle diyabeti olanlar beyaz ekmekten uzak durmalı.
Lavaş
İncecik görünümüyle ekmekten daha masum sayılan lavaş, aslında karbonhidrat deposu. Bir adet lavaş (yaklaşık 70-80 gram) neredeyse 2,5 dilim ekmeğe eş değer ve 40 grama yakın karbonhidrat içeriyor. Dürüm yapılırken genellikle 2 adet lavaş kullanıldığı düşünülürse 1 porsiyon dürümden 80 grama yakın karbonhidrat alınabiliyor. Bu miktar ise birçok insanın bir günde alması gereken karbonhidratın neredeyse yarısını oluşturuyor.
Unlu çorbalar
Çorbalara kıvam vermek için kullanılan un miktarı artıkça karbonhidrat miktarı da artıyor. Bir kase unlu bir çorbada en az 10 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabeti olan bir kişinin kan şekerini dengelemek için çorba içerken ekmek tüketmemesi gerekiyor.
Meyveli yoğurt-kefir
Yoğurt ve kefir önemli probiyotiklerdir. Ancak meyvelerle buluşunca tehlikeli olabiliyor. 200 gram meyveli yoğurt/kefir, 28 gram karbonhidrat içeriyor. Bu karbonhidratın az bir miktarı yoğurt/kefirden gelirken büyük çoğunluğu meyve şekeri olan fruktozdan ve 8 gramı şekerden geliyor.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları